Bas u vodama Slavoniji i Baranje

Autor Kugla, Siječanj 19, 2013, 14:59:50 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dalien

Navodno ga ima u Puškašu???
Jel netko probao/ulovio/čuo?

kockar

http://pecaros-os.com/index.php?topic=406.60

Planirao dolaziti iz istog razloga tamo, ali po onome sto sam uspeo saznati, slaba vajda....
Nadam se da ce se stvari promeniti po tom pitanju, a ogotovo sto se basa tice.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!

raso

Probajte nazvati Prof. Anđelka Opačka. Bassa tamo ima toliko da se boje da ne postane dominantna vrsta. Druga je stvar što ga nitko ne lovi. Nazovite šefa ribočuvarske službe Peru. Broj mobitela ću poslati u PP.

miha

stara drava repnjak (belišće)puna bassa .....ljepi primjerci se hvatali...

Hudini

Volio bi da to čudo postane dominantan kod mene, posebno na Staroj Vuki ali izvrsni znalci u ribočuvarskoj službi tvrde da je to zlo, korov riba, najgora pošast za šarana i ostalu ribu (jel ima neki smajlić tu gdje lik poseže okidač od pištolja na svoj potiljak)

raso

Moj kum ga je vatao lani na Puškašu na kedericu i koristio kao keder za štuku.

Mornar Popaj

Treba pod hitno zabraniti vraćanje u vodu svih alohtonih riba. Imamo mi prekrasne  domaće grabljivice, ne trebaju nam uvozne, i još ćorave  :stripii:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

kockar

Jeste...stvarno , kod nas u kanalima po Backoj prvo pojeo svu ribu, pogotovo sarane, amure i soma, onda istrebio patke i labudove i jelenove na pojilima uz rezrvat, a na kraju je naravno, pojeo sam sebe... :)

bb

Citat: kockar  u Ožujak 10, 2015, 22:30:57 POSLIJEPODNE
Jeste...stvarno , kod nas u kanalima po Backoj prvo pojeo svu ribu, pogotovo sarane, amure i soma, onda istrebio patke i labudove i jelenove na pojilima uz rezrvat, a na kraju je naravno, pojeo sam sebe... :)
ukočio sam se od smijeha...pa kod nas ti je samo Smuđ riba,a kad babuška bude koštala kila 70 kn onda će to bit riba.

kockar

Cudno mi je samo sto se kod nas period strmoglavog pada  populacije basa poklopio sa periodom u kom se na svakom koraku moglo cuti kako je bas super za jesti, da ima meso gotovo isto kao smudj, a i neke slicne cene su se spominjale......
I nestade to milenijumsko zlo sto terorise sve druge stvorove u vodi i kilometrima oko nje, ostade tek u tragovima,
a i ako se kojim slucajem malo negde oporavi, opet krene ta prica o mesu kao smudjevsko i ...... :pirate:

Mornar Popaj

Kockar, zašto misliš da unošenje strane alohtone vrste neće poremetiti ekosustav ?
A onda pogledaj što se dogodi kad dođe do poremećaja u ravnoteži i manjka grabežljivaca sa vrha hranidbenog lanca. I što se dogodi nakon što se vrati ravnoteža. Ista stvar je i ispod vode...
Problem je što stručnjaci i pametnjakovići, kao uzorak za promatranje uzimaju period od  desetak godina, pa onda donose pametne zaključke. Nek sad naprave studiju utjecaja kormorana na okoliš, nakog 50 godina.
Ako ne razumiješ, prevest ćemo ti  :occasion14:

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

kockar

Razumem ja sve i vrlo studiozno i dugo pratim pricu o basu na vodama koje su mi u okruzenju i na kojima je prisutan bar tridesetak godina.
Verujte mi, prisustvo basa je na njima najmanji problem. Nijedna vrsta nije nestala, niti se ravnoteza bitno promenila.
A bas se svakako nije pokazao kao invazivan i zadrzao se samo na specificnim vodama, ni traga od populacione esplozije.
A sto se strucnjaka i "strucnjaka" tice, veruj mi da je ovih sa navodnicima mnogo vise.
Da ne bude zabune u stalnom sam kontaktu i sa par ihtiologa i veoma se dobro razumemo, potencijalna opasnost je jedno,
a realna desavanja sasvim drugo.
Covek je ipak mnooogo veci problem od svih zivotinja. Ako nista drugo zato sto svoje propuste najlakse pravda bas zivotinjama.

Gledao sam ovaj filmic prosle godine nekiloko puta i odlican je. ;)

Mornar Popaj

Ako je tako, onda nema razloga za brigu  :hi: Bitno je da se ne prenamnoži i ne potakne nestanak neke autohtone riblje vrste.

Mudri

Ajde ne lupetajte gluposti,da je bas opasan kao pirana malte ne,da je toliko opasan na boroviku bi pojeo i vrbe što su u vodi i vjeverice pokraj jezera,ali već prije par godina unazad nisi se mogao naloviti basa na boroviku kao nekada....možda ga pojeo som,pa bi sada trebalo somove istrebiti.....pojeli ga ljudi iako bi ga trebalo puštati,nagledao sam se svakakvih c&r ribolovaca tamo,kako nose i šarane i basa,tako da je jedina opasnost za vode najgori predator na ovoj planeti,a to je čovjek i niko drugi,da sada ne idem na opisivanje nekih voda u okolici,recimo meandar Laslovo,ljudi su nosili male šarane do kile kući,i to po nekoliko komada a smilo se samo jednog,štuku možeš još tu i tamo koju uhvatiti ali šarana ni za ljek,ali moglo bi se o tome još puno....nije tema....

šajzika

Nesto citam o bassu u zadnje vrijeme, jer ima te ribe uopce u tekucicama?
Audentes fortuna iuvat