Glavinjare- univerzalne varalice

Autor zanderman, Ožujak 10, 2014, 15:48:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mata postar

ovo je druga godina kako sam nabavio vida glavinjare. slim model jaka vibracija, dobio par somića do 5kg i bucova a na klasik sam imao i smudja, i soma i štuku bucova

Vlada Tadic

Citat: Hudini  u Rujan 04, 2015, 09:53:37 PRIJEPODNE
Imam osječaj da su glavinjare daleko bolje za soma nego za smuđa. Vaše mišljenje!
Dobre su i za smudja ali ne svud i ne uvek. Ako je dubincina prevelika tesko je drzati glavinjaru u zoni napada. Dosta smudjeva se na uscu Drine dobije bas na krupnu vibraciju sto bi mozda bilo cudno za nekog ko preferira sitan rad varki. Sve zavisi od mesta do mesta.
Sto se tice metalnih varki koje oblikom posecaju na stare cikade kod njih je bas primetna ta osobina mrsenja u propadanju. Bas zbog toga sto sam naveo da ne ponavljam. Suvise brzo propadaju i opet umalo da se ponovim u pisanju.
Ja nigde nisam napisao da ne valja i slicno ja licno poznajem i saradjujem sa pomenutom firmom Lav Md tako da bih zamolio da mi se ne stavljaju reci u usta ,
Sto se tice glavinjara sirok je spektar majstora da li da hvalim sebe i druge to je otuzno svako nek se navodi po svom licnom nahodjenju. Ja ne bih favorizovao nikog niti omalovazavao.
Jedino mogu da pohvalim Vidu vise kao coveka i dobrog momka bez balkanskog sindroma . Sto verujte nije slucaj sa ostalim. Kad sam poceo da pravim glavinjare svi proizvodjaci glavinjara su me odmah izbacili iz prijatelja na fb., A svi su me licno sami dodavali i zapitkivali ali kad vide konkurenciju ijuuuu koja se tu ludila kod njih odigravaju u glavama da mi je istih ponekad i zao.
Zato sam namerno napomenuo Vida on je decko iz druge price fer i korektan

YUGO BOSS

Brk

Nedavno sam na fb. objavio jedan tekst.. pošto me dosta ljudi ispitivalo o tome kakav je glavinjara mamac.. zašto ih bacam i sl..
Na nagovor jednog frenda podjelit ču ga i ovde.. ovo su neka moja osobna razmišljanja koja sam stekao s vremenom  i nemora se nitko slagati s tim..
Nadam se da če pomoč nekome u nekim dilemama.. i sl.

Kako i zašto glavinjara u ribolovu na rijekama..

Kod nas špinera uspjeh u ribolovu ovisi o dosta čimbenika ali u grubo da bi ulovili ribu moramo znati barem osnove. O pravilnom izboru lokacije di čemo loviti, tehnikama prezentacije umjetnih mamaca, pravilnom odabiru istih, njihovim oblicima i načinu na koji se kreču kroz vodu, i pravilnom odabiru boje ili dekora.

Pošto me dosta ljudi ispituje o tome odlučio sam podijeliti neka svoja iskustva i razmišljanja o jednoj od tih stavki, a to je pravilan odabir umjetnog mamca.. Ovaj put malo o silikonskim glavinjarama.. kako i zašto.

U večini naših rijeka ekosustav je poremečen pa mrijest ribe ne uspijeva svake godine. Ponekad kod nekih vrsta uspije svakih 5-6 godina.. Iz tog razloga na svakoj od rijeka naš glavni cilj-grabežljivci se drugačije ponašaju.

Čak i u rijekama di je situacija donekle stabilna svaku ribu je teško uloviti, iz razloga jer u rijeci postoji harmonija.... sklad, i grabežljivci imaju prirodne hrane u izobilju pa naša varalica često nije dovoljno atraktivan plijen.
A još teže je ostvariti uspjeh na mjestima di je broj grabežljivaca smanjen a plijena ima u izobilju. Tu dolazi do toga da je kod grabeži mala konkurencija i svaka jedinka bez previše uloženog truda lako dolazi do hrane. Pa se dešava se to da grabež veči period miruje nego što se kreče.. naša nočna mora.. neaktivna riba..

U ovom pisanju ja ču se dotaknuti rijeke save, njenog srednjeg revira i ponašanju grabeži na tim terenima.

Svakih par godina imamo ekspanziju neke vrste grabežljivaca.. dok druge ostaju u sjeni. Tako jedne godine nalovimo se bolena ko nikad.. druge godine smuđeva.. treče somova.. ovisi kako kojoj vrsti uspije mrijest. Bilo je i sezona kad su bilo kakvi pokušaji ribolova bili uzaludni ili sa jako slabim rezultatima..

Ja sam svoje izlaske posvetio ribolovu večih jedinki. Pokušavam uloviti čim veču ribu neke vrste... a kapitalci su jako zahtjevan cilj.

Zašto?

Priroda se pobrinula za to! Očito je da je svaka starija riba opreznija od mlađi, uvjek traži zaklon, mjesta nedustupna za ribolov, čuva energiju i hrani se u jako kratkim intervalima kad su uvjeti za hranjenje najpogodniji. Puno je čimbenika koji čine kapitalce najtežim ciljem i največim izazovom. Pravilnim odabirom mamca za takvu ribu jedan od tih čimbenika je eliminiran i put do uspjeha je bliži!

Silikonska glavinjara..

U toplijem periodu godine oduvjek sam najbolje lovio na voblere. Jednostavno grabež najbolje reagira na takvu vrstu vibracije kakvu vobleri proizvode. Gibanje cijelog tijela, bez uvijanja i koje kakvih šumova u frekvenciji. Znači gibanje čvrstog tijela, reska i konkretna vibracija..
Ali vobleri su mamci koji po meni imaju puno mana.. pogotovo u ribolovu s obale. Mane koje sam ja pronašao su; jednostavno si ograničen kod prezentacije, uvjek moraš tražit kut povlačenja, često sam ograničen samo na lov aktivne ribe i nemoguče je sa voblerom s obale pretraživat riječno dno po svuda, a riba traži takvu vibraciju.. na dnu limana.. 10 m dubine ja moram imati nešto šta se ponaša kao vobler a mogu s tim pretraživati dno rijeke kao što radim sa silikoncem na jig glavi !

Eto razlozi zašto sam krenuo bacat glavinjare..

Always on the run.. glavinjara je mamac koji je uvjek u bijegu. Ima extremne oscilacije u jačini vibracije. Kod bržeg povlačenja ponaša se kao vobler a ostavlja puno jači trag vibracije u vodi od voblera. To ribu nevjerovatno isprovocira.. te oscilacije.. propada na dno gotovo bez vibracije a kad ju odignem od dna ona explodira.. imitira ribu u paničnom bijegu.. i to također provocira grabež.. Na to nasjednu i največi kapitalci! Sa glavinjarom nikad neznam jel budem ulovio mrenu, ili soma 50 kila koji se smuca oko jata mrene. Pa bila ona i jako mala 4-5 cm.. svaka lovi apsolutno svu grabež u rijekama.
Tako da onom tko ima malo vremena za ribolov, ograničen je večinom vikendom.. kao i ja u zadnje vrijeme.. i nezna kakva če ga situacija dočekati na vodi.. .dali aktivno hranjenje... ili zatišje... sa glavinjarom se uvjek nešto ulovi, jer to je vrhunska vrsta varalice koja kad se svlada omogučava ribolovcu da doprije do svakog kutka na dnu rijeke. Pretraživanje slojeva dubine... ribolov na površini...nema dalje od glavinjare i još dugo neče biti.  :hi:

Žorž

Odlična analiza iz ličnog iskustva,bravo Brk,svaka ti dala :clap2:  :icon_thumright:

rj

po meni jedina prednost glavinjare je što možeš "odradit" svaki kutak ...bude perioda kad je mamac NO1
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Žorž

Nemam pojma šta je i dali prednost glavinjara u odnosu na ostale varalice,ja lično,sa njima nemam neko pozitivno iskustvo,probao još od sikade pa nadalje.Sem što sam uspešno kidao,ulov nula bodova.Moram da napomenem da sam davno čuo,da prilično brzo razvale mašinicu,e sad dali je ja nisam iz straha pravilno vodio ili sam prebrzo odustao zbog početnih neuspeha,nisam siguran ali Brkov post mi se dopada iz više razloga,čovek na to hvata,nije pretenciozan i napisao je vrlo nenametljiv i pismen post,potkrepljen ličnim iskustvom.Možda kupim nekog slamera ove godine pa glavinjarama posvetim,malo više vremena ali čisto sumnjam,za ovu godinu je rešeno čime će se loviti :occasion14:

kawasaki

prekrasan tekst. brk sa ovakvim iskustvom i tekstom podizes kvalitetu naseg foruma.  :hi:
iz ovoga mogu proizaci pravi frendovski konstruktivni forumski razgovori  :ok:

meni je glavinjara jedna od omiljenih varki. samo zimi mi nedaje rezultate pa stoga jedva cekam da malo skoci temp vode da upnem misice i bacim se na rad glavinjarama  :hi:

bez njih nemogu vise zamislit izlazak na vodu  :ok:
Brzi od Bolena.

Batica

Glavinjara no1.
Samo je nemoguce koristiti na svim terenima. Sve lovi, soma, smudja, stuku, bucova, klena, mrenu, maldicu...jedino nisam upecao jagnje i prase na nju.

maverick

Ja je koristim ponekad ali nakon ovakvog teksta sigurno ih budem vise forsirao  :icon_thumright:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ĆIĆOK

rj

sve su lovne ....samo zavisi u kakvom toku ih koristiš

pajdo77

Ja sam jesenas malo probao na njih al sam te što sam imao i brzo ostavio na dnu. Vucaro ja njih po gruntu i odma nevolje :stripii:.Neiskustvo o neznanje u mom slučaju :hi:

kawasaki

Brzi od Bolena.

rj

ko radi glavinjare sa "čvrstom" žicom ..pun mi je qurac ovih "glinđavih"