Tisa

Autor Ervin, Prosinac 03, 2012, 20:49:33 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Surikarn

Onda je maveric u pravu...hvala! Ma bunila me informacja da Tisa ima u jednoj minuti jednak protok vode kao dunav... Vjerovatno i ima zbog puno vece prosjecne dubine,sto samim tim ne mora znaciti da je i brza od drave :icon_salut:

TopMix

U proseku Dunav je brži, zapravo Dunav ima manje oscilacije u brzini, za razliku od Tise, koja usled uticaja brane i uspora Dunava, ima brzinu u rasponu od brze reke pa skoro do 0 km/h.
Te oscilacije u brzini toka utiču nepovoljno na uspeh u ribolovu. Iz tih razloga pecanje na Tisi može biti od nezaboravnog (sobzirom da ribe ima i to dosta) pa do katastrofalnog, gde pecarošu ne mogu pomoći ni najbolje znanje i iskustvo niti najbolji pribor i mamci.

aleksa44

Reka Tisa se nalazi u Severnom delu Vojvodine,siroka i samo naizgled spora, tipicna panonska reka .Tisa U Srbiju ulazi kod sela Djale i svoj samostalni put zavrsava kod Slankamena, ulivajuci se u evropsku reku Dunav. Reka Tisa duga je 166km.,i ona ima pomalo brojne i neotkrivene ribolovacke i turisticke cari.Idealno mesto za ribolov i turizam uVojvodini je svakako reka Tisa. Ona je bogata razlicitom vrstom riba " pocev od bele ribe do sarana ,soma, smudja, amura, mrene, tostolobika,stuka,keciga u manjem broju bandara ,manica,jazz .grgeca ..
sto se tice brzine zavisi-Prosecan protok 796 m³/s

mossi

Citat: aleksa44  u Siječanj 15, 2013, 17:32:36 POSLIJEPODNE
Reka Tisa duga je 166km.

Tisa je baš dugačka reka, a 166 poslednjih kilometara do svoga ušća prolazi kroz Srbiju.

Wikipedija:
Tisa je dugačka 1.358 km, a plovna na dužini od 532 km. Izvire u Ukrajini, na Karpatima u oblasti Bukovina, i dalje prolazi kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju. Najveća je leva pritoka Dunava.

Ekološka katastrofa iz 2000.

30. januara 2000, pogon za preradu zlata iz Baja Mare, na severu Rumunije, ispustio je 100.000 m³ vode zagađene cijanidom u reku Samoš. Ispuštanje cijanida u Samoš desilo se usled topljenja snega i podzemnih voda koje su oštetile akumulaciju gde je cijanid skladišten. Ovo zagađenje se proširilo dalje niz reku Tisu i uništilo gotovo sav živi svet u reci. Zagađenje je stiglo do Beograda 14. februara 2000.

aleksa44

Citat:Autor: mossi=166 poslednjih kilometara do svoga ušća prolazi kroz Srbiju.
U Srbiju ulazi kod sela Djale i svoj samostalni put zavrsava kod Slankamena, ulivajuci se u evropsku reku Dunav.

IVEK 85

mossi

Na Tisi sam pecao 3 puta.
Dva puta na druženju, bez ulova i ove godine sasvim slučajno, neplanirano.
6 Bucova, 1 spadanje, 4 soma i sve zajedno max 3 sata.

:icon_thumright:

Definitivno zanimljiva reka!  :icon_thumright:

:occasion14:

mimi

A>leksa evo i nas na leto da uživamo u čarima Tise.

aleksa44

Prosle godine pecao sam samo krajem  septembra i oktobar ,i imao sam 30-tak sarana od 2kg pa sve do 14kg  :occasion14:

Greys

Gledajući slike, i čitajući sve ovo, odma mi se ide  :love7:

aleksa44

Ervin

Pecam često upravo na tom delu Tise i mogu potvrditi da tu belu penu već godinama ispuštaju na dotičnom mestu.
Supstance koje se ovde upuštaju u vodotok su biološki razgradive i najverovatnije zbog toga nema reakcije nadležnih.
Druga dimenzija je mnogo lošija. Između ostalog u supstanci se nalaze polu raspadnuta vlakna (biološkog porekla) koja mogu da dospeju u riblje škrge.
Verujem da ne moram da objašnjavam šta znači ribama kada im se nešto zalepi za škrge... :icon_scratch:

aleksa44

Ervine ..desava li se ovih dana sa rekom Tisa ..ima li sta novo ...???

Ervin

Ne znam, nisam bio već dosta dugo, pecao sam na jezeru.

Sad ću da krenem redom. Prvo kasno zimski/rano prolećni bucovi, a ako vodostaj i temperatura vode budu povoljni, onda i somovi.
U međuvremenu treba da premažem čamac antialginom i da ga bacim na vodu. Tek kada to odradim,...počinje žurka! :toothy9:

aleksa44

Obicno u aprilu  iz camca ,naravno ako vodostaj dozvoljava ,pocinjem sa saranom i zavrsavam sa obale sa saranom. :icon_thumleft: sto znaci samo sarana pecam .. :wave:
nego raci ti meni odakle si .. :occasion14: