Tolstolobik

Autor twister011, Svibanj 12, 2015, 13:26:00 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

miha

ribolovna društva možeš pozivati kolko hočeš ..oni ne služe ničem osim da piju ...jedu i takmiče se za tuđe pare .... :hi:

im84

Toliko sitne tobike nisam vidio u svim godinama, koliko ove. Snopovi od 200m i sirine nekoliko. Sve su to sitni bikovi 2-3kg max. Neznam koju brojku bih nazvao. Megatone, imam osjećaj da ih ima na milijune
#foxrage
#fox_rage_fishing

miha


maverick

Ovih dana jata malih tobika se mogu vidjeti i na Dravi...ono...tipa ribe...kila...mozda vise...Slusao sam price s Dunava da tamo gdje su oni smudja nema...na Dravi di ima njih...ima i smuđa u blizini...hebem ga ...nisam pametan...Nisam znao da se hrani ikrom drugih riba
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Mornar Popaj

Tobike se hrane filtriranjem vode, pa na taj način prave sterilnu vodu, u kojoj nema fito i zooplanktona kojima se hrani mladj svih ostalih ribljih vrsta.

Jednom kad se prenamnože, nema spasa. Proljetos sam prvi put, na svoje oči vidio jata kako iskaču iz vode nakon prolaska kruzera, takodjer kačio velike komade na mjestu gdje pecam šarane.

Mišljenja sam da je smanjivanje gospodarskog ribolova u Madjarskoj, povećalo količinu tolstolobika, i bojim se da će tolstolobik kroz 5 god. preuzeti Dunav.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

Prije desetak godina ulazim u Hulovski kanala i oni toliko iskacu iz vode da me jedan pogodi u prednji prozor i izbije ga skupa s keder gumom....Tad se dosta pecalo na ulazu u stari Dunav tj. na "traverzi"...U nekim momentima su i tad ulazili u jatima da bar dva sata nisi mogao zabacivati od njih...Ustvari htjedoh reci da ih je i prije bilo dosta...bar za moje pojmove u odnosu na Dravu....Negdje sam vidio da je radjena gospodarska osnova...na uscu...tamo je bilo koliko je koje ribe ulovljeno po kilogramima...jbg...trazio i ne mogu to sad vise pronaci ...Mozda smo mogli uporediti dvije osnove... :sha:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Ja ne znam gdje ja pecam ali ja tu ribu u životu vidio nisam. Još jedan primjer da kod mene ni leptira nema a kamoli ribe.

Poslano sa mog SM-A202F koristeći Tapatalk


dravski pecaros

#22
POŠAST zvana TOSTOLOBIK!

Većina ribolovaca nije upućena i svesna koliki je problem i koliko štete pravi tostolobik u našim vodama.

U fazonu, pa šta on jede samo plankton!? Da, ali plankton je osnovna hrana za riblju mlađ većine vrsta riba, a tostolobik dnevno pojede mogo planktona.

Sa obzirom da ih je sve više u našim vodama,  na nekim lokacijama nenormalno mnogo, u šta mnogi ribolovci mogu lično da se uvere, moraće nadležne institucije (ministarstva npr), naučna javnost, korisnici ribarskih područja i drugi da se pozabave ozbiljno ovim problemom.

Sva sreća uz malo pameti i dobre volje rešavanje ovog problema može doneti i nešto novca što će možda lakše pogurati rešenje problema. Kako se može zaraditi od rešenja ovog problema? Tako kao što možemo videti na ovom primeru iz Amerike. Sistemski da se izlovljava iz naših velikih reka Dunav, Sava i Tisa i zatim da se organizovano otkupljuje i koristi u prehrambenoj industriji npr filetirana riba, paštete, hrana za pse i mačke itd.

Inače uprkos predrasudama o kvalitetu mesa i niskoj ceni za tostolobika, meso je više nego zadovoljavajućeg kvaliteta i ukusa.

Autor teksta:
Ljubomir Pejčić dipl. ekolog, stručno lice u RSV d.o.o.