Sistemi za ribolov šarana

Autor jura, Studeni 19, 2012, 16:13:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

jura

Na koje sisteme pecate šarana ima ih dosta pa da si malo pomognemo :)

river

kako kada,uglavnom safety bolt,ali i in-line i the method(hranilica)...i na dlaku (obična ili silikonska)
ovisi o mjestu (panjevi safety bolt),jer olovo otpada s sistema a na čistom in line(sve na osnovnom najlonu)

toktiz

Različiti sistemi, ali najbitnije mi je da mi je olovo fiksno.

Slaven

a joj tu bi se dale litanije pisat, ako pričamo o Dunavu ili Dravi ja razmišljam ovako. Na pijesku, kamenu odnosno na čistini idem sa safty sistemom da mi je olovo fixno iz razloga da se sam ubode i recimo da tajming kontre nije toliko bitan. A u panjevima ili što je ustvari pokraj panjeva idem na klizni sistem zato što pecam na gotovs i gledam da mu lupim kontru što prije dok on još nije ni skužio da se upeco, dok je okrenut prema meni. Fiksno olovo tu otežava detekciju takvog griza i bode ga odma i bajo bega ko nespašen za prvi panj.

jura

Nikada fiksno volim malo otpušteno držati, ćini mi se da bolje proguta nema nikakvog otpora :icon_thumright:

mossi

toktiz

Proguta on i predobro, odnosno većinom se lijepo kači za donju usnu. Ali granje i taj sistem stvarno malo prave probleme. Nema pecanja, odmah lupa štap do vode i većinom me hvata nespremnog.

Slaven

jura

Toktiz nemoj biti sileđija :toothy10: pokvarili te pojedinci sa foruma. Ako malo popustiš neudara odma tako jako pa stigneš vidjeti kako polako zateže. I da napomenem i ja sam to vidio od starog šaranđije, inače sam zatezo rolu do kraja i uvjek sam bio u problemima

Slaven

Citat: toktiz  u Prosinac 07, 2012, 11:07:11
Različiti sistemi, ali najbitnije mi je da mi je olovo fiksno.

U granju kad pecaš nemoj da ti bude fixno olovo zato što se tako on prije ubode nego što imaš detekciju griza i odma bega, lupa štap do vode.

mossi

Imam Dunavski problem sa fiksnim olovom: (problem bilo koje reke sa bržom vodom)
Imam osećaj da zbog previše zategnute kočnice (da voda ne izvlači najlon)
u FREE baitrunner režimu imam nedovoljno dobro kačenje,
pa i dosta nerealizovanih udaraca. Kako rešiti ovaj problem?
Ja bih ga rešavao tako da su mi udice uvek vrlo male br6 max i vrrrrlo oštre.
Kvalitet udica uvek max! Volim Gamakatsu šaranski program.

raso

Šarana na Dravi i Dunavu lovim da ga ja uhvatim a ne da se sam uhvati jer da to čekam ni jednog nebih izvadio. Isključivo na klizno olovo direktno vezanom udicom. Za stoper koristim diktung gumice sa kanalizacijskih cijevi i navučem injekcijom na najlom. Udice 2, 1, 1/0 maksimum po mogućnosti Owner

jura

Samo udice ti to neće rješiti, mislim da bi klizno olovo bilo rješenje. Dali si kad probao sa kliznim i kako ti se onda ponašalo 

vulp

Mossi aj stavi sliku sistema skroz do udice...

mossi

Ma uglavnom pecam iz čamca sa kliznim olovom,
ali kad odem sa društvom sa obale, onda pažnja popušta  :glasses2: :occasion14:
Tada probam varijantu klasičnu sa komercijalnih voda fiksno olovo i kraći predvez max 15cm
sistem na dlaku, uključen baitruner prišarafljen koliko da voda ne izvlači i ponekad stavim neki henger.
Ako stavim veću udicu uglavnom imam "potez", dok sa manjim udicama imam realizaciju.
Tih stvari (promašaja) na stajaćicama uglavnom nemam,
kad je najlon praktično minimalno zategnut, skoro bez otpora.

:BangHead: