Sistemi za ribolov šarana

Autor jura, Studeni 19, 2012, 16:13:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Mornar Popaj

Taj nisam nikad isprobao, nadam se da nije krut, jer u kombinaciji sa kraćim štapovima može biti raskačivanja više nego što bi trebalo.
Mi pecamo sa obale na 15-30m udaljenosti. Štap 360cm i 3 lb, najlon rastezljiv 0,45mm. Na Savi su baš veliki i jaki amuri i šarani,  koji rade šou tijekom borbe, pa sa mekšim štapovima i najlonom koji je kvalitetan i rastezljiv, nema puno spadanja. Kada se neko i dogodi, to bude u startu nakon par sekundi, jer se ne ubode kako treba.
Uglavnom, uvijek probaj jednim štapom nešto drugo, da bi mogao donijeti vlastiti zaključak.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

tutnja

Ne znam kakvi su sad trendovi, ali taj trilene big game je bio jedan od najboljih prije 20-ak godina, bar kod nas.. Mi smo imali kampanje najviše na Bizovačkom bajeru, ponekad i Borovik, Jošava, ono jezero kod Našica, ne pamtim ime. Na bajeru smo si zbog relativno čistog terena mogli dozvoliti 0.33-0.35 plafon, Borovik zbog krša često i 0.45 bilo malo
Na satničkom ribnjaku razvaljivao amure na 0.30 ali na kratko, često udarao na 10-ak metara daljine u 0.5-1m dubine, gdje je ona "stara škola" sa 0.50-0.70 jako rijetko i dobijala griz..

Poslano sa mog LG-V50 koristeći Tapatalk

dravski pecaros

Za pecanje u teškim kršu i panjevima je špaga zakon...
0.35-0.40 i sve direkt ..

Pecanje na 20-30 metara da najlon i rastezanje ali u kršu nema popuštanja a nekada i 20-30 cm igraju veliku ulogu ako ti riba podvuče u granje ..

Svako ima svoju taktiku i terene i tome se treba prilagoditi  :occasion14:

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

nele01

Šarana pecam iz čamca, koristim štapove dužine 3 m, masine su penn slammer 460. Isključivo koristim konac (strunu), zbog kidanja. Debljina je 0,30-0,40 mm, u zavisnosti od povoljne nabavke. Zašto strunu, pa meksa je od bilo kog najlona i kad je zakačim puca na čvoru. Za predvez koristim iste te strune. Predvezi su mi dužine 25-30 cm. Uvek koristim olova extra heavi od 120-150 gr, a kačim ih na sigurnosnu montažu. Pakazalo mi se x puta da riba izađe, a olovo otpadne. Nikad ne sedam direktno na glavu šaranima, uvek se pomerim nazad 10-15 m, gledam da zabacujem pod nekim manjim uglom. Dril na masinama je podesen tek toliko da voda ne nosi olovo, bukvalno kao na masinama sa slobodnim hodom špulne. Svako mesto presondiram do detalja, bukvalno moram imati sliku u glavi o situaciji pod vodom. Uvek trazim platoe gde se riba hrani pa makar bili i na 1 m dubine. Svako od nas ima neku svoju filozofiju oko pecanja sarana na divljim vodama, mnogo sam toga naučio od starijih iskusnijih kolega, mnogo toga sam i odbacio, nešto sam i zadrzao, uverio se da je ludost drzati se nekih ustaljenih i komercijalizovanih ideja, ali u jedno sam siguran: Kad pomislim da sam ga provalio, on me razuveri.

maverick

Imam stapove od 3 metra i imam takve role...ok za početak nije loše  :stripii: A kakvo je to kačenje olova

nele01

Evo ovde se sve vidi, a novine sam stavio da se vidi duzina predveza

nekinho

Koristim isti takav sistem, uglavnom pecam sa obale, zabacujem nekad kraće nekad dulje ovisi o vodi gdje pecam, nikad petljanja nema, sistem lak za prilagodbu na samoj vodi, mijenjam gramaže olova i otežanje ovisno uslovima vode, predvez skoro iste duljine, udice vežem istim načinom, nekad sa ringom, nekad sa gumicom dlaku usmjeravam, dva zrna na dlaku .... :icon_thumright:

maverick

Mi imamo naviku...tj moji mentori imaju naviku da na olovo zalijepe kuhani šrot pomjesan s nekom kupovnom hranom i kojim zrnom kukuruza....zato i zabacaji nisu nesto dugacki da to ne spadne s olova koje glumi neki vid hranilice ..Sad koliko to ima smisla ...ne znam...Vidim u ovom videu gore...nije nuzno ni potreban tako debeli najlon kad on stavlja tih zadnjih par metara isto neki predvez...mada meni je to sve prekomplicirano i kako gledam dok ja to sve skuham...povezem pa leb te upecao sam dva smudja za to vrijeme  :stripii: Ali ne odustajem...bar ne još  :stripii:

Gogica

E i ja bi ove godine probao malo sarana ali naravno blage veze nemam o nicemu. Ima negdje neki filmic di se objasnjava cijeli sistem?Ali bas neki detaljni jer vezem samo fg i palomar i totalni sam tutlek za bilo sta vezano za sarana :toothy12:

nele01

Kad ovaj Stojanov video otvorite na youtube, u komentarima imate moj komentar od pre 6 god da je sistem proveren na Dunavu.
Svi moji predvezi su na ovaj sistem, ali vodite racuna, Stojan objasnjava duzinu predveza i to je za komercijale, a za Dunav važe druga pravila.

maverick

Na psihijatriju cete me oterati s ovim...sad mi fali taj mikro prstencic...o leb te...osam puta sam isao u trgovinu zadnjih dana  :uf:

alexdja

Sad ćeš ti kao stvarno pecati šarana ove godine?

I SMT će bolonjez, verovatno...

Ja se spreman već 5 godina za UL varaličarenje, kupio i štap i mašinu i neke glave i varalice, samo nisam još pecao...

Ali sam spreman!
       Nema više divljeg bučka. :no: