Čamac od blažujke

Autor maverick, Studeni 19, 2012, 16:39:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dibidus

pitat ću kolegu kad je kući pa ćemo otić

Kugla

Dibidus jel taj čamac negdje na vodi u vukovaru? Barem dvaput mjesečno sam u Vukovaru poslom pa da pogledam, planiram na proljeće neki čamčić raditi pa sve treba vidjeti prije nego se odlučim.

Dibidus

poslikat cu ga kad budem prvi put išao k njemu, pa stavit ovdje fotku, a vi se dogovarajte

river

koliko košta jedan takav od špera,a koliko od blažujke,mislim matrijal i ruke do registracije s zaštitom do 5m recimo?
kako se ponaša s slabijim motorima(od 5-8ks)?

maverick

au principu kosta malo manje ili isto nego polovan od plastike...a na kraju ipak to dvoje nije isto
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Ovaj od špera košta kao polovan od plastike ali ovaj od blažujke nikako,košta manje.

maverick

jbg..nisam stolar pa brkam te materijale...a polovan plasticnjak kosta u rangu elana od 400 eura pa na dalje...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Elan 401 i sl da to se može naći povoljno,ali neki drugi plastični nikako,puno više koštaju. Vodootprni šper ako sam dobro informiran ploća cca 1.000-1500 kn a treba cca 3 ploće za neki 5m čamac plus sve ostalo,a blažujka je jeftinija.Ako sam u krivu neka me neko ispravi. Planiram raditi neki čamćić za potrebe pecanja na dravi pa frend ima prodaju drveta i vidjeti ću sa njim koliko točno košta drvo za čamac cca 5m.

maverick

a neki dan smo ja i tonyc racunali..izbacice ti on sta i koliko...ako radis ..uvijek se nesto isplati ako radis sam a ne da te netko kasira za uslugu...fora kod i jednih i drugih je zastita ..u nju ulazes onoliko koliko zelis da dugo traju....

river

koji je lakši?šper ili blažujka?koji je čvršći?
više nekontam te šperoblažujke  :icon_biggrin:
vidjeo sam jednog na Dunavu,mali,mislim da je Honda 8ks bila na njemu...odleteeeee,pa sad neznam od čega je bio ali je klizo ko skija...

Kugla

Slažem se susjed, a valjda će mo ga raditi sami, a zaštita je ako ćeš nešto kvalitetnije onda je i skuplje,a pročitao sam na raznim stranicama o toj zaštiti i svako hvali nešto drugo tako da će to biti teža odluka što i kako, ali kad dođe proljeće onda će mo o tome razmišljati.A nisam zaboravio tvoju,simbinu i perekovu pomoć pa nećete me oguliti  ::) ionako mi se standard zadnje dvije godine srozao :( ,ali biti će bolje ja sam vječiti optimista  :pee:

Kugla

river šper je lakši a sad što je čvršće i dugotrajnije ne bi znao ali opet zavisi o zaštiti i sl.

maverick

blazujka je najjednostavnija i najduze traje bez nekih posebnih zastita...ono smedje  :icon_biggrin: sper jeftiniji i laksi ali zahtjeva epoxy i sta ti ja znam...tako sam to ja shvatio ali Tonyc je tehnicki direktor po tom pitanju ...a kugla sam se odluci ..pomoci cemo ...koliko nas ima...mozemo da od lego kocikica sastaviti za jedan dan  :icon_biggrin:

Kugla

Hehehehe lego kockice pa kako se prije nisam sjetio koliko ih sin ima mogu i dva složiti :))

TonyC

Evo kako ja to tumačim .
Vodonepropusna blažujka - večinom svi rade od tog mateijala čamce na dunavu dravi savi  - neštite je ničim ili minimalnim - traje do 5 godina + -  .
koristi se u debljini od 8 i 12 mm
Šperploča vodonepropusna- na ovim terenima skoro pa niko je ne koristi osim ozbiljnijih graditelja čamaca jahtica .
Jako puno je koriste američani !
potrebna je zaštita . plastika pa primer pa boja       ili        epoksi pa boja
koristi se u debljini 4 , 6 i 8 mm - za zrcala 12 mm

vodonepropusna blažujka - super dok je prvi put nekvrcneš i neoštetiš vodoneprousni sloj , a onda čamac težak kao i čikl .
Šperploča - ako se radi od više slojeva - laminira/ plastificira ili laminira/epoxy dobiva extra svojstva  - lagano , čvrsto i vodonepropusno .

valjda nisam udavijo temu  :icon_biggrin: :icon_biggrin: