Udarci i kontre for Dummies

Autor Miro, Rujan 12, 2013, 10:07:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

Alija

...jesam friški na forumu, al bi rekao par stavri iz svog iskustva sa vode.
Sreća je faktor koji je potreban uvijek u životu, ali u riboilovu je dosta mali ....osim onima koji jedino na njega i računaju (svatko svoju sreću određuje)
Osobno baš i nemam sreće ,al lovim čisto pristojno.
Prvo ovo sa udarcima .... udarce određuje položaj tj vođenje varalice u odnosu na ribu i tok (ako se radi o tekućicama),kao i sama zainteresiranost tj agresivnost ribe.
Udarac može biti momački kad spakuje i otrese ribu,ili kurvanjski kao trkac .
U ovom periodu trkac može biti samo poklapanje usta ...znači guma u ustima ,i kad zatvori usta ono što pri zatvaranju lupi po špagi se osjeti kao trkac.
Tu se često dešava da se u kontri osjeti lijepa riba koja ne ostane na udici jer, je jig udario po zubima bez kačenja i mrtvački risovi na glavi!
Neki put je sitno štipanje u kojem ćete otkinuti repić na shadu ako zategnete ili fulati griz ,ali sa odgodom kontre i zadržavanja varke na mjestu sekundu .... ponovljeni udarac je riba gore!
Kako kolega veli, kod tih trkaca treba mjenjati težinu na lakše,a nesvjesno to napravite mjenjanjem gume sa jačom vibrom ...jer jača vibra je automatski i jači otpor pa duže propada.

U ovim svim stvarima bitnija karika je i štap sa kojim OSJETITE,jer sa gluhim štapom nećete znati ni jeste li na dnu,iznad i koliko .
Kod mene je jedna ekipa stavljala starlete na štapove jer isključivo na gledanje špice love,pa ako je mrak nemaju pojma jel to sjedi na dnu već neko vrijeme, ili još propada  :stripii:

Pošto se vjerovatno ovo sve odnosi na smukije ,ne treba zanemariti da ne udaraju uvijek pri dnu,kao ni to da im je nekad okidač lupanje preteške glave o dno ili rovanje sa istom kad se diže sa dna.
Ovaj dio sa srećom znaju neki moji prijatelji sa kojima lovim, jer nerjetko lovimo i kad neće .... a to da neće mora biti DA BAŠ NEĆE nikako !

Ljeto ,zima i pred mrijest različito totalka,samo se treba prilagoditi situacijama !

P.S.
Skoro zaboravih .... uzmite štap koji osjeti i paše vam,ne budite robovi brandova !

silure

alija  :thumbsup: zadnjih dana imam osijecaj da smudj se zaleti na moju varku i kao da je odbaci glavom od sebe.. kao da tjera mamac a ne lovi kako zna inace da jednim udarcem ubija ili osamuti u tom trenu pustam mamac u opadanje i cekam drugi udarac u pripremi....kao sto rekoh odbija ga od sebe prosli puta tik prije tog odbijanja slucajno htio malo zesce podici mamac preko kamena i kako je pretpostavljam opet htio odbiti ja ga zakacim iza skrge :icon_scratch:

TopMix

"Sreća je faktor koji je potreban uvijek u životu, ali u riboilovu je dosta mali ....osim onima koji jedino na njega i računaju (svatko svoju sreću određuje)
Osobno baš i nemam sreće ,al lovim čisto pristojno."

Da se samo malo nastavim .....
SRECA u ribolovu... Osecaj (dozivljaj) srece je subjektivna stvar.
Kad se kaze "sreca" u ribolovu zapravo se misli na SLUCAJNOST, a to je vec stvar % verovatnoce (da li ce riba udariti ili ne).
Sto imamo vise iskustva u ribolovu manje razmisljamo o sreci (slucajnosti), a vise se pouzdamo u neka dosadasnja iskustva i znanja i na taj nacin podizemo stepen verovatnoce za ulov.
Iz tog razloga, vrhunski ribolovac bi mogao da se nadje uvredjen, ako se za njegove uspesne ulove kaze da je "imao srece".
p.s. Ne zamerite mi sto sam malo izasao iz teme.

rj

ja mislim da je "sreća" vrlo bitna stvar u ribolovu...osvrnit ću se na jig smuđa ....
sam način uzimanja sheda ...kut...žestina napada ....visina mamca u odnosu na smuđa ...sve su to stvari na koje jako malo možemo utjecat ...nismo vidoviti ...a to su vrlo bitne stvari da bi uspješno realizirali napad ...neki dan imam 4 krvnička udarca u "sačekuši" ...dakle panj ...polu lerujem iznad njega ...štap u donjem položaju ...udarac koji izbija štap iz ruke ...kontra čista petica ...pravovremena ...povućem ribu 3-4 mi i iskačivanje tako 4 puta ..smuđevi "debeli" 2. jan. dobijem smuđa 11.200 kg totalno nespreman štap u gornjem položaju ..."polu kontra" ebiga nebi se iskačio nikad udica u ždrjelu klještima sam ju vadio ...
ubjeđen sam da je samo kaćenje ribe sreća na koju teško utječemo ..
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Kugla

Potpisujem RJ, kao u svemu i u ribolovu sreća igra ulogu pa neka kaže ko šta hoče.

Retfalački mačak

Je, sreća je bitna i u životu, a u pecanju također.
90% realizacije smuđeva ove godine su bila  mrljava pipanja, skoro bez da se osjetilo i to višekratno, više kao da se lagano zapinje-tupka u prepreku. Svaki puta sam stao i lagano dizao i spuštao na mjestu, pa onda procjena i kontra.

maverick

Kad si povremeno na vodi, naravno da malo i radi sreca...kad si svaki dan na vodi...nema srece, ustvari ne smije biti faktor na koji se oslanjamo....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

mislim da pišemo o dva pojma ...
jedno je kačenje ribe i kontra (valda je to naslov) sreća vrlo bitna
drugo je traženje ribe ... sreća minimalna ulovi na "muletinu"

:icon_scratch:

silure

dobra lokacija,mijesto,vrijeme i pravilno vodjenje varke...ako to znamo ili pogodimo veca je vjerojatnost da cemo iimati vise srece naravno...akp ja znam gdje je riba za mene je sreca da je prevarim kada se ne hrani ili da pogodim dan kada se intenzivno hrani

kova

^
To ti je deo "Sreche", Full Nirvana je ovo shto Josip napisa.
:)

TopMix

"sam nacin uzimanja sheda... zestina napada"... Pecaros mora da proceni kako smudj uzima i tome prilagodi svoju taktiku i jacinu kontre. To sigurno nije stvar srece.... Zatim, ugao-kut ... sto puta je vec receno i u praksi potvrdjeno da je jako bitno da se pecaros postavi i zabaci pod najpovoljnijim uglom prilikom prezentacije...
Ako u toku dana imam deset udaraca i od toga devet promasaja, ne mogu se pozvati na losu srecu...
a mislim da i ne postoji takva sreca koja bi mi donela 100% realizaciju svaki put kad odem na pecanje

rj

Citat: TopMix  u Siječanj 15, 2014, 14:23:26
"sam nacin uzimanja sheda... zestina napada"... Pecaros mora da proceni kako smudj uzima i tome prilagodi svoju taktiku i jacinu kontre. To sigurno nije stvar srece.... Zatim, ugao-kut ... sto puta je vec receno i u praksi potvrdjeno da je jako bitno da se pecaros postavi i zabaci pod najpovoljnijim uglom prilikom prezentacije...
Ako u toku dana imam deset udaraca i od toga devet promasaja, ne mogu se pozvati na losu srecu...
a mislim da i ne postoji takva sreca koja bi mi donela 100% realizaciju svaki put kad odem na pecanje

za boldano šta da ti kažem ....vidoviti Milan bi ti pozavidio ...

TopMix

Mozda se nismo razumeli. To boldano, to je ono sto pecaros mora da proceni posle prvog udarca, da mu se ne bi desilo da ima zadredom cetiri fulanja debelih smudjeva.

Greys

Topmixe, slažem se sa ovim dijelom. Upravo jedna od situacija, gdje nakon prve kontre i prvog mašenja smuđa, procjenio sam da napravim kontru sa zadrškom, smatrajući da smuđ neuzima moj mamac u komadu, gutajući naglo, odjednom, već postepeno. Nakon zadrške, idućih nekoliko smuđeva iz jata na isti način je prihvaćalo mamac, a moja realizacija je bila od tog trena u tom danu stopostotna.

mossi

Da li ove zadrške radite na gumi ili na kederu?