Silikon - odložena kontra

Autor mossi, Siječanj 15, 2014, 20:26:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TopMix

Smudj nekad udara i jede ko da mu je poslednje, a nekad mrljavi pa samo lizne potencijalni plen. To se najbolje vidi kod muvanja sa kederom, pogotovo sa jig udicom. Kad lovi u cugu obično udara kako treba, ciljno ubija kedera da bi ga pojeo, i tu uglavnom nema problema, a kad ga nadjemo sitog i letargičnog, onda uglavnom ne jede, a i kad se odluči da uzme mamac, to je mrljavo.
Mislim da nam odluka o brzoj ili odloženoj kontri u takvim situacijama koje je teško skontati unapred, malo može biti od pomoći. Ako samo "cvrkuće" po mamcu, onda nam ni tri trokrake na vobleru ne garantuju dobro kačenje...
Često mi se desi da mi samo kvrcne po kederu dok ga muvam sa jig udicom. Zvekne kedera u glavu i pusti, pre nego što ja udarim kontru i daleko pre nego što vrh udice izleti iz kedera. E u takvim situacijama ne pomaže ni brza ni odložena kontra. Tu od pomoći može biti samo dodatma trokraka na montaži, i to bliže glavi kedera...
Koliko puta sam odlagao kontru kad mrljavi i traljavo uzima, ali mi to nikad nije donelo neku prednost. Najčešće ostavi mamac... Šta to može da znači kad pecamo sa gumom ... pojma nemam. Nekako mi nelogično da ga pustim da nekoliko sekundi prevrće gumu po ustima, imajući u vidu da i kedera zna da ispljune ili samo cvrkne i ostavi...
p.s. Kajman u ovoj temi spominje "ponovljenu" kontru, pa "jačinu" kontre u zavisnosti od ugla i dr..., a šta znači "odložiti" kontru kod varalice ... ne znam... ne dobacujem tako daleko.

Pacer

Kod mene ponovljena kontra zavisi iskljucivo od ugla, ali je maksimalno izbegavam. Jacina kontre mi zavisi od pribora kojim pecam a odlozena kontra samo od tehnike pecanja.

Ukratko> Bez obzira na ugao, ponovljenu kontru nikada ne dajem ukoliko pecam sa tanjim udicama. Jacina kontre mi zavisi kako od duzine stapa tako i od tezine varalice i vrste udice. (da ne spominjem debljinu najlona). Odlozenu kontru uvek koristim kod muvanja, bez obzira kakav i koji mamac koristim).

kajman

.....kontriram riba je gore štap odpumpa 2-3 sekunde i riba odpada..da čovjek ne povjeruje kako se uspije odkačiti kad je već gore tj "morao" bi biti,velika većina riba taj dan je bila uhvaćena za sam vrh usta..probao sam i malo odgoditi i nije mi ni to puno pomoglo..ajd mislio bih da je problem u udicama(matzuo vel. 3 barbarian oblik) kad nakon

Ive a evo i Lomunac to pominje.......meni prosle nedelje odose dva kapitalna smudja jednostavno stap ih pumpa do pola vode i samo odeeeeeeeeeeee..........jebena udica- meka- zicana, promenim jebenu zicanu udicu stavim cvrstu, zabac-kontra FISH ON! pumpanje, odeeeeeee.. jebeni mekan stap udica se verovatno nije ni zabola........menjam jebeni mekan stap uzimam CALYBER 42-84gr, zabac, dzerk- dzerk, kontra... FISH ON! Pumpanje skoro do povrsine, gledam kapitalni smudj jedno 8-9 kg odeeeeeeeeeeeee........jebeni snazak i krut stap spade smudjina.........Jebeni oblacni dan, jebeni vodostaj, jeben................odoh kuci

Batica

Mozda bi trebao malo u stranu da udaras kontru. Ne znam kako pecas. Ja se trudim da mi kontra ne ide iznad glave, nego malo u stranu.
Jebena je celjust kod smudja.

kajman

ma varalicarim na Dunavu sa obale desna obala znaci tok dolazi s leva na desno, sed ode nizvodno znaci desno kontra pumpanje par sekundi pod istim uglom i odeeeeeeeeeee iscupao mu iz usta ali bas bukvalno cupanje iz usta, napad je tacno pod uglom od jedno 45 do 60 stepeni i  u 90% slucajeva napada samo pod tim uglom.......jebeni ugao ne moze u stranu ni u kom slucaju  :dontknow:

rj

ebeni peh....olovna glava mu je u čošku usta tako da nisu skroz zatvorena ...površinsko kačenje i ode ....
druga varijanta da je plitko uzeo ...kontra (olovo je blizu čeljusti) i ne zabije se udica vučeš ga dok ne zine i onda paa-paaa..
ne jednom sam imao smuđa u čamcu ...zine i jig ispadne van ...
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

kajman

Pa TOOOO sed iskidan... tj. ogromni zubi samo s' desne strane seda, znaci ona strana okrenuta prema sredini toka s' druge strane nema ni traga ugrizu,,,, sed cist onako kako je iz fabrike izasao. Sto kazes RJ 'ebeni peh u obe situacije tacno tako - jedva sam se zadrzao da ne zafljacim i stap i masinicu u Dunav.......

baka

E moji mladići, tako je to, pa ne možete i nikad nećete moći izvaditi sve smuđeve koji udare. Tu nema pomoći, jedan dan udaraju i otpadaju, a drugi dan nema nijedno otpadanje. Isti pribor, potpuno isto sve, a opet potpuno drugačije. Jedino ako se to počne često dešavati, onda nešto nije u redu i nešto treba promijeniti, eee tu je najveći problem, što promijeniti. 
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

Kugla

Meni prošli tjedan lijepa komad otpadne, i vrlo brzo sam skontao udica tupa, sve te tupe sam izvadio iz kutije, i recite di ima za kupiti neki oštrač udica a da nije neka prevelika cijena?

Ive

Ono što me ne ubije..ja probam opet!

kajman

Da da Obican mali kamen za ostrenje zaista ne znam sto to nikad ne nosim????? A definitivno kada dzig cukne u kamen lepo se vidi da se savije vrh.........Daklem ima i toga-tupa udica  :uf:

Ive

imam onaj mali multi alat sa klještima i svim mogućim gore..pa čak i mala turpijica uff što je to dobro,prvo sa klještima ispravim vrh i onda par puta sa turpijicom i ko novi opet.Kajman uzeo sam neki dan te matzuo (opet) samo su ih kao ovaj puta malo poboljšali,sada je žica nešto deblja i primjetio sam da je dosta udica jača od prijašnjeg modela..šteta udica je stvarno super samo ono je bilo prepreslabo..viditi ćemo sada.
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

kajman

Te udice moram i ja pod hitno da nabavim mnogo sam riba pogubio zbog tankih zicanih udica. Jednostavno neki put udica ne moze da izdrzi pritisak-tezinu, nezavisno od toga kakav je stap, samo se otvori i smudj sklizne i otkaci se. A eto covek ti je cudno bice uvek stavim meksu tanju udicu zbog granja, kao lakse se ispravi i otkacim i onda se nerviram sto mi se smudj "lakse" otkacio  :takoje:
Primetio sam da mi neki stapovi zaista prave problema, vecinom savremeni modeli.... dok neki apsolutno ne, pa cak i kada totalno nisu za situaciju u kojoj njima varalicarim....Daiwa Wisker, Abu Conolon clasic, Antaresi prva serija, R.Thompson, Yad i drugi verovatno niko i nije cuo za te marke, Cucruc na primer........gotovo nikad sa ovim stapovima nisam imao problema................

rj

matiri ...kakve "žičane udice"  :eek: samo kovani čelik  :occasion14:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

kajman

Potpuno si u pravu stavis jaku udicu i kad kidas - kidas ko' covek, sada je kasno za kuknjavu :takoje:
Opet ni sam nisam pametan "razbucas lokaciju"-jaka struna, jaka udica, jak stap, izvadis pola stabla sa sve granama i vise od smudjeva nista  :no: