smudj na gomili

Autor TopMix, Siječanj 17, 2014, 13:01:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kockar

Citat: TopMix  u Siječanj 22, 2014, 21:02:29

Kockar je super opisao kako izgledaju ta mesta, ja tu ne bi puno da dodajem, osim da to uopste ne moraju biti suludi krsevi ili nekakve ogromne  krosnje drveca...

Da, ako imas kilometar ravnog i dosadnog dna, i mala struktura je promena, to ne mora uopste biti grana,
moze i samo odsek ili kamen ili kanal na dnu...

Sto se tice olazenja na mesto i menjanja konfiguracije samog mesta, te pojave su mnogo izrazenije na rekama, pogotovo velikim, p0gotovo u godinama sa vecim oscilacijama vodostaja...
sto je manja voda manje ce ribe dolaziti, pogotovo ako je stajacica ili sporotekuca, a kao sto sam napisao,
naisao sam na ovu pojavu na 4 totalno razlicite vode, pa svaka situacija ima svoje finese.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Blinkeras Međimurje

Doživio sam takvu situaciju pred dvije godine .bila je blaga zima i samo u nekih 5 metara lovio sam ih svaki dan.ulovio sam dva u nekih pol sata i otišao doma .nije mi jasno zašto su bili baš tu a cijeli taj zavoj veliki je sličan.dubina oko 3 metra nije bilo nikakve rupe ni prepreke u vodi ali bili su u tih par metara.i sad što je najgore više ih nema poslije

nikolas

Heheh. I ja sam lovio na tom mjestu!!!! Nisam siguran da ihr nema sad tamo,(citaj cijrlu temu) mozda se samo ne hrane u to vrijeme dok si ti tamo :o

kockar

Citat: kockar  u Siječanj 22, 2014, 11:40:19

Iako je obicno u blizini bilo i vece dubine, ove gomile nikad nisu bile u preterano dubokoj vodi.

:toothy2:

Moram se ispraviti, jedina ozbiljna gomila koju prosle godine nadjoh je bila u ekstremno dubokoj vodi.
Ipak hidroloski uslovi su bili ekstremni i to nije normalno smudjevsko staniste, bar ne masovno.
Tajming je ponovo bio kljucan, jer riba je radila u periodu od samo par sati, koji je vecina drugih ribolovaca totalno promasivala.
www.riboteka.rs

ibro dirka

Uvijek je tajming problem...svi su navikli pred svitanje i pred mrak ali zna biti puno većih cugova u pol dana...

teca

Citat: kockar  u Siječanj 22, 2014, 11:40:19
Doziveo takve situacije na 4 totalno razlicite vode,
svaki put ih sam nalazio, bez pomoci elektronike,
sve sa ribama od 2 kg pa navise, do 7+ kg.

Zajednicko za te situacije je sledece:

- ako se omasi mesto za samo par metara ulov je jedna ili nijedna riba
- situacija se ponavlja, ako nema stetnih spoljnih uticaja
- ako se ne cuti (o ulvima u mestu) sve pada u vodu i ne ponavlja se
- ako se sve nosi, opada prosek velicine i situacija se redje ponavlja
- ako se promasi termin kad jedu, moze se steci utisak da gomile nema, a tu su

Zajednicko je da sva ta mesta imaju specificnu i izrazenu strukturu na dnu,
a osim zime naisao sam na ovakvu situaciju i u periodu posle mresta - u maju.
Iako je obicno u blizini bilo i vece dubine, ove gomile nikad nisu bile u preterano dubokoj vodi.

P.S. ako odjednom, obicno sa totalnim smracivanjem prestanu da uzimaju, pojacajte pribor.  :toothy2:
OVO JE SKROZ TACNO ! :ok:

Mario sg

Takva situacija mi se desila prije 10-tak dana. Kada je vodostaj Save visok voda ulazi u jednu baru pored. Na dnu je kanal sirine cca 2 m i samo na tom dijelu udara. Tu sam i dobio prvog večeg smudja 7+. E sad problem je u tom što su pored mene bila 2 muppeta kad sam ga dobio i ostalo sve znate. Mo¿da je i moja greška što sam uopće objavio sliku na fejsu  :violent1:, mada nigdje nije spomenuta lokacija. Ugl . čak i sad kad je počeo lovostaj neki ga još uvijek tu love.

maverick

Nesretnik nema nas kalendar da zna kad krece lovostaj, ali kao ni neki pecaroši
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

Tko god ga ciljano lovio u zabrani i ulovio dao bog da mu je to zadnji u životu, dao bog da mu rola zahrđala, ringovi iz karika poispadali, roler strune urezao, pukla opruga preklopnika, svaka kopča otvorila, struna upetljala i dao bog da si na povratku kući gornju sekciju gepekom odsjekao na pola...

rj

za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

I nek mu se Andrija Jarak uživo iz dvorišta u eter javljao

SMT

Sumirajući utiske iz prošle godine, dolazim do zaključka da sam imao neke izlaske koje pamtim... Obično ih brzo zaboravljam sve... Nisu to bili izlasci sa nekim veličinama riba ali po broju komada svakako za pamćenje...

Nekih 10-12 dana augusta(za redom) pamtim po jednoj mikro lokaciji na kojoj sam nasao smudja bas na GOMILI... Neću pisati o broju ulovljenih komada ali te dane pamtim kao možda i najbolje u prošloj godini, u smislu zabave, lupanja kontri  kada je ova riba u pitanju... Mogao sam navijati sat od kada do kada se lovi u 2 različita cuga... Drugi noćni i jutarnji nisam imao potrebe čekati jer sam se do tada naveliko napecao... Bilo je važno u tih sat vremena zabaciti varku sto brze i sto češće jer se nije radilo o 2-3 kom, nego o vecem broju riba... Kutije sa voblerima su morale biti spremne, tako da nema mrsenja trokraka jedna o drugu... Nije smelo biti mrsenja strune i sl “sitnica”... Brzina i efikasnost su bile važne...

Bilo je to nešto nalik bucovskom pecanju, smudjevi su udarali kao dopingovani... Ne karakteristično onome kako je u vecini slučajeva u toku godine... Relax ribolov...

Odličan momenat i za upisati neke “nelovne” varalice i malo ih gurnuti u igru...

Probavao sam i druge lokacije u tom periodu ali bez posebnog uspeha... Prijatelj bi ostajao na mestu gde sam ga nasao a ja odlazio dalje... Kao po običaju je bolje prolazio i jos me j....o ali tome služe prijatelji :hi:... Posle više nisam experimentisao... Mikrolokacija je imala tu neku gomilu u relativno plitkoj vodi bez posebne prepreke... Čak i na tom mestu 2m levo ili desno nije bilo ni blizu... Moralo je sve biti što tačnije...

Bio je to period ne bas krupnih smudjeva ali u količini je natrcao i neki pristojniji...

Bilo je posle i dosta vecih riba ali te dane pamtim više... Neprestana akcija zbog koje idem u ribolov...

kockar

Jedini post koji sam do sada napisao na ovoj temi je sadrzao presek mojih dotadasnjih iskustava sa gomilama.

U medjuvremenu sam ih nasao jos par, najupecatljivije je bila gomila sa ovog snimka, koji sam napravio da bih pokazao ljudima da moze drugacije i da bih napravio razliku u odnosu na one koji iz meni nedokucivog razloga pricaju price o pustanju riba, a bez da ista o tome mogu dokumentovati (iako se ustvari zna da ribe ne pustaju, a bogami se zna i zasto).
Elem, zakljucci su sledeci:

-ovo je bila prva gomila koju sam nasao na bas velikojh dubini (sa obale sam radio sa 40, 45 i 50 grama, a voda je bila jako niska)
-pravilo o tajmingu je potvrdjeno, prvih par riba je snimljeno po mraku, kada je trebalo mnogo vise vremena da se riba uhvati i hvatana je u siroj okolini gomile, koja je ustvari bila hiperproduktivna samo danju.
-iako sm cutao i video napravio tako da se ne vidi lokacija, znam ko me je video od lokalnih mangupa, sto je za posledicu imalo da se ovo na tom mestu nije ponovilo od 2015-e do sad....iako sam ispostovao sve situacije kad su se zadati uslovi ponavljali...

www.riboteka.rs

SMT

Kockar,

Čestitam na ulovima...

Koji su to koji pricaju te priče? Imaš neko ime?