Izbor gume - brza/spora voda, zima/ljeto

Autor Greys, Siječanj 21, 2014, 12:58:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Greys

Zimski je period, polako dolazimo u dane lovostaja smuđa, neki vade čamce i motore, brišu štapove i role. Neki još odlaze na vodu. Iako imamo dosta tema oko izbora silikonaca u smislu veličina, boja, ovdje pišite koje silikonce prvo stavljate na kopču kada dolazite na vodu, u odnosu na vodu koju vidite pred sobom.

Koja guma ide za brži, odnosno sporiji protok vode?
Mekša guma, tvrđa guma?
Izbor gume za zimu, izbor gume za ljeto?
Kada ide shad oblik, a kada twister ili shad twister?

maverick

Dobar dio se kune u mekse gume sto recimo moji tereni i traze zbog slabog protoka i relativno male dubine u odnosu na Dunav....99 posto koristim orke, raznih velicina...od twistera do shedtwistera, raznih velicina i dekora....sto zbog cijene sto zbog cvrstoce....prije sam dosta lovio na rj silikonce....na Dunavu tom pocesto zna biti sasvim druga prica ovisno kako se i gdje smudj nalazi....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

silure

zanimljiva tema greys :thumbsup: koristim mekse silikonce radi vibracija najvise orke iako sam isprobavao i od daiwe,michell,relax itd.. za vrijeme sunca koristim nesto tamnije boje za noc sto svijetlije npr bijele sa zutim dekorom ili nekom zarkom bojom za oblacno vrijeme ili kada pada noc koristim zutu boju,zuta sa crvenim,crnim dekorom  ili zelena sa zutim dekoracijama po trbuhu eto mali primjer...inace meni omiljene boje zuta i kricavo zelena za twister ili shad...nesto vise srece sam uocio twisterom u kamenju a shadovi u panjevima...

kajman

Citat: maverick  u Siječanj 21, 2014, 13:16:45
Dobar dio se kune u mekse gume sto recimo moji tereni i traze zbog slabog protoka i relativno male dubine u odnosu na Dunav....99 posto koristim orke, raznih velicina...od twistera do shedtwistera, raznih velicina i dekora....sto zbog cijene sto zbog cvrstoce....prije sam dosta lovio na rj silikonce....na Dunavu tom pocesto zna biti sasvim druga prica ovisno kako se i gdje smudj nalazi....

Hat, medjutim, hoce smudj sitno samo kada i gde? Kako god, ali sto se dublje vode tice u principu
Prednost velikih sedova je visestruka. Ne samo sto su za grabljivice vidno uocljiviji vic i po signalu su jasnija meta od tamo nekog crvica-glistice, vec i sto su 100 puta fleksibilniji od njihovog minijaturnog podmlatka, tako da u vodi i u svom plivanju, kroz razlicite slojeve, kod njih nema histericnih pokreta  /sedovi jesu SwimBait mamci/ ostavljaju sasvim prirodni trag o svom prisustvu tako da grablivica preskace prve dve faze identifikacije i u zavisnosti od sopstvene gladi tj. aktivnosti odluku o napadu donosi momentalno. Da ponovim! Nije se smudj prevario, jednostavno ponudili smo mu nesto vestacko na najbolji moguci tj. prirodan nacin. 

tole

ja sam to sebi u početku podjelio na odnos jačine i brzine, odnosno amplitude i frekvencije.....na neke 4 osnovne grupe......pa malo varijacija na temu...ovisno o temperaturi vode i providnosti.... :icon_thumright:
.....sada već to ide nekako instiktivno....bez puno kontanja :hi:

Lomnica_city

Ja sam to podelio po tome kolike kedere vidim pod nogama tolike gumice bacam, posto najcesce pecam na rekama i jezerima gde se smudj lovi pod nogama, na zavrsetku priobalnog kamenjara i pocetka dna, ili u kanalu na nekoliko metara od obale gde je nekad tekao potok cijim pregradjivanjem je nastalo jezero...

kajman

Lomnica Brate to je sasvim O.K. za plitke vode, ali sto se Dunava tice i dr. tokova i dubokih voda tesko da ce neki alburnus alburnus da plivucka pri dnu na nekih 8m dubine :dontknow:
Pa to je veliki problem dubinkasa ulove haublera na povrsini stave ga na udicu i zafrljace u dubinu sirota ribica cim stigne na tu dubinu ugusi se momentalno a on se onda cudi zasto vrh stapa ne radi kao nece keder da radi? Pa gde da radi em skikno em ga olovo uvuklo u pola metra zitkog mulja. Ma ko nije video tih pola metra do metar zitkog mulja na dnu taj redovno nista ne ulovi zato ja sedove nikad ne povlacim toliko nisto-90% su u tom zitkom mulju. Na takvim terenima dzigovanje-gore dole, je potpuni promasaj jer taman ga izvadis iz mulja - odmah ga spustis ponovo u mulj. Ono sto je sigurno a to je da se taj zitki mulj veoma retko oseti narocito kad lovis 80gramcima, pa i jacim stapovima, a koji su cesti na Dunavu.  :mt1032:

Hudini

Zato ja okacim thundersticka u sistem bottom bouncer. Em je thunderstickova vibracija realnija za tu dubinu od SSSR 7 jer predstavlja krupniju ribu a olovni predvez nek bocka po mulju a thunder grmi iznad :whip2: njega

maverick

s bottom bouncing sistemom i na shad rapa odnedavno imam jednu kapitalnog smuđića....znaci takav sistem vezivanja i stap zabacen u nosac na stacionarno.... :ok: a prosle zime sam tako lovio s klasicnim povlacenjem...samo bez obzira na sve upetlja se cijela prica pogotovo u zabacaju
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tole

ja jednom probao, otpetljao, probao još jednom...i odustao...  ....kad treba na dno, ja bacam gumu, kad treba u gornjih 2-3 metra vode onda vobler....a odnedavno sam pronašao i najoptimalnije rješenje za srednji sloj...glavinjare :icon_thumright:

Hudini

Nisam imao problema sa petljanjem  :dontknow: i hvatao i smudjeve a i stuke. Daleko od toga da guma nije dobra ali ovako mi funkcionira i kad dodje razdoblje da mrljavo uzima gumu, manje je otpadanja na vobler. Znaci olovni predvez 30-40cm moze i neso veci ali je problem zabacit i taj predvez je metar od voblera. Ionako svi plitkoronci imaju tendenciju izranjanja pa jad se covjek ustosi, olovom si odredis radnu dubinu. U velicini riba nisam primjetio razliku id klasicnih sistema gumom.

Za probu sam modifikao jednog alexu srednjeronca u plitkoronca i ofarbao u crno sa par oker sara i dobio smudja oko 2kg. 90% vremena pecam s obale.

tole

ma ne da se to meni u biti vezat i prtljat na vodi, uostalom, napravim ja sebi voblišu kakav mi treba, ali mi je teren na kojem lovim strašno heben pa su što jednostavnije montaže poželjne jer se puno kida....za neke pješčane sprudove bez zapinjača je botom bauncing vrhunska montaža...ali ja slabo lovim na takvim terenima....samo kamen i panjevi.....

silikon na dnu na flexi glavi mama

Hudini

tole

lovim 95% sa obale...mislim da nema tehnike koju nisam probao....to jednostavno meni ne funkcionira...
...kao što sam već napisao, što jednostavnije to bolje...samo treba pustiti mašti na volju kod prezentacije  :hi:

raso

Probao ja prije par godina, imao par sitnih komada i primjetio da protok igra vrlo važnu ulogu. Kod slabog protoka jako loše, kod jačeg može, ali tada mi ne treba taj sistem.