Kako i zašto puca štap

Autor zvona, Siječanj 23, 2014, 22:16:54

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

rj

Citat: bob  u Siječanj 24, 2014, 14:33:58
Ova tema je pravo mesto za fotografije polomljenih štapova. Ja međutim, imam samo komentar i ilustracije.

Negde na forumima, pronašao sam sledeći tekst koji mi se toliko dopao da ga često i rado citiram, jer predstavlja osnovnu mudrost ribolova štapom. Nažalost nisam zapisao ni ko je autor a ni gde sam ga našao. Evo citata:

„.............Kod izvlačenja ulovljene ribe figuriraju statičke i dinamičke sile kidanja udice, predveza, strune, štapa i čekrka. Dakle ako jaka riba cimne ili krene da ode, gde će pući ? Nigde, ako je kočnica za popuštanje ispravna i pravilno podešena.
Problem nastaje kada tokom borbe riba ili izvuče sve zalihe strune ili ako hoće da ode tamo gde bi želeli da je sprečimo da ode. U oba slučaja prva naša reakcija je dizanje vrha štapa i pritezanje popuštajuće kočnice kako bi izkontrolisali beg ribe. U ovoj situaciji naprezanje na svim pomenutim elementima raste pa na nekom od njih može da bude prekoračena kritična granica loma što dovodi do kidanja „veze“.
U ovoj situaciji ribolovac mora dobro da poznaje svoj pribor, dobro da proceni jačinu ribe i mora da primeni svu svoju veštinu.
Kod smanjenja ugla izmedju strune i vrha štapa raste opterećenje na štap a kod povećanja ovog ugla opada opterećenje štapa ali raste opterećenje na čekrk.
Posle ugriza ribe, ne možemo više menjati ni udicu ni štap ni mašinicu niti strunu a ni i predvez. Iskusan ribolovac, uzimajući sve okolnosti u obzir, reagovaće na optimalan način promenom jedinih parametara na koje tada, u toj tenutno datoj situaciji, jedino može da utiče a to su: promena ugla između štapa i strune, regulacija kočnice na čekrku i promena dužine veze između štapa i ribe. Sve dok se riba ne nađe u meredovu, na obali i u objektivu fotoaparata.“

A evo i ilustracije, gde su kritične tačke na štapu, u različitim uslovoma:

Kod smanjenja ugla štap/struna kritična tačka se pomera prema vrhu štapa!

Kod promene opterećenja vrha kritična tačka se pomera prema drški štapa !

ja imam oproban sistem zadril ribe ...govorim o somu jer je on jedan od kandidata koji je u stanju slomit štap ...
redom ..
sidrenje čamca i sve spremno za brzo bacanje sidra
dril na mašinici je podešen na tvrdo zbog dobrog kačenja soma ..
riba je udarila ...kontra pravovremena i muška sve na kratko zastaje par sekundi
karnister sa sidrom se baca što prije želim doć iznad ribe ...to mi je kritičan trenutak ...odma idem na pramac  jer se tu čamac lako prilagođava bjegovima ispod mene
dril popuštam na super mekano i prstom korigiram silu popuštanja ...zašto ...kad sam iznad soma sve jeto na
kratko i bjegovi su jaki i iznenadni tako da nas i polu pritegnut dril zna dovest u nezgodnu situaciju micanje prstesa špule je puno efikasnije ...kako se bjeg smiruje prstom opet kočim špulu i štapom privlačim ribu
neznam dali sam uspio pojasnit ...
numerički
jigam na 10 kg
zamaram na 3 kg
prst i štap odrade sve

za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

bob

Sve oko kočnice, kontre, drila i zamaranja mi je jasno i to dobro odrađuješ ali mi nije jasna manipulacija sa sidrom i kanisterom. Da li pecaš na tekućoj ili stajaćoj vodi?
Sidro ili bolje reći konop ili lanac za sidro, šta već, može i da smeta.

rj

klasićno inox sidro na konopcu 8 mm na dugom kraju namotano i vezano za karnister cc30 m ...sve to ide preko koloture na pramcu a bitva oko koje omotam štrik mi je odma pored sjedalice ...za 2 sek odmotam štrik i karnister bacim u vodu ...ode čamac za ribom ...radi se o Dunavu i Dravi

TopMix

RJ, da li  bi u onom kriticnom momentu bilo bolje da se prvo popusti spulna, pa onda na pramac i odvezivanje sidra...?
Ja nemam nekog iskustva sa somom, zapravo, imam negativna sa kidanjem strune i ispravljanjem udica, pa bi zeleo sledeci put da uradim sve sto je do mene...

rj

nisi razumio ...odma bacam sidro pošto mi je vezano  pored sjedalice ...odlazim na pramac i tako več u startu zauzimam povoljan položaj ...naravno i kuku odma nosim ...dosta  je bitno da se dril korigira tek kad sam iznad ribe ...na tu foru sam izvadio ljetossoma 42 kg na gallant 10 lb

ossa

Koliki kanister mora da bude? Ako je mali a brza u jaka voda da ne potone... Jel dosta 5 l?
Naidju krize, drukcije grize...

rj

Kugla

Hm vidiš o veličini karnistera nisam ni razmišljao, znači 5l je premali?

rj

Citat: TopMix  u Siječanj 24, 2014, 19:47:52
RJ, da li  bi u onom kriticnom momentu bilo bolje da se prvo popusti spulna, pa onda na pramac i odvezivanje sidra...?
Ja nemam nekog iskustva sa somom, zapravo, imam negativna sa kidanjem strune i ispravljanjem udica, pa bi zeleo sledeci put da uradim sve sto je do mene...

a dril nijedobro odma popustit je riba je več daleko od nas 30...40...m dakle nije opasan bjeg ...još popušten dril ...ode som kud poželi problem je kadsam iznad nje cc 7-8 m tu se bjegovi pod čamac teško kontroliraju ja ih ni ne zaustavljam

rj

Citat: kugla  u Siječanj 24, 2014, 20:08:30
Hm vidiš o veličini karnistera nisam ni razmišljao, znači 5l je premali?

na 5l teško namotaš 30m špage

TopMix

Cim grane prolece pokusacu ciljno na soma, pa ne bi nista da prepustim slucaju, a jos manje da mi pukne zoga ...  :hi:

bob

Ako sam dobro razumeo ti ustvari odbaciš sidro, konopac i kanister da bi posle mogao da ga nađeš, a čamac ode niz vodu za ribom i onda nema konopca od sidra da ti smeta kod privlačenja ribe.

Ako je tako, bogami mudro!

rj

ossa

Prakticno lovis u stajacoj vodi. Posto se brzina reke i camca nad ribom izjednaci. Teoretski. Samo da mi je da dodjem u tu situaciju :-[
Naidju krize, drukcije grize...

Retfalački mačak

Ovo je bila, usputna, mala školica ribolova soma.   :clap2:  :clap2:  :clap2: