Paraziti

Autor twister011, Studeni 27, 2012, 21:10:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

ako to ima tako siroke razmjere u donjem slivu..smudj migrira..eto to cudo i nama uskoro....inace kod mene tvrde da sve ima ove godine veliku poveznicu s onom tvornicom aluminija ili cega vec sto je prosle godine otisla u klinac...i sve zavrsilo u dunavu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

twister011

Marijo, prenos nije nikakva tajna. Da ti bude lakse nema nikakve veze sa zagadjenjima, bar ne neposredno :dontknow:

Iako sam bio branitelj istog, najveci prenosioc je kormoran. Znaci jos jedno zlo koji ovaj nesrecnik nosi. Naime, na nasim terenima je nasao idealne uslove (zabrana lova, promena klime, jos uvek dosta sinte ribe........). Parazit koji je bio normalan "stanovnik" na nekim drugim prostorima, dosao je sa pojavom veceg broja kormorana i ut se lepo odomacio. Nije on jedini, ali su caplje daleko "nepokretnije", manje ih ima i drze se vise plicaka. Kormoran sere direktno u vodu, jaja padaju na dno. Organizmi koje zive na istom (racici, crvi, pesevi.....) glavna su hrana nasim miljenicima. I tako u nedogled.............. :crybaby2:

PS: Molim te, filetirajte smudjeve koje imate i posle 10-20 komada iz razlicitih jata, javite rezultate.

Lomnica_city

Ovo na snimku je nenormalna kolicina, ja sam u jednom nasao nekoliko, mislim da je bas bio iz okoline D.Milanovca, kad sam mu vadio iznutrice video sam male crvice tik ispod rebara, povadio i pregledao ga lepo, nisam video vise, pa je otisao u rernu...
Ali smudjevi sa Bovna ih jos nemaju, a i da imaju, sto neko rece zamrzavanjem se ubijaju, a pogotovo pecenjem, ja skoro sva 5-7 smudja koja donesem kuci tokom godine prvo zamrznem cele, tek ubijene, jer obicno nemam kad a ni volje da ih cistim, a i moji jedu ribu bas kad mora...

maverick

dva puta tjedno jedemo smudja i toliko i cistim..sve filetiram jer djeca jedino tako vole...ni slicno nista nisam vidio ni s drave ni s dunava...jedino da se ne izgube prilikom zamrzavanja...jer rijetko cistim bas kad dodjem s vode
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

twister011

Hvala Bogu da je tako. Da ih ima, posle filetiranja bi ih video sigurno. 
Lomnice, tebi svaka cast. Meni je slika po ciscenju suvise ruzna ga bih posle spremao porodici. Mada nisam gadljiv, podatak da su tuda spartali crvokoliki paraziti nekako lose utice na moj apetit :sad4:
Sto se tice kolicine, u nekoj ih ima vise u nekoj manje. Ovo na slici je som sa 250 komada  :tard:

Lomnica_city

Nisam ja ni jeo tako da nema sta da se grozim...
:laughing4:

twister011

Pomislio sam zbog ovoga :icon_scratch:
Citat: Lomnica_city  u Veljača 01, 2013, 22:05:02
kad sam mu vadio iznutrice video sam male crvice tik ispod rebara, povadio i pregledao ga lepo, nisam video vise, pa je otisao u rernu...

Lomnica_city

Ne volim da jedem ribu, zato tako malo i nosim kuci, 90% ulova mi C&R, evo ove godine 3-4 izlaska sve C&R iako je bilo komada u meri, od ribe samo tunjevinu kad bas moram, to sam ja babi spremao jer moje babe bas postuju onaj post sreda-petak... Tad naravno nisam znao nista o ovome i mislio sam da je iz creva neki parazit usao u sluzokozu stomaka izmedju rebara, sad ga ne bih dao ni mojima da tako nesto nadjem.

twister011

Potpuno razumljivo, ako zivite harmonicno :toothy10:

retfala

užas , nijer mi jasno kako se to može iskorijeniti

TopMix

Pa, ako se utvrdi da su kormorani glavni krivci za pojavu ovih crva, ne vidim vise razlog zasto bi spadali u zasticene vrste. Em jedu ribu u ogromnom kolicinama, napadaju i osteceju i onu ribu koju ne mogu da pojedu, a sad i prenose zarazu koja moze imati nesagledive posledice na riblju populaciju.
Na potezu su prvo strucnjaci, a onda i nadlezni, i u RH i u RS, pa i sire... Neko mora odgovoriti sta ce se desiti sa zarazenom ribom, da li joj to smeta, da li ce ostati posledice, da li ce priroda uciniti svoje i vremenom postaviti sve na svoje mesto, ili ...
Ako nista drugo, bar je ljudska populacija upoznata sa ovim, a na svu srecu, na nasim prostorima jos nije zabelezen ni jedan slucaj. E sad, kad se riba zamrzne pa se jos termicki obradi, nema opasnosti, pa ko nije gadljiv ... neka mu je prijatno.

Lomnica_city

Veliki kormoran vise nije zasticena vrsta u Srbiji, jos prosle godine su neki ribolovci i ribolovacke organizacije trazili da se krene odstrel, medjutim lovci su odbili jer ih municija kosta...

alexdja

U Srbiji je trenutno dozvoljen odstrel (isključivo velikog) kormorana (velikog vranca) samo na teritoriji registrovanog ribnjaka u svrhu sprečavanja štete, ali ne i lov na istog još uvek...

Mislim da bi nadležne institucije za očuvanje životne sredine trebale planski da kontrolišu broj ovih ptica koje ugrožavaju sve riblje vrste.

Nema više divljeg bučka. :no: