Šaran s proljeća na otvorenim vodama

Autor maverick, Ožujak 02, 2014, 18:37:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mornar Popaj

Jel koristi netko frolic na Dunavu ili Savi ?
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

Citat: grizli  u Ožujak 02, 2014, 22:09:44
da li postoji kakav omjer prilikom dodavanja konoplje u primamu ili je to po vlastim željama i što bi radilo bolje na ovim našim rijekama pržena, mljevena, kuhana ili konopljino ulje?
Mislim da toktiz dodaje to cudo...ali u kukuruz...samo nesto se ne javlja...ubi ga posao valjda
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Klifton

Citat: river carper  u Ožujak 02, 2014, 20:53:35
Jedno zrno običnog kuhanog kukuruza na dlaku ili udicu,aroma nebitna,bitan je nosač arome...u ovom slučaju nek je na bazi alkohola ili estera zbog relativne hladne vode...nekoliko zrna u posudu,par kapi arome(da neštipa nos),eventualno koja kap sladila natren ili huxol...

Hranilica,40% kukuruzne krupice,40% pšenične krupice,20% neke hrane (npr.Mosella Canal Carpfen)...bit je da nebude prenapadna aroma...svu tu smjesu pofuriti ključalom vodom i zamjesiti kompaktnu masu,poslje toga kap dvije arome isto kao i na kukuruzu s sladilom...takva hrana je nenapadna i učinkovita te jeftina,nespada s hranilice lako,i širi dobro mirise

ja sam dosta koristio aromu  solar ester strawberry i ester cream te richwort tutti fruti na bazi alkohola
River je jako dobro napisao

maverick

Ako sam dobro shvatio...obe krupice zajedno skuhati a griz posebno pa ih onda spojiti ....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Klifton

Uzmeš krupice sve,meni je i šrot vrsta krupice,znači kolko želiš kukuruzne krupice ( može i šrot domači umjesto ovoga ili pola kukuruzne krupice+ pola šrota) +pola pšenićne krupice ubaciš ih sve u posudu, izmješaš nasuho i zapuriš s vrelom vodom
Nadam se da sam sad uspio objasniti :)

maverick

Znači ovo bi bila jednostavna i jeftina priča s hranilicom...za hranjenje mjesta koristim skuhani kukuruz s malo konoplje....i na njega ustvari mogu i pecati ali jos se igrati s raznim okusima cukovih

zvona

A jel tko kuhao domači kukuruz i jedan dio stavio u teglu i nasuo rakije da se kukuruz  natopi.. mi smo uredno hvatali i šarane i amure na to.. i na onaj ukiseliti da mu nemožeš prić..

Jožef1

Klifton, ovo je super  :ok: da se tu puno toga još naučiti a da te ribolov ne izađe skupo  :thumbsup:
I  šaranaši se puno puta iznenade na broj ulovljenih šarana- na kišnu glistu, pa čak i na male kedere, recimo plaviše ali taj period "mesne ishrane" važi u jesen. Zašto je to tako ja ne znam  :icon_scratch: ima tu šaranaša na forumu koji sigurno znaju za takova događanja.
Da, istina je što grga piše.  :takoje: Nitko ne lovi šarane ciljano sa kišnim glistama pa niti s kederima... takove čudne?, stvari meni su se događali na ribnjacima, ponekad čak i na Dunavcu i to ne jedanputa naročito kada sam u ofureni šrot narezao gliste čekajući babuške
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Jožef1

ja još uvijek imam dvije bočice od kave, kuhanog tvrdog kukuruza u rakiji - jedna šljiva druga neki voćni mix :ok:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

grgech

Citat: zvona  u Ožujak 03, 2014, 09:40:33
A jel tko kuhao domači kukuruz i jedan dio stavio u teglu i nasuo rakije da se kukuruz  natopi.. mi smo uredno hvatali i šarane i amure na to.. i na onaj ukiseliti da mu nemožeš prić..

to se pod normalno radi tu u brodu, kukuruz u rakiji, još i s medom
i inače je konzerviran alkoholom kururuz kojeg kupujemo, tako da je ovo domaće ok
nemoj da te netko od "modernih" šaranaša čuje za ukiseljeni kukuruz, jer on kao škodi šaranu, ali da lovi šarane, a pogotovo amure, lovi....cijeli vagon s ribnjaka u stupniku

Alija

Citat: grga  u Ožujak 02, 2014, 22:46:10
da nebunimo ljude koji počinju pecat šarana ,ovo s glistama je više slučaj od ciljanog lova ,probavam se sjetit u šesnajst godina mislim da sam samo dva ulovio na glistu i to ne kišnu,,, :no:

A koliko si inače ulovio šarana u tih 16 godina  :icon_biggrin: (možda bi podatak za gliste dobio na težini )
Proljetni dio(jožef veli jesen) ne da rade gliste ... nego crvi ,kederi i ostala hrana animalnog porjekla ...prihranom ne divljati...sitnije udice ....duži podvez ...grizovi pimplavi (usrkne ispuhne).
Proljetni dio mi je ekstra zanimljiv (na meč) na stajaćicama....jer mora sve biti totalno lagano nježno i TOTALNO U GRANJU ...sve što je izvan granja je pušing.
Neke nagone i potrebe ne biraju ,nego im diktira vrijeme  :takoje:

Alija

Citat: umpahpah  u Ožujak 03, 2014, 10:50:00
a ne znam to pecanje šarana mi dosadno,stalno jedno te isto mjesto(dva eventualno),nema trazenja,nema vozikanja pa ne mos ni srest mile i drage ljude,hebes to pecanje onda!!! jedino sto se dobro naspavam u toj stolici  :rofl2: :rofl2: :rofl2:

...kume ovo što ti opisuješ je pemzionerski šaranski ribolov ....probaj sa mečerom  :takoje:

raso

Onim koji imaju živaca preporučujem da u ovo doba godine probaju na pahulju kruha, ili čak na koricu :ok:

TopMix

Jednako vazno, ako ne i vaznije ... gde sad pecati sarane, na kakvim pozicijama na rekama?
Plici osuncani tereni, tvrdo dno sa nesto prepreka, tamo gde su slojevi vode topliji... sporiji tok ...
Prezentacija mamca ... po mom iskustvu, uvek kraci predvez, na fiksnom sistemu (sa ili bez hranilice), manje udice nego u punoj sezoni, samim tim i nesto meksi stapovi. Vrh udice, sa mamcem na dlaci, ovlas zabosti u smesu na hranilici, pa mos zabaciti i u krs... Uvek jedna, niposto dve udice po stapu ...
Sam mamac je poslednja stvar, tek tu ima velik izbor i improvizacija za ovo doba godine ... a sarani gladni, na pragu proleca ...

Klifton

Citat: Jožef1  u Ožujak 03, 2014, 09:41:31
Klifton, ovo je super  :ok: da se tu puno toga još naučiti a da te ribolov ne izađe skupo  :thumbsup:
I  šaranaši se puno puta iznenade na broj ulovljenih šarana- na kišnu glistu, pa čak i na male kedere, recimo plaviše ali taj period "mesne ishrane" važi u jesen. Zašto je to tako ja ne znam  :icon_scratch: ima tu šaranaša na forumu koji sigurno znaju za takova događanja.
Da, istina je što grga piše.  :takoje: Nitko ne lovi šarane ciljano sa kišnim glistama pa niti s kederima... takove čudne?, stvari meni su se događali na ribnjacima, ponekad čak i na Dunavcu i to ne jedanputa naročito kada sam u ofureni šrot narezao gliste čekajući babuške
Radim boile za sebe i zadovoljan sam ulovima ,jošava mi je baza za vikend ribolove, ali odgovorno osobno tvrdim da je glista bolji mamac od bilo koje pozlačene boile i bilo kojeg kukuruza nadipanog sa zlatnim dipom.Osnovni problem s glistom je što je nezahvalan mamac jer ga skine sitna riba i ne dočeka onu ribu koju lovimo,slična stvar je i sa koricom kruha.Tako da je na glistu samo "slučajan ulov" je ipak malo presmiona izjava.