Šaran s proljeća na otvorenim vodama

Autor maverick, Ožujak 02, 2014, 18:37:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Mislim da smo tu priču s kukuruzom razriješili ali ajd da ne stvaramo pomutnju drzimo se pecanja na otvorenim vodama...odradili smo dio za hranilicu, nacin pripreme kukuruza....ostaje nam duzina predveza i vrsta i veličina udice. Vidim da ih dosta prakticira dosta male udice za ovo doba godine
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Jožef1

Za otvorenu vodu, klizna hranilica jedna strana nek je ravna (da se ne kotrlja) dobre su i hranilice za feedere, predvez ne previše dugačak, nekih 20cm od hranilice, udica od broja 6-10. kako se radi o otvorenoj vodi, tu su šarani  :ok: vezati udicu bez predveza direktno na glavnu strunu ili silk. Ako se radi o teškom terenu gje postoji mogučnost habanja, trošenja silka, preporuča se predvez- struna, fluokarbon.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

river

predvez od špage,ako nije namjenska dobar je i power pro 20-25 lb,dlaka od same upredenice,udica kratkog vrata i šireg luka,npr Gamakatsu,6 ili 4..dužina predveza oko 15 cm,i fiksirat hranilicu,tj da bude fiksan sistem,čim usiše da se sam zakači....
i dlaka malo kraća nego na komercijalama...cca 2-3mm

Jožef1

Citat: river carper  u Ožujak 03, 2014, 21:52:32
predvez od špage,ako nije namjenska dobar je i power pro 20-25 lb,dlaka od same upredenice,udica kratkog vrata i šireg luka,npr Gamakatsu,6 ili 4..dužina predveza oko 15 cm,i fiksirat hranilicu,tj da bude fiksan sistem,čim usiše da se sam zakači....
i dlaka malo kraća nego na komercijalama...cca 2-3mm
river  :thumbsup: radi se o otvorenoj vodi- šarani manje pažljiviji- samozakačenje- svaka čast  :ok:

maverick

Problem kad sam u čamcu je sto je uvijek tu setanja lijevo desno...to se ne moze u potpunosti sprijeciti osim ako nemam i neko bocno vezanje za panj sto nije uvijek moguce ......
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

river

baš zato fiksan sistem i malo odpustiš najlon,nek napravi trbuh tako da čamac kad se baca ljevo-desno,ima prostora za manevar a da ne nateže olovo....

da je klizno,morao bih oči imat na vrhu štapa,i zategnut sistem da bi primjetio uzimanje mamca...
ovako ,usisa,zakači se i jurne u panj  :laughing5:

udarci su inače nenajavljeni i siloviti...adrenalina do jaja

CeC

Aaa svaka čast Zvone,dobro je imati ovakvog šaranaša na forumu,sve rečeno potpisujem... :clap2:

mossi

River, tu ima mali tehnički problem, sa težinom olova...
Jer kad se peca iz čamca dubine su od 3-8m leti i veće.
Voda ispravi stomak i pomeri olovo tako da je sistem uvek zategnut i olovo uvek šeta po dnu.
Osim ako je olovo od 100-200gr i ako ipak malo zapne za neki kamičak ili koren.

Probaj mi pojasniti kako da mi sistem bude malo opušten...

Mornar Popaj

Tako je mosi, voda ga uvijek našpanuje.
Ja sam pecao na Dravi iznad ušća, voda je brza i olovo je uvijek klizno, 40-60g. ispod olova stoper od ventil gumice, i 20 cm ispod je udica, sve na osnovnom najlonu 0,50 mm. Kiseli kukuruz na udici, jedno ili 2 zrna, vrh udice slobodan, mjesto se svaki dan prihrani sa dvije-tri šake kukuruza. Kada šaran usisa udicu sa kukuruzom, to se na vrhu štapa manifestira sa jednim kratkim trzajem vrha, tada sam odma lupao kontru i nema promašaja. Tako ljudi pecaju od stoljeća sedmog, i odlično love. Ali naravno da se može loviti i na druge sisteme, tehnike i prezentacije. Pitanje je samo razlike u cijeni...
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Alija

Trebali bi malo posjetiti temu o sidrima  :uf:
Ako struje nema ili je minimalna,problem je još manji....ako struje ima dosta onda je jednostavnije sa pravilnim sidrenjem (pametni znaju čemu služi zadnje sidro  :icon_thumright: )

mossi

Ja imam polukabinaš sa vrlo visokom tendom. Lagan čamac izuzetno osetljiv na vetar (pre svega bočni).
Jako jako teško se usidrito pravilno sa samo jednim bočnim sidrom.
Ako se peca na pesku ispred kamena, može se španovati sa dva bočna sidra.
Ima sistema nekoliko, ali sve je lakše ako ti je čamac dugačak i nizak! Stoji kao igla!  :icon_thumright:

Velika i posebna tema je sidrenje.

srco

Citat: maverick  u Ožujak 03, 2014, 22:09:51
Problem kad sam u čamcu je sto je uvijek tu setanja lijevo desno...to se ne moze u potpunosti sprijeciti osim ako nemam i neko bocno vezanje za panj sto nije uvijek moguce ......

mežeš da pustiš jupolku dva metra nizvodno od čamca,zna dosta da ga umiri...sa fiksnom hranilicom,dlakom ,i malo popuštenim najlonima trebalo bi da bude dovoljno...

Jožef1

To se traži  :clap2: sada dolaze pravi  :thumbsup: učijmo (mislim na sebe) djeco, ima se od koga Bogu hvala  :clap2:

DIDAPATAK

..slažem se Jožef :ok:..tek sad vidim koliko neznam :BangHead:..
.. :hi:

Jožef1

Citat: Mornar Popaj  u Ožujak 03, 2014, 23:52:33
Tako je mosi, voda ga uvijek našpanuje.
Ja sam pecao na Dravi iznad ušća, voda je brza i olovo je uvijek klizno, 40-60g. ispod olova stoper od ventil gumice, i 20 cm ispod je udica, sve na osnovnom najlonu 0,50 mm. Kiseli kukuruz na udici, jedno ili 2 zrna, vrh udice slobodan, mjesto se svaki dan prihrani sa dvije-tri šake kukuruza. Kada šaran usisa udicu sa kukuruzom, to se na vrhu štapa manifestira sa jednim kratkim trzajem vrha, tada sam odma lupao kontru i nema promašaja. Tako ljudi pecaju od stoljeća sedmog, i odlično love. Ali naravno da se može loviti i na druge sisteme, tehnike i prezentacije. Pitanje je samo razlike u cijeni...
Eh, ovo mi se sviđa  :ok: Samo jedno pitanje: To se sve isto može odraditi i sa hranilicom ili...?