Šaran s proljeća na otvorenim vodama

Autor maverick, Ožujak 02, 2014, 18:37:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kawasaki

Citat: river carper  u Ožujak 03, 2014, 21:52:32
predvez od špage,ako nije namjenska dobar je i power pro 20-25 lb,dlaka od same upredenice,udica kratkog vrata i šireg luka,npr Gamakatsu,6 ili 4..dužina predveza oko 15 cm,i fiksirat hranilicu,tj da bude fiksan sistem,čim usiše da se sam zakači....
i dlaka malo kraća nego na komercijalama...cca 2-3mm
treba se drzati ovoga a takodjer se moze prije hranilice na osnovni najlon staviti jedno klizno olovo koje pomaze u fiksiranju sistema u borbi sa strujom
Po mojem misljenju udica barem br 2
Dakle sistem uvjek bolje fiksni i sto teza hranilica i olovo
Na sistemu manjem od 70 gr su velike sanse kad usise da i ispljune bez kacenja
:hi:
Udica uvjek nova ostra
I zato jer nisu skupe bacaj ili ostri koristene al svaki zabac provjeravaj ostrinu
Brzi od Bolena.

srco

... počinjem sa fiderima,hranilice su mi klizne u rasponu od 50 do 100 gr...predvez malo duži(40tak cm), od ,za broj tanjeg najlona(obično stavljam fluoro karbon),udice su mi otprilike 8ice,i na njih crv ,glista, šecerac,cuk,direktno na udicu(vrlo često u kombinaciji) ...hrana kupovna i to kombinacija neke jeftine 60 posto i proverene skuplje 40 posto,od arome mi se super pokazao neki alkoholni liker koji dodam dok mešam hranu,(ponekad ubacim i zemlju prosejanu iz krtičnjaka,da dobijem na masi,i težini)...u hranu takođe stavim crve i seckane gliste i šećerac...
   Onda jedan period se sit nauživam  :icon_thumright:  loveći raznu belu i po koje šaranče,bude i baš krupne deverike, sve dok mi ne iskida prvi ozbiljniji šarko...  :crybaby2:
   :icon_scratch: Odma posle toga prelazim na sledeću kombinaciju: skraćujem predvez ,i sada za njega koristim fluorokarbon debljine o.30 - 0.33mm,udice su 4-ke ili 6-ice,na njih silikonska dlaka(vrlo praktična i jeftina stvar),jedno ili dva zrna cuka (školjka,banana,mango)...hrana je sada kukuruzna prekrupa kuvana 40 posto,sirova 15-20 posto ,i dobra skuplja hrana ,ja obično dodam i malo atractixa ili carpixa,ili betaina,i u hranilici pravim sendvič( gore i dole hrana) u sredini cuk(sirova krupica malo razbije hranu i pravi oblak,hranu rasturi bela a cuk ostane jedno vreme na hranilištu),hranilice su i dalje klizne , poveće,reagujem brzom i odmerenom kontrom...
   Na ovakav sistem u tom periodu mi se javlja krupna deverika, veoma krupna babuška (i do 2,5kg), poneki protfiš, i naravno brka šarko koji su između 2 i 4-5kg... Ovo je možda i najlepši period na Dunavu,prepun akcije i iznaneđenja,sa velikom količinom uhvaćene raznovrsne ribe,relativno finim i laganim priborom  :hello2: :hello2:, bez mnogo komplikovanja oko prihrane ...inače uvek pecam sa dva fidera...
   Kada mi prvi ozbiljni krap pokida svu ovu moju lepotu i isprepada me najstrašnije :eek: :eek: :crutch:,prelazim na tešku artiljeriju  :pirate: :pirate:  to jest: uzimaju se tri sportexa 150gramca ,najlon 0.40- 0.45 mm (često sa još debljim fluorokarbonskim predvezom zbog panjeva),olovo od 120-150 gr ,kratak predvez od upredenice od koje je u sistemu i dlaka na udici 2-4...hrana je dobro kuvani kukuruz aromatizovan sa konopljom,i kuvana kukuruzna prekrupa takođe aromatizovana,mamac 3-4 zrna kukuruza ,bajtraneri otkočeni ali dotegnuti pogled mrk ispod slamnatog šešira,ruka laka na okidaču...ovako dolaze do 8kg,udarci su ređi,često se okači i neki mega baster ponekad i mega protfiš i mega deverika...
hranjenje je obilno...
   Kao što rekoh najlepši mi je srednji period,i poslednje dve godine skoro do kraja pecam sa fiderima,prednosti su mnogo lakši za transport i raspakivanje- spakivanje,fideri prate talasanje i šetnju čamca,bez da pomeraju hranilice i mamac,borbe su prelepe sa mnogo drila i potrebna je veština da se izvuče veća riba,ribe su konzumne veličine(sa prvim mrakom se obavezno ide u kafanu na ribu koju smo upecali i gemišt).
   Kada pređem na tešku artiljeriju problem je što nemam vremena da pravim paste i bojle,tako da retko mogu da očekujem kapitalnu ribu odnosno seriju takvih ala...a pribor je primeren upravo tome i onda sam malo u disbalansu...pre 5,6,7 godina je bilo više vremena pa su i rezultati bili bolji(o tome drugi put)...

Jožef1

ajme srco  :ok: koja tema  :clap2: pogodak u sridu- od sada šarani dolaze u prvi plan  :hi:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

dravski pecaros

ja ciljano 3 godine najvise vremena pecam sarana i dosta znam ali vamo stvarno ima znalaca sa super savjetima  :notworthy:

Klifton

Citat: srco  u Ožujak 04, 2014, 14:31:46
... počinjem sa fiderima,hranilice su mi klizne u rasponu od 50 do 100 gr...predvez malo duži(40tak cm), od ,za broj tanjeg najlona(obično stavljam fluoro karbon),udice su mi otprilike 8ice,i na njih crv ,glista, šecerac,cuk,direktno na udicu(vrlo često u kombinaciji) ...hrana kupovna i to kombinacija neke jeftine 60 posto i proverene skuplje 40 posto,od arome mi se super pokazao neki alkoholni liker koji dodam dok mešam hranu,(ponekad ubacim i zemlju prosejanu iz krtičnjaka,da dobijem na masi,i težini)...u hranu takođe stavim crve i seckane gliste i šećerac...
   Onda jedan period se sit nauživam  :icon_thumright:  loveći raznu belu i po koje šaranče,bude i baš krupne deverike, sve dok mi ne iskida prvi ozbiljniji šarko...  :crybaby2:
   :icon_scratch: Odma posle toga prelazim na sledeću kombinaciju: skraćujem predvez ,i sada za njega koristim fluorokarbon debljine o.30 - 0.33mm,udice su 4-ke ili 6-ice,na njih silikonska dlaka(vrlo praktična i jeftina stvar),jedno ili dva zrna cuka (školjka,banana,mango)...hrana je sada kukuruzna prekrupa kuvana 40 posto,sirova 15-20 posto ,i dobra skuplja hrana ,ja obično dodam i malo atractixa ili carpixa,ili betaina,i u hranilici pravim sendvič( gore i dole hrana) u sredini cuk(sirova krupica malo razbije hranu i pravi oblak,hranu rasturi bela a cuk ostane jedno vreme na hranilištu),hranilice su i dalje klizne , poveće,reagujem brzom i odmerenom kontrom...
   Na ovakav sistem u tom periodu mi se javlja krupna deverika, veoma krupna babuška (i do 2,5kg), poneki protfiš, i naravno brka šarko koji su između 2 i 4-5kg... Ovo je možda i najlepši period na Dunavu,prepun akcije i iznaneđenja,sa velikom količinom uhvaćene raznovrsne ribe,relativno finim i laganim priborom  :hello2: :hello2:, bez mnogo komplikovanja oko prihrane ...inače uvek pecam sa dva fidera...
   Kada mi prvi ozbiljni krap pokida svu ovu moju lepotu i isprepada me najstrašnije :eek: :eek: :crutch:,prelazim na tešku artiljeriju  :pirate: :pirate:  to jest: uzimaju se tri sportexa 150gramca ,najlon 0.40- 0.45 mm (često sa još debljim fluorokarbonskim predvezom zbog panjeva),olovo od 120-150 gr ,kratak predvez od upredenice od koje je u sistemu i dlaka na udici 2-4...hrana je dobro kuvani kukuruz aromatizovan sa konopljom,i kuvana kukuruzna prekrupa takođe aromatizovana,mamac 3-4 zrna kukuruza ,bajtraneri otkočeni ali dotegnuti pogled mrk ispod slamnatog šešira,ruka laka na okidaču...ovako dolaze do 8kg,udarci su ređi,često se okači i neki mega baster ponekad i mega protfiš i mega deverika...
hranjenje je obilno...
   Kao što rekoh najlepši mi je srednji period,i poslednje dve godine skoro do kraja pecam sa fiderima,prednosti su mnogo lakši za transport i raspakivanje- spakivanje,fideri prate talasanje i šetnju čamca,bez da pomeraju hranilice i mamac,borbe su prelepe sa mnogo drila i potrebna je veština da se izvuče veća riba,ribe su konzumne veličine(sa prvim mrakom se obavezno ide u kafanu na ribu koju smo upecali i gemišt).
   Kada pređem na tešku artiljeriju problem je što nemam vremena da pravim paste i bojle,tako da retko mogu da očekujem kapitalnu ribu odnosno seriju takvih ala...a pribor je primeren upravo tome i onda sam malo u disbalansu...pre 5,6,7 godina je bilo više vremena pa su i rezultati bili bolji(o tome drugi put)...
sve napisano od početka do kraja  :thumbsup:

Kugla

Sad sam se i ja zagrijao za malo šaranijade dok je lovostaj na smuđa, a i som će još malo u lovostaj pa onda ću malo primjeniti ove srcine metode  :ok:
"Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš."
www.lureti.hr
www.facebook.com/edukacije.lureti
www.facebook.com/lureti

river

Citat: mossi  u Ožujak 03, 2014, 23:23:42
River, tu ima mali tehnički problem, sa težinom olova...
Jer kad se peca iz čamca dubine su od 3-8m leti i veće.
Voda ispravi stomak i pomeri olovo tako da je sistem uvek zategnut i olovo uvek šeta po dnu.
Osim ako je olovo od 100-200gr i ako ipak malo zapne za neki kamičak ili koren.

Probaj mi pojasniti kako da mi sistem bude malo opušten...

ovo sad pričamo proljetni dio...znači da i tražiš ga,ne u matici nego na platoima i stepenicama,u priobalju blizu granja gdje ima više hrane da se pokupi za mrijest...tada nije problem usidrit sistem sa 100+ grama olovom plus žičana hranilica,a da ga pritisak vode i utjecaj čamca ne pomjera...

ako pričamo ljeti i na većim dubinama nikada nisam ni pokušavao s olovima manjim od 130g...većinom 150g...
a po zabačaju osjetiš kad legne sistem dolje na dno,postaviš štap te odmotaš cca 2-3 metra najlona ...tada utjecaj čamca što šeta neće pomjerat sistem...a i ljeti ne koristim hranilicu al to je druga tema...s obale je to totalno drukčije
i što kažeš,sistem je zategnut,da al dobro usidren sistem se ne pomjera,naravno s adekvatnim olovima...zato i je fix sistem jer potez nećeš tako lako ni primjetit,kad je pošpanan od strane vode,te još ima "trbuh"...i što je najlon deblji,treba i proporcionalno  veće olovo...po meni ono što s s 040 najlonom ne uspiješ odradit,neće ti pomoć ni 070...najbolje je uzet neki jeftiniji ,otporan na krzanje,žilaviji najlon zadnjih 5-6 metara,koji će odoliti kojekakvim školjkicama na granju pri dnu...iliti snag leader...

i Jura bi tu mogao nešto dodati jel,znam da ima iskustva u tome

mossi

Da.. šaran se na proleće traži u plićoj, mirnijoj i toplijoj vodi.  :icon_thumright:
Vetar, topao ili hladniji u odnosu na vodu takodje igra bitnu ulogu pogotovo na jezerima.
Tako da kad birate stranu ako duva topliji vetar idite na obalu na koju duva.
Ako duva hladniji vetar onda idite na obalu sa koje duva vetar.

Jožef1

Jučer bio kod brice, svašta se može tamo čut i vidjet  :takoje: Listam robolovne novine iz Srbije od prošle godine su i pronađem nešto zanimljivo, "udica-dlaka" Po meni valjalo bi isprobati. Bit svega je to da udica koja se koristi kao dlaka, bude dva broja manja od glavne udice.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

zvona

Joža pa svežeš udicu tako da ispod imaš omču..navučeš na nju boilu ili kukuruz ispod stoper i oke..

srco

...toliko bogat riblji fond kod nas ,da moraš sa parangalom pecati ...:)))
Sa tom kombinacijom moze svasta da se mulja,od zivih mamaca pa do bojle...

vatrogasac

Da, definitivno nedozvoljem sistem, kad budem na kompu stavit cu link na tutorial kako se veze dlaka, probate 1-2 puta i vidjet ce te kako je to u stvari jednostavno.

Klifton

Prvo je nedozvoljen sistem a drugo razmišljam i razmišljam i zbilja svrhu neku pozitivnu ovog sistema ne vidim osim da se nedozvoljeno lovi na dvije udice,a ako ne uloviš na jednu na tom mjestu ,nečeš brate ni na dvije   :mt1032:

srco

Nije uopšte suština u dve udice...u smislu lakše ces zakaciti ribu i slicno...
Samo ti omogucava da brze prezentujes mamac ,npr . nije ti potreban magot clip,nego mozes nanizati crvice (dosta njih) , zatim mozes staviti mnogo secerca,vise zrna starog kukuruza bez burgije i stopera,zabijes udicu u bojlu ,i sve kombinacije koje ti padnu na pamet...vidjao sam to po engleskim carp forumima,to je njihova izmisljotina kao i dlaka...mene lično mrzi da se bakćem sa takvim stvarima ( vežem klasičnu dlaku,u poslednje vreme u nekim prelaznim periodima silikonsku)...ali nije na odmet znati,ne može da škodi,a sve što ne može da škodi može nekad z........ :)