Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

stefany

Pa i to moze baba ali samo u slucaju da na vodi ima nekog ko zna GDE treba da vertikalise.
Nije u pitanju znati dzigovati i muvati vec naci ribu.Mnogi imaju problema da rese i kedere
u ovo zimsko doba a da ne pricamo o trazenju i nalazenju ribe.Pa onda misle kako je za ceo dan
imao samo jedan "cug" od 5 minuta ili smudj uopste nije ni radio.Ko zna da peca smudja na bilo
koji nacin zna dobro o cemu pricam.

maverick

eh da...naci ribu...to nitko da spomene
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dus

kad mu lupiš kontru odma,  a on nije dobro uzeo, rjetko da će ponovit udarac ,kad mu pocjepaš kedera kroz zube nema više nema udarca(pobjegne), malo sačekaš ako krene ili nepušta kedera slobodno udari kontru,a ako malo sačekaš ili ga uzme kako treba ili ga pusti iz usta(zbog olova, kopče,cimanja,itd), i onda sljedeće podizanje 80% slučajeva uzima ponovo jer nije prokonto da sam ja gore  ::) ::)

twister011

Hvala Dus. Drago mi je sto pomenu olovni ukus u ustima, posto mi je to dilema kod odlozene kontre.

Citat: maverick  u Studeni 21, 2012, 00:15:12
eh da...naci ribu...to nitko da spomene

Nije to neki problem. Samo naucis da citas vodu ::)

maverick

da da..jutros sam bas citao da voda pada
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dus

a kad naletim na male(vidim po zubima na kederu) uopče ne udram kontre,nego ih pustim da vuku i dr..ju, meni je to uživancija , igram se ko malo djete  ::) ::) 

stefany

Sto se kontre tice, malo da pojasnim obzirom da ima ljudi koje interesuje,
a ovi saljivi komentari mogu samo da zbunjuju.

Za muvanje kederom na dzig glavi, bez obzira na stilove vodjenja od sebe ili obrnuto
pravovremena kontra je jako vazna a moze da poveca realizaciju za ogroman procenat.
Ono sto je naj bitnije jeste da kontra ide onda kada si siguran da je keder smudju u ustima.
Ne prolazi varijanta brojim do 5 pa kontra.
Smudj uzima kedera na mnogo nacina i to je obicno povezano sa mestom gde smo ga
pronasli i koliko je tog trenutka ili dana aktivan.

1.Agresivno- to su ostri i jaki udarci koji govore o tome da je smudj u fazi kada jede i kada je aktivan.
Kontra u ovoj situacilji mora da bude dosta brza pa cak i kao kod varalice jer to sto smo dobili po laktu
to je on dobio po mozgu.Sto znaci da ako se previse odlozi kontra vrlo cesto ispljune kedera i nece da
ponovi napad.

2.Kada se oseti samo blagi kvrc, tada sa kontrom imamo daleko vise vremena.Tada treba oboriti stap prema
vodi i namotati strunu do zategnutosti pritom da stap bude u poziciji za kontru.Lagano se stapom zategne
struna da se uverimo da je keder ribi u ustima i odmah sledi kontra.U slucaju da je riba ispustila kedera,
a sto se vrlo cesto desava dzignemo kedera u mestu jos par puta gde ce u vecini slucajeva da usledi
daleko jaci udarac od prvog tada kontra ide odmah.U ovom slucaju mnogi grese pa kada dobiju udarac
namotaju strunu i odmah puknu kontru bez da se uvere da je keder na pravom mestu sto dovodi do mnogo
promasaja.

3.vrlo cesto se desava da se uopste ne primeti nikakav udarac, vec imamo osecaj kao da nam se zakacila
neka kesa.Vrlo je bitno da ne povucemo stapom kao da smo u zakacki vec ista vec opisana procedura
spustanja stapa-provera-kontra.Vrlo je bitno da sve sto je na bilo koji nacin sumljivo vrlo cesto je riba.
Ovde se izdvajaju pocetnici i oni koji nesto znaju jer masa u pocetku nije ni svesna koliko je puta imala
ribu na stapu, sto zbog manjka osecaja tako iz zbog neprilagodjenog pribora.
Vecina u pocetku pocne sa varalicarskim stapovima sa kl.masinama i tezim glavama.Vremeom se stice
osecaj za sta kada i kako pa tako se mora preci i na sve osetljiviji i laksi pribor sve do stapova rucnog rada,
multiplikatora i sl. a sve u cilju vece realizacije.

Jer ono sto jeste jedno od retkih pravila za smudja, na trenutnoj poziciji na kojoj lovimo sto laksa glava vise ribe.
Kada dodjete u situaciju da vam je 1 gr vazan daleko ste od pocetnika.

Ima jos dosta smudjevskih napada koja se mogu razmatrati ali su ova u 90% slucajeva sa kederom na dzigu.
ima dana kada ga samo ujede i pljune,kvrcka i drnda a kada god lupis kontru krompir.
ima i razlika da li smo ga nasli u panjevima,na kamenu, na pesku u obali, u limanu itd.itd
Na razlicite nacine JEDE na razlicitim pozicijama a za ovo ce praksa vec reci sve.

TopMix

Evo da se i ja zapljunem sa dve mrezice koje sam dobio od mog druga Stefanija. I ne samo to, nego moram da se neskromno pohvalim da sam skoro 100% savladao vatanje kedera u hladnijim periodima (jer, leti to mogu da rade i mala deca). E sad, za vatanje smudja sa jig muvanjem, pa, recimo da sam jos u fazi školovanja (a učitelj Stefany nek oceni koji razred i da li spadam u odlikaše-štrebere il one druge... o popravnom il padu na godinu neću ni da razmišljam u ovim godinama ha,ha,ha)
Sto se tice jig udica, skrasio sam se sa dve velicine, otprilike 4/0 pokriva kedere iz mrežice desetke, a 6/0 malo veće kedere iz dvanaestice.
Posebno me zanimaju mišljenja iskusnih kolega o razlikama izmedju muvanja sa jig udicom i muvanja sa predvezom. I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana. Šta vi mislite o tome? Po mom skromnom iskustvu stekao sam utisak da sa predvezom postoje veće šanse za krupnije komade.... Ne bih se kladio, ali ko što rekoh, samo sam stekao takav utisak...

twister011

Pa najveca razlika je svakako to sto je u muvanju keder daleko prirodniji od onoga na dzig glavi. Znaci manje sansi za gresku.
E sad, sistem je daleko sporiji samim tim i neefikasniji po pitanju prelaska terena, tj kolicine uhvacene ribe. Zatim ide i lelujavost, povlacenje uvek iznad dna...... velika mana kod tog nacina je najcesci nedostatak pravog udarca, pec osecaj "kese" na stapu ::)

Stefany, procitao u dahu tvoj tekst, na pola se vec spremio da "kontriram", a onda videh poslednji pasus.
Na pocetku ona podela udaraca mi bi malo "uska", bas u odnosu na razlicite okolnosti koje mogu dovesti do napada.
Tako recimo, strasni udarci su takodje rezervisani za brz tok, dok recimmo i oni "najslabiji" ne znace da smudj nije agresivan, vac naprotiv. Koliko puta na pozicijama gde ne mora da "skace" na plen, vec samo otvori i zatvori usta, osetimo samo "kuc".
Pomislis slabo, a on ga progutao do anala ::)

stefany

Vidis i sam koliko sam morao da pisem za samo osnovnu stvar oko kontri,
a mozemo sada knjigu da napisemo o razlicitim udarcima na razlicitim mestima.
Mislim da bi nekome ko bi da proba muvanje time samo otezali.Svaki varalicar
gumom bi trebao ovo da zna tako da je bespotrebno ulaziti preduboko u temu
samo oko kontri.Tako da ima tu ne dovrsenih stvari ali im je ovo za sam pocetak
sasvim dovoljno.Ako mislis da je mozda trebalo jos nesto dodati opali po tastaturi.

twister011

Ne mislim. Ne mogu se sve okolnosti opisati, te praksa ostaje majka mudrosti.
Iako cesto delujem neozbiljno, mene je stvarno zanimalo ovo oko kontre. Dzigovanje kederom i gumom je skoro identicno, tako da keder u ovoj varijanti ima sve najvece mane klasicnog dzigovanja. Pod 1, tezina u ustima, pa me razlika u kontri zaista intrigira. Sam znam koliki je problem kada smudj uzme pri nezgodnoj poziciji za kontru, posto u delicu sekunde, dal zbog tvrdog pod zubima ili zbog nagle promene tezine, mamac izlece napolje

Kugla

Hvala svima na iscrpnim odgovorima,sad samo da krenem na vodu tj. pokraj nje jer sam bez čamca uh pa ti nađi smuđa, bez čamca sam u hendikepu ali nema veze nađem ga ja i sa obale.
"Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš."
www.lureti.hr
www.facebook.com/edukacije.lureti
www.facebook.com/lureti

dus

većinom kada jako udari (osjetiš na laktu udarac) i nakon toga pusti kedera, na glavi od jiga se jasno vide otisci,crte od zubi, tako da definitivno tvrdo u ustima ispušta jer mu nije prirodno (negrize orase) :enjoying:
kugla- uspješno sam lovio sa obale i na dravi i na dunavi, ovisno o poziciji!

twister011

Ona Drava, bar koju ja videh vam je stvarno super :clap:

A to sa glavom, prosto je neverovatno kakve zube smudj ima. Kada omasi pa pogledas glavu, a tamo :enjoying: ajd sto ima brazde kao nozem napravljene, ali rupe u olovu kao da si ekserom udario :not speak: Nemam reci

PS: Al se neko zaigrao sa smajlijima. Ako, ako, da bi se izbegli nesporazumi porebno ih je prilicno. Ovi su divni samo sto svi redom simbolisu slicne emocije ::)

Dibidus

kolki treba bit štap za muvanje ? koja akcija?