Top 10 varalica za smuđa

Autor maverick, Travanj 26, 2014, 20:29:01

« natrag - naprijed »

Thechoki i 5 Gosti pregledava ovu temu.

urtelja

Moje vidjenje je slicno, 11-12 cm je neki prelaz.Mislim da bar 5 godina ne koristim gumu ispod 11 cm, bez obzira na doba godine. Jassy faker je jedini izuzetak jer ima opasnu, ali bas opasnu vibru. I tako radim cele godine, mada mahom lovim u jesen/zimu. Prilicno sam siguran da sam time smanjio broj poteza, i vrv nekad smanjio broj riba u meri koje ulovim, ali se vodim kvalitetom pre kvantiteta. Od velicine varke mi je bitnija njena vibra, posebno kad je osecam na stapu, sto zadnjih godina preferiram, pa tako biram snagu, tip i brzinu vibraciju u skladu sa uslovima na vodi (jak tok, kontra toka, vodjenje pod uglom ili ravno itd) , ili onim sto u datom momentu prima. Ove zime sam se bas iznenadio da mi ljuljanje fakera nije davalo ribu uopste, dok je snazno i brzo zujanje tipa swifty, simulator i black minnow bilo ubitacno efikasno. 

dravski pecaros

Eto tome služe ovakvi forumi

Ja nisam baš iskusan u lovu smuđa i uvijek sam mislio da će prije pokupiti manju gumu pogotovo sada u zimu ..

Ovo mi je jedan super podatak da je sada bolje koristiti veće gume  koji nisam znao..

:hi: 

Sg.Pepper

Od guma 95% su preko 10cm, vecinom 11-14cm moje rukotvorine, jedina manja guma koju bacam je manns 8, ta daje smudja kada nista drugo ne pali, i to vucem na laganoj glavi kao vobler!jako su me iznenadile no action gume na klasicnoj jig glavi i na drop shot (izvedivo i sa obale i to poprilicno dobro) i sve to bacam isto ljeti zimi sve jedno!

Od voblera: Senco 8 br1, smitwick rr, storm thundersick (ima ih ponovo u Škorpionu) dok pitch, dok es9 (stari sa debelom guzicom) rapala original 13, rapala ssr 7-8, lucky craft pointer, daiwa courent master (ubija u brzoj vodi), stari Husky 13!

Eh da, pecam iskljucivo sa obale!
dec d vej aj lajk it....

dravski pecaros

Strom thundersick ima i u kapitalcu baš planiram uzeti jedan 9 i 11 cm da probam

ps

Citat: maverick  u Siječanj 28, 2026, 09:01:51 Dao bi naznaku na veličinu zimske gumice...11-12..cak bih se usudio reći da je to donja granica za veliku ribu mada iznimka uvijek ima
Prije desetak godina naš kolega Mudri me ubjedi da guma do 10-11 nije dobra kao one veće, u ovo doba, bacao sam 12-13-14 i lijepo se napecao, sada isto većim gumama dajem prednost
Mudri ako čitaš hvala i ozdravi ti nama.