Drava- malo zanimljivosti

Autor maverick, Travanj 30, 2014, 21:06:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Kopiram Ambin tekst s fb

Naša Karašica
Koja rijeka se kod Josipovca ulijeva u Dravu?
Za nas Josipovčane, Petrijevčane, Satničane i Ladimirevčane to je Karašica.
Karašica svoje ime dobiva južno od Čađavice odnosno Čađavičkog Luga, nakon spoja Voćinske i Branjinske rijeke u šumi Sastavci.
Najveći vodotoci koji se slijevaju s Papuka i napajaju Karašicu su: Vučica, Voćinka, Vojlovica, Krajna, Iskrica...
Najudaljeniji izvori koji daju vodu Karašici nalaze se na Zapadnom Papuku blizu Novog Zvečeva. To su izvori potoka Djedovica.
Dužina Karašice računajući od ušća u Vučicu do spoja Branjinske i Voćinske rijeke (64,75 km), Donje Voćinske (16 km), Voćinske rijeke (36 km) i Djedovice (11,7 km) iznosi 128,45 km. Ako tome dodamo 16 km dužine od spoja Karašice i Vučice dužina vodotoka od izvora do ušća je 144,5 km.
Postoje dvojbe oko toga je li rijeka koja nastaje spajanjem Karašice i Vučice između Ladimirevaca i Metlinaca Karašica ili Vučica.
Karašici je izgradnjom Gatskog kanala 1895. godine oduzeta voda, te je njezin udio u količini vode na spoju s Vučicom puno manji od udjela Vučice. Unatoč idejama da se zbog toga što se realno Karašica ulijeva u Vučicu ime Karašica se mora zadržati kao povijesni naziv star najmanje 300 godina. Osim toga Karašicom taj tok zovu svi stanovnici naselja uz njega.
Na starim kartama Habsburške monarhije iz 18. i 19. stoljeća vodotok pored Satnice i Petrijevaca se zove Karašica.
Mnogo je primjera spoja dviju rijeka pri čemu manja rijeka daje ime nizvodnom toku. Primjerice rijeka Drava se ulijeva u potok Sexto u mjestu san Candido i rijeku Isel u Lienzu koji su puno veći od nje pa je zadržano ime Drava nakon njihova spoja.
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Garofeeder

Koliko se sjecam iz valjda osnovne skole naziv zadrzava rijeka koja je duza na uscu.

U Cerni se spajaju mali Bosut, ulazi pod 90 stupnjeva u duplo veci Bidj, ali Bosut do tog mjesta je duzi i nastavak toka zove se Bosut.

U Lipovcu mali Bosut i velika Spacva se spajaju i nastavljaju kao Bosut, isto pravilo.

maverick

Nisam znao, zanimljiv podatak... :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

Stihovi pjesme o mome selu Ladimirevcima idu

Pokraj Karašice selo malo
Selo malo, al' je srcu drago
Karašica teče, idem svako veče
Dragoj pod prozore
Dragoj pod prozore
Pokraj Karašice šuma gusta
Šuma gusta, ladovina pusta
Dragoj pod prozore
Dragoj pod prozore
Pokraj Karašice lipa stara
Tu se dragi s dragom razgovara
Dragoj pod prozore
Dragoj pod prozore

Za mene nema dvojbe odrastao sam i umrijeti ču pokraj rijeke Karašice

Slaven

Odlican text, poznam sve te rijecice osim Karasice. Na Vocinki i Vojlovici sam lovio klenove i pokusavo pastrve u gornjim tokovima, nisam bio uspjesan, ali zato na vucici jesam, ali vise se ne smije jer je sad to iznad Orahovice park prirode. To mi je bila faza dok sam musicario :stripii: 

Kugla

Mi ju oduvijek zovemo Karašica i tako će i ostati, odrastao uz nju s djedom i starim čiklom.
"Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš."
www.lureti.hr
www.facebook.com/edukacije.lureti
www.facebook.com/lureti