Izbor štapa by Kajman

Autor kajman, Prosinac 04, 2014, 10:54:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kajman

Jeste  :toothy9:
Za sve ostalo mozda je resenje LGBT varalicarca  :mt1032:

raso

Štap mora imati dušu, pogotovo onaj za voblerisanje. Mora biti lagan, dovoljno krut ali i dovoljno elastičan da apsorbira bjegove.  :hi: :hi: :hi:
Štap može biti i od 30 eura da ti sjedne, a može koštati i 500 eura da ti nije sjeo.

maverick

Da za tebe...kakvu dušu treba imati štap za vobler kojeg ispuštam na 150 metara  :uf: treba biti brz kao munja sto nebom lunja  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

raso

Za način na koji ti voblerišeš treba ti močuga, na način na koji ja voblerišem, gdje se skrivom pod vrbama i bacam maksimalno 20 metara treba upravo takav štap. Dušu i elastičnost treba radi udaraca pod nogama i amortizacije bjegova na par metara udaljenosti od vrha. Ne pamtim kada mi je se riba otkačila-pobjegla. :hi: :hi:
Normalno da trebaš ne brži, već krući štap kad okidaš kontru na 100 metara udaljenosti, imaš bar 2 metera trbuha na špagi.
Pa ja se znam zavlačiti u tešku šikaru i raditi sa štapom 3 - 18 i dužine 7", naravno sa malim voblerima. :hi: :hi: :hi:

kajman

Drifting nije tehnika
Drifting je metoda pretraživanja dna iz čamca u pokretu, na jezeru nošenog vetrom ili jezerskim strujama, a na rekama nošenog samim tokom nizvodno. Ovakav pristup ribolovu može se primjenjivati s obale, ali je mnogo efikasniji kada se primjenjuje iz čamca.
Drifting može biti veoma kratak …..
Ne samo što njime stiečete veliko iskustvo i što istovremeno stvarate sliku širokog prostora na dnu, već pre svega zato što u potrazi za smuđem često pronađete i ulovite nešto sasvim drugo! Menjamo veličinu silikonca, mijenjamo dekore, mijenjamo jačinu vibracije, mijenjamo olovno otežanje….

kajman

Jasno je da svako varalicari stapom koji mu najvise odgovara u odnosu na lokaciju, trenutne uslove, doba godine itd. itd. Oduvek bilo stap se bira u odnosu na varalicu koju koristis. Tezinu, velicinu, oblik i .............
Ono sto je meni interesantno to je da dva-tri sagovornika o jednom te istom stapu daju razlicite impresije.  :takoje:
To me je prilicno cudilo, pogotovo kod drmanja stapova na suvo, a onda skapirah da se to verovatno desava zbog razlicitog nacina drzanja tj. koriscenja stapa. Neko drzi stap ispod masinice /ima ima video sam/ neko kod masinice a neko iznad masinice. Sta je od sva tri nacina prirodno????? Meni je prirodno da mi je leva ruka kojom okrecem masinicu u ravni sa desnom rukom kojom drzim stap. Ako drzis stap za stopu iznad masinice leva ruka kojom vrtis masinicu je nize i td........ali manje bitno to gde leva ruka vrti, mislim da sva tri nacina drzanja stapa menjaju utisak o stapu. Ispod masinice jedan stap, kod masinice drugi iznad masinice treci stap.  :dontknow: Ne pisem sada o tome gde i kako drzati stap kod velikih opterecenja.....na pr. sta je udobnije kod zamaranja krupnih riba... definitvno i tih 15-20cm razlike kod drzanja /gore- dole/ utice na samo ponasanje blanka.

Uzgred, tema je izbor stapa ....
Kako nekog savetovati da kupi recimo ovaj Antares /prva serija/ 270m 20-50g tezak 186gr. kad to vise nema gde da se kupi? Ali svakako nesto slicnih performansi da i opet evo nas u problemu gde i kako doticni drzi stap. Mnogo se tu luta od stapa do stap kupuje pa se onda sutradan promene uslovi i vidis da to i nije bas taj stap koji ti treba i onda auuuuu :uf: sto prodadoh onaj.......

Kugla

Koji bi bio štap sličnih performansi?

kajman

Onaj koji se uklapa u gornji post.

TonyC

A poklapa se sa točkom držanja !     :rofl2:

maverick

Odustao sam od polemiziranja o štapovima jer jbg svakom pase nesto drugo i svatko po nekom svom nahođenju trazi neki pribor. Obično oni koji nemaju znanje imaju čvrst stav...pa s vremenom dodje do prepirke...jer brane ime, stil, ili nesto deseto...nema tu bas nista lose i ja sam ponekad takav  :stripii:
U konačnici oni koji love znaju sta im treba a oni koji pokusavaju loviti moraju po nekoliko puta posegnuti u đžep da dodju do onog sto im treba. Štap je kao i žena svakom paše druga...netko voli plave , netko crne itd itd
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

kajman

Ah, pa nije o tome rec  ;D ali dobro, recimo Pacific Bay, Harison i svakako Alps ali vrlo slican je i Grejs GRXi 275m 20-60g-prosto je neverovatno koliko je ovaj perfektan Grejs podcenjen stap   :dontknow:

Ako zagrebete tu crnu masnu farbu kojom je premazan sta ako je ispod nje originalan Hardijev blank.

kajman

Citat: TonyC  u Lipanj 10, 2015, 13:37:06
A poklapa se sa točkom držanja !     :rofl2:

A Ti bi trebalo da nabavis jedan Antares da ti se slaze uz camac  :stripii:
Drzanje stapa iznad masinice....ili ispod zasto se onda shimano napinje da napravi sto udobniji prelaz sa vrata masinice na stopu masinice -- bio-grip.
Iiiiii cemu drzanje stapa /ako ste desnjak/ iznad masinice pa valjda kod zamaranja nekog somovskog na taj gornji deo treba da dodje leva ruka u pomoc??? Drilllll leva ruka iznad masinice pumpanje, popusta... leva ruka ne rucku motanje uz spustanje stapa prema vodi, drillll leva ruka opet na blank iznad masinice pumpanje ...........O.K. moze i drugacije, ama
neki stapovi se savijaju i u rukohvatu, ako desna ruka ne drzi masinicu lako dodje--- hop ispade masinica iz lezista..... :dontknow:

maverick

tonyc je ljevak, njemu nista ne pomaze...on kad drzi stap desnom rukom varalica je iza leđa  :stripii:

TonyC

Nije istina maverick , zakucana je za leđa  :stripii: