Položaj motora zimi

Autor Tićo, Prosinac 28, 2014, 08:24:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Tema je položaj motora ali obratite malo i na mene kad idem na Dravu...silazak do čamca, skidanje cerade i paljenje motora...da se malo zagrije...pa sve ostale stvari se spreme....pa tad motor radi vec par minuta i zagrijan je te spreman za velike napore....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Zašto ljudi četverotaktne motore u leru zagrijavaju a dvotaktne ne?

bb

Četvorotaktni motor ti je ko fina djevojka moraš joj non stop tepat lijepe rijeci govorit mazit i pazit,a dvotaktni odma znaju šta žele Gassss

maverick

A zbog ulja u motornom dijelu kod 4t...da postignu neku temperaturu zbog podmazivanja pri vecim obrtajima...ja sam u principu do sad imao 2t i 4t s karburatorom i uvijek sam ih zagrijao i uvijek sam ih hladio po dolasku na flos s duzeg puta...a sad kad stigne tohatsu izgleda ce biti drukcije...mada ne znam koliko je valjana uporedba s automobilima zbog zatvorenog sustava hladjenja

Rap

A zašto ne odmah krenuti ali laganim gasom?

maverick

Zasto da ne...ja ipak drzim na flosu i imam neke rituale oko kretanja...dok recimo ti koji ces doci s prikolice mozes i tako

bb

maverick

Da, zasto da ne  :stripii: ...ali kad krecem na pecanje neka procedura je standardna..prvo ovo pa ono pa ovo zadnje i onda lagani start bez zurbe...

ibro dirka

Stari kad je kupio novog Suzukija, prodavač je rekao da ga isključivo mora držati van vode jer gubi garanciju dok se neki nazovi stručnjaci bune i kontriraju pa je jedan čovjek ostao bez pogona...ušao pužić i narastao u puža i zaštopao hlađenje...e sad to se dogodilo tokom ljeta preko zime nebi trebao biti problem ako motor ostane u vodi pošto po zimi nema toliko živina u vodi osim jel u slučaju kao što je rekao rj, da ostane okovan povećim komadom leda koji se oslobodi od obale i voda ga počne nosit...imam i slike dvaju istih motora. Bili u isto vrijeme na nultom servisu pa sam ih slikao da se vidi razlika kako izgleda motor koji je stajao u vodi a koji nije samo ih nemogu stavit sa mobitela...

mossi

Moj Peugeot 1,6 16v zimi 0C treba skoro 10 minuta da bi mu se ulje motora zagrejalo, ima posebno temp ulja - posebno vode.
Voda se ugreje za 5-6min na 90C a ulju treba oko 10 minuta.

POTROŠNJA pada na normalnu TEK kad tempteratura ulja dostigne 90C.

Nisam auto stručnjak ali to tako funkcioniše kod mene.  :icon_scratch:

đuro os

Ja imam novi motor Suzuki 20 sa EFI sistemom(elektronsko ubrizgavanje goriva) i sa kontrolom potrošnje goriva(lear burn)ako sam dobro preveo.
Izuzetno sam zadovoljan za ovih 6mj.koliko ga imam. Pali iz prve neovisno jeli topao ili hladan. Pošto nema čoka,upalim ga i slićno kao Maverick,pripremim pribor i čamac nekih 5min. i lagano krenem sa malim gasom jer ima otvoreno hlađenje i voda je stalno hladna a ulju treba nešto više da se zagrije. Najgore je odmah voziti velikim gasom jer ulje je hladno,a ni ostali dijelovi motora se nisu zagrijali pa su tolerancije klipova,karika,radilice itd,nešto veće nego kada su zagrijani. :hi:

rj

Citat: Rap  u Siječanj 24, 2016, 15:57:41
A zašto ne odmah krenuti ali laganim gasom?

kakav škrtac  :eek: da ne potroši 1dl goriva dok stoji  :rofl2:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Rap

Lean Burn Control-isporučuje motoru uvijek optimalni omjer smjese gorivo/zrak pri čemu motor radi sa manjim udjelom goriva pri djelomičnom opterećenju.Laički,dobro ide sa manje goriva (sa osiromašenom smjesom)  :hi:

@ rj

treba šparat za šezdesetku  :toothy9:

đuro os

Ma ja sam laik za motore ali sama činjenica da motor ima jedan zvuk dok je hladan a sasvim drugi kada je ugrijan na radnu temperaturu, sam proizvođač preporučuje kada je jako hladno da motor jedno kratko vrijeme odradi u leru(ne piše koliko je to kratko),a zatim lagano krenuti dok motor ne postigne radnu temperaturu.