dužina štapa

Autor Darko, Prosinac 19, 2012, 21:06:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Slaven

ajd nek netko malo to objasni, zašto duži, zašto krači, jel to subjektivno ili ima objektivnih razloga. Neke osnove kužim da je duži kao bolji sa obale da budeš dalji, kraći za iz čamca da ti je lakše baratat s njim. E sad osjetljivosti, akcije, koji stil za koju ribu, šta se dobiva dužinom a šta gubi itd itd.
Za nas laike da i mi nešta saznamo :thumbsup:

MIF

Kad ja volim tako,a i odlažem kontru pa onda.. :toothy12:

Surikarn

Slavene, akcija stapa je stvar ukusa...kad bi ti ja sad rekao koja je akcija bolja za varalicarenje smudja,dio kolega bi se slozio samnom a dio bi tvrdio drugacije...znaci neka osnova i parametri postoje,kojima treba prilagoditi opremu ovisno o terenima i vrsti ribe koju lovimo, u mom slucaju smudja na dravskim i dunavskim terenima.Dok su sve ostalo nijanse kojima si prilagodavamo tj. personaliziramo opremu osobnom nacinu i tehnici varalicarenja eto npr. smudja. A sto se tice duzine stapa tu bi 99% pecarosa "stare skole" reklo da je bolje raditi sa duzim stapom jer on bolje zamara ribu,i tu su u pravu...ali...danas se masinice ne mogu usporediti sa onim iz njihovog vremena,posebno danasnje role vise klase koje ti omogucuju da sa gotovo savreno postelanim drilom kompenziras prednost dugackih stapova kod zamaranja ribe. Dok ja svemu ostalom dajem prednost kracim stapvima,neke od njih si i sam naveo u svom postu... jedan od njih je meni i najvazniji a to je prakticnost...

Šara

252 cm, 270 i 300 cm su dužine koje imam i sa kojima pecam.
Zadnje 2 godine isključivo sa ovom najmanjom dužinom,
uglavnom iz čamca, ređe sa obale.
Trojku jako retko koristim ali je nezamenljiva za određene situacije : obala, daleki izbačaj
(džigovanje na 20 + metara od obale),pojas trave ili krša na obali koji treba zaobići...

Ervin

Ništa preko 2,7m.
Basa lovim sa 2,1m i sa obale i iz čamca, vertikala 1,8m, džig sa obale 2,7, a iz čamca 2,4 i 2,7m...

Kraći štapovi su praktičniji, udobniji (čitaj: imaju bolji balans), a neke tehnike kao što su džerk i tvič skoro da i ne mogu da se adekvatno odrade bez krateža.

U retkim momentima verujem da bi mi dobro došao duži štap, ali jednostavno ne mogu da se odreknem udobnosti koje pružaju kraći.

Lomnica_city

Citat: Slaven  u Prosinac 20, 2012, 12:54:12
ajd nek netko malo to objasni, zašto duži, zašto krači, jel to subjektivno ili ima objektivnih razloga. Neke osnove kužim da je duži kao bolji sa obale da budeš dalji, kraći za iz čamca da ti je lakše baratat s njim. E sad osjetljivosti, akcije, koji stil za koju ribu, šta se dobiva dužinom a šta gubi itd itd.
Za nas laike da i mi nešta saznamo :thumbsup:

Ima vise mitomanije nego cinjenica oko duzine, neki smatraju da ce sa 3m stapom zabacivati znacajno dalje od onog sa 2,75m ili 2,7m, ili kracim, a dosta zavisi i od stapa, ali najcesce je razlika mala, par metara recimo, ja sam skoro sa 7,8ft stapom (2,33m) bacao maltene u metar isto kao lik sa 3m pored mene, a oba kruti dzig stapovi, oba sa 10lb PP, glave slicne tezine...

Sto se ugla vodjenja tice, bar za dzig, pre par godina je jedan lik seo i bacio sve to na papir, i izracunao da na daljinama od nekoliko desetina metara gde najcesce dobijamo udarce, sem nocu, ugao izmedju stapova 3m i 2,7m bese, se toliko malo razlikuje da mislim nije bio ni ceo 1 stepen!!

Normalno ima tu jos stosta da se prica ali da ne duzim mnogo, obicno je duzi stap bolji za kontrolu ribe, bolji za kontru na velikim daljinama, ne uvek, dok kraci ima bolji balans, brzu kontru zbog tog balansa, bolji za upravljanje varalicom na manjim daljinama, osetljiviji jer signal kraci put prelazi niz blank do ruke...

maverick

nemojte zaboraviti i transport...kad preklopim trometrasa ne znam kud bi s njim...smeta u autu smeta u camcu....naviknes se s vremenom na krace  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Retfalački mačak

Citat: maverick  u Prosinac 20, 2012, 20:32:00
nemojte zaboraviti i transport...kad preklopim trometrasa ne znam kud bi s njim...smeta u autu smeta u camcu....naviknes se s vremenom na krace  :thumbsup:
Još netko se s vremenom nauči na kraće, mislim štapove mugeri jedni.

maverick

tko se trebao prepoznati...javio se  :toothy12:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Juzba

Kad pecam sa obale, 3-metrašem je ljepše vući ribu, nekad sama obala zahtijeva određenu dužinu štapa.
Iz čamca je zgodnije imati kraći radi prihvata ribe, a i transport igra ulogu u odabiru dužine štapa
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Lomnica_city

Citat: maverick  u Prosinac 20, 2012, 20:32:00

Joj cuti, oni grejaci zadnjeg stakla mi svaki 3 tek radi od tih 3m stapova, a pogotovo tuba za iste, uvek sam ja dezurni vozac (jbg plin upola jeftiniji od benzina) a nikog ne zanima kako ce da baci stap u auto...