commander 18 sport

Autor Darko, Prosinac 21, 2012, 20:23:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ossa

Slučaj je malo delikatan, jer čovek peca ispod varadinskog mosta, gde se Dunav naglo sužava vidite na slici koju postavljam. Čova nije neki klinac i recimo unazad dvaes' godina tu peca na dubinke. Na tom mestu uvek ima talasa do oko pola metra (i kada nema vetra i brodova), jer je tok sužen sa nekih cca750m na nekih cca 270m, i tu se čeka som na dubinku sa jakim priborom. Dubine su oko 15-20m. Nije on jedini koji je tu imao "najeba" jer se bukvalno peca u plovnom putu. E sad, kasno je vido da nailazi brod čak nije ni bio beli brod već TTS LINE koji je gurač koji je dolazio do luke da prijavi carinu, i u tom momentu je bio bez barži (znate kakve taj talasine pravi nadam se ). Matori je hteo na brzinu da digne udice iz vode i da se pomeri i u tom momentu je "popio" kubik vode  :crybaby2:, posle toga je kupio fišermana ! Ende.

fišermana isto pravi tri princeze ali to je više čamac za zabavu, po meni je i komander čamac za zabavu, a hins dunas (primus17) je najbolji za dubinkaše koji pecaju na ovom delu dunava gde ja bukvalno sa tajmenom i 10 ks idem kao da se ne mičem. Zato mi i treba krmačica 20-25ks  :3some:

evo fišermana

Naidju krize, drukcije grize...

maverick

u takvim situacijama vecina dobija vodu....na dunavu kad prodje brod i nekad se dogodi da nekoga prevrne, napuni vodom ili izbaci na obalu...nikad nije bilo pitanje koji camac jer je svejedno...uvijek se pitalo koji je brod kojom brzinom i koliko blizu projurio
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

simba

Ubi me čovjek u pojam,jer je ovo jedini čamac kojeg bi možda htio ponovno raditi jednog dana

Ervin

Mislim da se radi samo o nesretnom spletu okolnosti...

Comander je za mene jedan od boljih domaćih plastikanera. Kolega sa Tise ga ima, uparenog sa 4t Hondom 50HP. Nekoliko puto sam išao sa njim i moram reći da sam baš uživao. Naročito mi se sviđa varijanta kada staneš u pramac gde je velik komotan deo (poklopac prednje komore), možeš i da zalegneš ako treba...  :icon_biggrin:

Kolega je merio brzinu na Tisi (proletos, kada je bio ozbiljan protok), uzvodno sa 50kom ide 52km/h.

Surikarn

Sa 50hp na comanderu i nije neka brzina...bice da ili niste dobro mjerili ili tvoj kolega nezna potrimat motor pod punim gasom...koji kilomerar bi to moralo ici brze! Pa Maverik  je sa sharkom i 50hp brzi od 50km/h,stime da comander ima dosta  brze korito.

rj

SHARK JE 4 i kusur metara sa trimaranskim dnom a commander 6 m...tako da ti usporedba i nije baš ok ...kolega ima commandera i yamahu 40 ks i meni se čini da nije nešto brz čamac
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Ervin

Neverujem da je problem u trimovanju, pošto mu je motor montirao jedan od najboljih majstora na Tisi.
Pre će biti da je RJ u pravu!
Iako nisam baš neki iskusan nautičar, toliko mogu da kažem da se i meni čini da je Commander-u brzina sasvim pristojna, ali ništa posebno.

rj

kolega je tu yamahu 40 ks 4T stavio na AL kabinaša i kaže da je dosta brži nego sa commanderom ...

mossi

http://www.triprinceze.com/commandersport/commander18.html

DUŽINA: 5.70m
ŠIRINA: 1.82m
ŠIRINA U PODU: 1.22/1.20m
DUBINA: 0.52m
GAZ: 0.05/0.32m
TEŽINA: 270kg
SNAGA MOTORA: 10 - 40KS

To su parametri koji se kucaju u program za proračun brzine korita: dug, relativno uzak i solidno težak.
Kad se doda motor od 100kg sa 20L benzina + 2 čoveka + oprema, sidra i ostalo, nagura se na 700kg
Motor od 40hp je relativno knap.  :icon_scratch:
Motor od 50-60hp bi bio OK.  :glasses9:

maverick

sjecas se da smo mi isli s 30 ks i al camcem isto kao njih dvojica u tom s 40  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Ervin

Koliko je težak takav Al kabinaš?
Commander je 270kg, a to je najverovatnije težina bez upravljačke konzole...
Ne znam da li ima preterano uticaja, ali treba uzeti u obzir da je preporučena jačina motora za njega do 40HP.

http://www.triprinceze.com/commandersport/commander18.html

rj

zbunjuje što se deklarira max 40 ks a realno je potrebno 50-60 ks

mossi

Izgleda da nisu dobro izračunali potrebu za snagom pa krmeno zrcalo ne može da nosi tako težak motor.

Ervin

Sada kako si spomenuo zrcalo setio sam se jedne dosta bitne činjenice.
Kolega je na njegovom Commanderu prepravio zrcalo koje je bilo predviđeno za dugu osovinu, tako da sada može da stavi motor sa kratkom osovinom.
Lako je moguće da je tu nešto loše odrađeno, pa se to odrazilo na plovnost...
Ono što je dobro je da je povećao čvrstinu, jer je dodato malo više materijala, tako da nema bojazni što se tiče tereta, otpora i naprezanja.

rj

siguran sam da nije dovoljno pojačat samo zrcalo ....ebiga za jači motor i ojačanja na samom koritu su bitna ...nije u pitanju samo težina motora več i sila koja se prenosi....