Novosti iz raznih medija

Autor pajdo77, Veljača 17, 2016, 16:23:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

šajzika

Audentes fortuna iuvat

No

Zbog nevjerojatne snage i širokog spektra upotrebe, grafen (eng. graphen) se smatra materijalom budućnosti, potvrdili su to europski istraživači koji se ovom tematikom bave već sedam godina.

U svojoj knjizi, točnije detaljnom vodiču o njegovoj proizvodnji, grupa od 70 znanstvenika na 500 strana pokušala je dočarati na koje sve načine grafen može dovesti do revolucije u gotovo svim industrijskim granama. Ovo istraživanje ujedno spada u grupu tri najveća znanstvena projekta financirana od strane Europske unije, a u koje je uloženo više od milijardu eura. 

Naime, riječ je o sloju grafita, debljine jednog atoma i duljine od nekoliko mikrometara. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava, točnije velike gustoće, čvrstoće i elastičnosti, te električne vodljivosti i gotovo potpune prozirnosti ovaj kristal može se primijeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, zaslona osjetljivih na dodir, te sunčanih članaka.

Ujedno, grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal koji je čak 200 puta jači od čelika, bolji provodnik struje i topline od ostalih materijala, a opet, milijun puta tanji od dlake čvršći od metala, prenosi Euronews.

Upravo su fleksibilnost i elektrovodljivost ovog materijala odlike zbog kojih bi se u budućnosti mogao koristiti u brojnim industrijama, od aeronautike, astronomije, medicine, energetike pa sve do elektronike.

Inače, prve prototipne oblike proizvoda napravljene od ovog metala počeli su izrađivati Airbus, Fiat-Chrysler, ABB grupa, ali i Siemens.

kuka

Mudrost dolazi s godinama. Međutim, ponekad godine dođu same.

nosonja

Bar ga sad moze podmazat odozdo

Poslano sa mog MAR-LX1A koristeći Tapatalk

nekinho

Koliko vidim bit će tu ista luka kao i ova kod Hotela Osijek, vjerujem i marina za plovila, koliko će biti vezova za čamce zna li itko i hoće to spadati pod MNK Donji grad (ako se tako zove)?

pajdo77

Mislim da će u toj luci biti vezovi za nešto veća plovila kao i za plovila kojima dolaze nautičari iz nekih drugih destinacija jer sada nemaju gdje sidriti plovila na dolasku u grad. Boksovi u zimskoj luci su premali za prihvat nekih plovila. Što se tiče MNK on ide nekako od kožare pa do table od 17-og kilometra i zaseban je projekt. Treba dočekati da završe radovi na šetnici pa se onda kreće u realizaciju postavljanja pontona. Tako sam ja čuo iz povjerljivih izvora ako se nešto ne promjeni u međuvremenu ili se već nije promjenilo.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Čitam u Večernjem da su i slavnog Ronaldinja uhvatili jer je gradio neku branu ili tako nešto na jezeru za nezakonit lov ribe. Pa zar i ti sine Brute? Baš mi je bio simpa,jedan od najboljih svih vremena a viš ti malog. Baš je nestašan.

ossa

Naidju krize, drukcije grize...

SMT

Mislim da nema  sajma automobila, motora, nautike , lova i ribolova... Mnogi su čekali popuste... Pouzdano znam da su neke moto radnje spremale 20-25% popust... Moguće da će dati to po radnjama u ovom periodu svi izlagači i prodavci koji su hteli na sajam...

https://www.google.com/amp/s/www.b92.net/automobili/vesti.php%3Fyyyy%3D2020%26mm%3D03%26nav_id%3D1665275%26version%3Damp

maverick

Mislim da nece biti niceg u skorije vrijeme...bojim se da ce doci do ozbiljnog zatvaranja granica...ja vec tesku muku mučim sa dobavom rez dijelova....Italija je u totalnom kolapsu a i regija nije nesto bolje....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"