Dunav, optimalna zimska temperatura vode za Smuđa?

Autor mossi, Prosinac 27, 2012, 20:31:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

twister011

Mossi izvini za OFF ali moram nesto da dodam.

Citat: kvaka  u Prosinac 27, 2012, 23:02:30
slažem se kugla sa tobom  :thumbsup: tako i mi sa obale ćurani,a ove naše čamđije zapale preko u panjeve i ubiše ga  :BangHead:

Od dana kada sam prvi put usao u camac, vise nisam mogao da zivim bez njega. Bilo je cesto da se riba razbije, ali isto tako i da ne bude nista. Isto se desavalo i sa obale. Siguran sam u jedno, ko zna koliko puta nisam mogao da ga pronadjem a da sam pecao sa obale, mozda bi ga razbio. Treba se prilagodjavati.
PS: Dok sam upraznjavao obalu, izlazio sam na mesta i u vreme kada sam pretpostavljao da ce ga tu biti. Na taj nacin se prolazi veoma dobro. Jedno je pecanje uvek na istom mestu a sasvim nesto drugo, obilazak raznih :icon_thumright:

zivkovic.dm

Moje iskustvo - a nije zanemarljivo - 30g smudjolova, da u ovakvim uslovima na Dunavu
a mislim i na ostalim rekama treba traziti smudja :
1. U dubljim vodama i to 12-15 m sa relativno dobrim protokom - treba mu kiseonik
2. Na mestima gde se zazimila bela riba - klopa na tanjiru
3. Ja ga cesto nalazim i na pescanim sprudovima u ovim relativno zimskim danima
Interesantno je da vise godina nagazim smudja na mestima gde je i saran i tolstolobik zalegao.
Nikada smudja nisam ulovio na temp. ispod 1 stepen vode i to je period kada kuliram.
Zoki  :love7:

voja

Što mu sad treba kiseonik na ovu hladnoću i totalno usporen metabolizam?

twister011

maverick

uvijek mu treba voda bogata kisikom...za te uvjete uz hranu spreman se kretati jako daleko  :icon_thumright:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

Čitam ova vaša razmišljanja i tu je netko najbitnije primjetio i što je zaista tako smuđ grize onda kada ga nađeš istina je da je kretanje smuđa bitno smanjeno i treba ga tražiti češče nego u udarno godišnje doba(kasna jesen) i u pravilu se nalazi na rubovima krtoga bijele ribe gdje čeka ,temperatura vode na  8m do 10 i više metara je uvijek puno viša nego ona koju sonar pokaže.Ovo je moje iskustvo ali ovogodišnju lovnu godinu nikada nisam ovako lošu doživio, ma riba nije nestala ali nešto čudno(extremna godina) se dešavalo za koje ni mi ni riba nije navikla(prilagodila) ma uzmite samo nas vobleraše i sam neznam kada sam primjetio da je (veći primjerci) smuđ prišao obali ma terene koje godinama posječujem sa krasnim ulovoma nisam mogao prepoznati,jer ja i kolega smo se nebrojno puta vračali bez kvra ,a išli smo u sva moguča doba dana i noći i  mogu samo reći da je gdje koji prtljavac  kvrcnio,  ma veći vobler od njegaNeznam kako kod ostalih ali meni je ovo godina koju niti sličnu nisam nikada imao  a pecaroš sam gotovo preko 40 god.

Kugla

Citat: šime  u Prosinac 30, 2012, 21:11:43
Čitam ova vaša razmišljanja i tu je netko najbitnije primjetio i što je zaista tako smuđ grize onda kada ga nađeš istina je da je kretanje smuđa bitno smanjeno i treba ga tražiti češče nego u udarno godišnje doba(kasna jesen) i u pravilu se nalazi na rubovima krtoga bijele ribe gdje čeka ,temperatura vode na  8m do 10 i više metara je uvijek puno viša nego ona koju sonar pokaže.Ovo je moje iskustvo ali ovogodišnju lovnu godinu nikada nisam ovako lošu doživio, ma riba nije nestala ali nešto čudno(extremna godina) se dešavalo za koje ni mi ni riba nije navikla(prilagodila) ma uzmite samo nas vobleraše i sam neznam kada sam primjetio da je (veći primjerci) smuđ prišao obali ma terene koje godinama posječujem sa krasnim ulovoma nisam mogao prepoznati,jer ja i kolega smo se nebrojno puta vračali bez kvra ,a išli smo u sva moguča doba dana i noći i  mogu samo reći da je gdje koji prtljavac  kvrcnio,  ma veći vobler od njegaNeznam kako kod ostalih ali meni je ovo godina koju niti sličnu nisam nikada imao  a pecaroš sam gotovo preko 40 god.
Tako je Šime, loša godina, rekao sam im ja kad ga nađeš sve ostalo lako ali kao da je nestao u pravu si. Ja to gledam ovako ove godine je voda mislim na Dravu svako malo rasla pa opadala i to ekstremno i to je ribu natjeralo na neke druge pozicije ili jednostavno poremetilo sva mjesta gdje smo ih lovili i našli si neke druge terene gdje ne idemo i to je to onako u kratko.

maverick

slazem se da je lošija godina od proslih, ali ne slazem se da se slabije priblizavao obali...rekao bih da se slabije priblizavao kamenoj obali..ustavri na onim mjestima na kojim smo ga inace naucili loviti..tko se brzo prilagodio tome...i drzao se zemlje solidno je prolazio..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Šime, pogledaj ovu trojku kako se sprema za papanje!
Više liči na neku morsku fotku nego na Dunavsku!  :icon_biggrin:
Desno je jato deverike, dole neki sitnež - zna biti smudjevski podmladak.

Traži traži, pa ubodi varku!  :icon_salut: :icon_king:

twister011

Meni ovo lici na tipicnu jesen-zima poziciju za belu  :icon_scratch: . Mirnija voda, liman ili prelaz na dubinu, u kojoj su nakrcane bele (bikovi...)

mossi

Twisteru, možda su i bikovi, poterali jato bele.
Ali meni je moja verzija lepša!  :toothy10:

Ali su sitni za bikove!

maverick

ovo je klasicna pozicija kad znas da je tu..zapinjes za bijelu a on nece..ni izvana ni iznutra..samo zato sto nije dole  :thumbsup: na mjestima na dunavu taj sloje bijele seze po dva-tri-cetiri metra i to mu cini mjesto da u srednjem sloju ima mirnu vodu kao da je iza panja...imam par slikica slicnih...moram potraziti gdje su

twister011

Citat: mossi  u Prosinac 30, 2012, 22:07:07
Twisteru, možda su i bikovi, poterali jato bele.
Ali meni je moja verzija lepša!  :toothy10:

Ali su sitni za bikove!

Jeste lepsa, slazem se :icon_thumright: .
Problem je sto se ovoga nagledam svake jeseni i zime.
Zasto mali za bikove ili veliko za deverike. Koliko puta sam potkacio bika od 3-4-5kg ili video deverike istih gabarita.
Uostalom, ove tri deluju samo da su najblize sondi, dok ostalih ima i oko i ispod njih. Takodje tipicno sve naslagane u istom pravcu :idea1:
Sad me podsetiste na jos jednu zanimljivu pojavu. Naime, sonar cesto ne pokazuje nista na mestu gde posle sidrenja smudj odmah udara. Takodje, cesto se desava da nece a skoro sam siguran da je tu. Ono sto mene muci je treca pojava. kada god sam prepoznao smudjeve na sonaru, oni su i udarali, tj, ne pamtim da mi se ikada desilo da sam na sonaru siguran da je smudj, a da on ne udari :icon_scratch:
Naravno, imam ja neko svoje objasnjenje ali bih voleo da cujem i strucnija misljenja :angel4:

maverick