Selektivan ribolov

Autor urtelja, Rujan 06, 2016, 22:13:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Lokacija.

Ovde nije reč o lokaciji bilo kakvog smudja nego krupnog 3+ minimum, a pričamo o onima 5+ kg.
Znači unutar skupa lokacija gde se nalazi smudj treba izvući one lokacije gde je krupan.
A takve lokacije postoje jer se krupan i sitan smudj ne mešaju.

Prošle godine je ispred samo marine Apatin odradjen MASAKR od strane varaličara koji su se vraćali
sa pecanja, usidrili u flotu čamaca u potezu od 30-50m uz marinu i desetkovali smudja.

Zanimljivo je da je u jatu bilo 2+ pa sve do 10+ kg.
Po pričama očevidaca, to veče je populacija smudja smanjena za par stotina kilograma za par sati.

Ta cifra od 2+ kg je moguća donja granica koju ni najveći smudj ne može preći,
tj taj smudj ne može postati obrok onom od 10+ (za razliku od štuke koja je u stanju pojestu štuku tek malo manju od sebe)

A par postova iznad napisao sam da ne jednom smo izvadili smudja od 200-300gr (25cm) u smudju 3+.

Znači LOKACIJA - KRUPNOG smudja.
Šta voli, šta mu smeta, u kolikom jatu se kreće.
Koliko ga poticaj na mrest ometa u racionalmom razmišljanju o samopreživljavanju? ( misli onom stvari  :rofl2: )

TopMix

Krupni smudjevi se grupisu i krecu u jatima  kad su u migracijama, a velicina jata zavisi od toga koliko su ili nisu na nekim terenima desetkovani i masakrirani.

urtelja

Mossi,

Jel to bio februar ili vec mart?

Jbg, te februarske/martovske majstorije su vec drugi domen, ne bih ih stavljao pod "rekreativni" ribolov, zato verovatno niko o tome ni ne pise, a i slike su tek pokoja od velikog broja....

mossi

Uf ne sećam se tačno, nije mart 99%.
Idem na FB da pogledam neke statuse mislim da sam to negde napisao kad je bilo aktuelno.  :glasses9:

mossi

Ne znam kad je bilo  :tongue3:
Našao sam samo jedan FB status u kome sam spomenuo masakr JESENAS (2015)
Znači verovatno novembar.

mossi

Novembar - 11 mesec.
Sad sam se čuo sa kockarom, on pamti takve stvari.  :icon_thumright:

urtelja

Pricao mi je Milos za neki pokolj, ali nije spomenuo da je bio u zimovniku... Eto ga j... ni taj smudj onda nije neka pametna riba. Cuo sam da se taj pokolj redovno desava krajem februara i pocetkom marta tamo i na par pozicija u bg, ali da je najcesce rezervisan za "odabrane". Ali za novembar prvi put cujem  :dontknow:

mossi

Priča 100% istinita, jer sam došao na pretpočetak masakra sa vode,
video klince kako pecaju bucovčiće, a koji su dok sam odlazio na parking
prošli pored mene skroz uzbudjeni noseći jednog dvokilaša i puni adrenalina:
Pokido nam jedan VELIKI!  :eek:

Klinci se vratili, a sa njima i ostali lešinari.

Poenta je da je u i pored marine zabranjen ribolov.

P.S. nekad sam i ja znao stati da u momentima očaja upecam
       5-50 bucovčića C&R 100% punjenje baterije.
       Ali posle ovog incidenta sigurno više nikada neću nijednom tu zabaciti.  :no:

urtelja

Pa dobro, onda sve to ima smisla. Em "zabranjen ribolov", blizu je zivi dunav, a plena-bucovcica koliko hoces.

Sve je to po meni u lancu, svaki mali prekrsaj vodi drugom, pocevsi od prelaska ulice gde ne smes. I tada sta da kazes tima koji masakrirase te smudjeve, kad su onomad pravili emisiju o lovu bucova oko marine. Prekrsaj je prekrsaj, jedan vodi drugom...