Smiješni linkovi i slične zanimljivosti

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 13:39:35

« natrag - naprijed »

Antal i 15 Gosti pregledava ovu temu.

Stepa

Još pamtim onu tvoju prevaru kad si mi jazavca podvalio pod prasić  :stripii:
Još potegnem iz Cerne za Orahovicu organizirao si vozača jer sam znao da ginem.
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

Slaven

Da da :stripii:  hebiga maldi jazo se uvuko u cijev od čuprije a imo je izlaz samo sa jedne strane, a tu ga mi cekali :pirate: Odsjekli smo mu glavu da ne izgleda ko da psa pecemo na raznju. Meso je extra egzoticno, nesta između janjetine i prasetine i extra zdravo, ljeci sve bolesti :stripii:

mossi

Smešno ili zanimljivo, na ovu temu  smo svojevremeno trošili mesece rasprave, kao i na alu vs jogurt ambalaža.

Na fotki je najnovija raketa koja putuje ka mesecu Artemis II. Jogurt ambalaža ispada iz igre, ali ovde vidimo nitovanu oplatu rakete vs zavarivanje. Jeste da ovde nema stresova od talasa ali.. to čudo treba da izdrži sve vibracije poletanja, sve vibracije povratka u atmosferu, kao i prizemljenje tj udarac padobranom u okean.

Ima li ko mišljenje, da li zaista ne postoji zavarivanje koje konkuriše nitovima?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

DJ17

Sto se tice varenja i nitovanja i jedno i drugo ima prednosti i mane. Mislim da se camci trebaju varit, a avioni,rakete i ostalo nitovat. Svaka nitna vremenom popusti i propisti(pogotovo vodu) i ima mali hod, diše za razliku od vara koji je krut to disanje odogara tim vibracijama u zraku ali ne i u vodi naravno,curilo bi. Avioni i te stvari se po nekoliko puta godisnje servisiraju i proveravaju i naravno da je lakse skinit nitne i oplatu aviona napravit servis i ponovo ponitovat, nego rezat varove pa ponovo varit.moje neko misljenje sto ne mora znacit da sam upravu...

Harley

Imam Linder sportsman 400, nema niti jedan var, vijci i nitne, star je petnajstak godina, nikakvih oštečenja nema.

Poslano sa mog Pixel 9 Pro XL koristeći Tapatalk

Living your dreams, do not dream the life

DJ17

Ok, dragomi je ali je na Dunavu druga prica pogotovo s motorima 40 plus...

maverick

Volim var iz istih razloga kao DJ17, ali realno nitna plus ljepilo brtvilo je van konkurencije iz nekoliko razloga. Nema pucanja zbog krutosti, nema pregrijavanja kao posljedica zavara i promjene strukture matrijala. Prosle godine sam radio alčamac...nitovan...s brtvilom izmedju...cijeli dan nakon skidanja nitni nisam mogao odvojiti pol metra lajsne. Prije sigurno desetak godina bili smo na prezentaciji brtvenih masa...tad su pokazivali kako se negdje camci lijepe...mislim na aluminij bez nitni i vijaka...isao je prajmer..pa ljepilo . Slican postupak kao kad lijepe vjetrobransko staklo na automobilu.
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

Citat: mossi  u Travanj 04, 2026, 09:10:14 Smešno ili zanimljivo, na ovu temu  smo svojevremeno trošili mesece rasprave, kao i na alu vs jogurt ambalaža.

Na fotki je najnovija raketa koja putuje ka mesecu Artemis II. Jogurt ambalaža ispada iz igre, ali ovde vidimo nitovanu oplatu rakete vs zavarivanje. Jeste da ovde nema stresova od talasa ali.. to čudo treba da izdrži sve vibracije poletanja, sve vibracije povratka u atmosferu, kao i prizemljenje tj udarac padobranom u okean.

Ima li ko mišljenje, da li zaista ne postoji zavarivanje koje konkuriše nitovima?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Pošto radim u metalskoj struci prekom 20 godina imam položen ateist za zavarivanje i završio sam tu školu ja bi to obrazložio ovako

1.Pomoču nitne možemo spojiti dva različita materijala kod zavara ti nije moguće kod svih spojeva

2.Zavar ako napuke i ne primjeti se odmah može doći do ozbiljnih deformacija nakon nekoga vremena ,zakovica ako popusti lako se uoči i zamjeni sa drugom

3. Kod zavarivanja dolazi do pregrijavanja materijala i deformacija koje je nekada teško pa i nemoguće vratiti u prvobitno položaj ...

4. Zavareni spoj se mora pomoću specijalnih postupaka ispitati kada se radi o nosivim konstrukcijama dali je sve pravilno izvedeno kod zakovičnog spoja lako se uoči ako nešto nije dobro napravljeno .
..

Ali materijali i postupci idu toliko naprijed da za neke stvari nismo ni svjesni koliko naprave čvrst spoj ..

flutikazon

Citat: maverick  u Travanj 04, 2026, 19:37:50 Volim var iz istih razloga kao DJ17, ali realno nitna plus ljepilo brtvilo je van konkurencije iz nekoliko razloga. Nema pucanja zbog krutosti, nema pregrijavanja kao posljedica zavara i promjene strukture matrijala. Prosle godine sam radio alčamac...nitovan...s brtvilom izmedju...cijeli dan nakon skidanja nitni nisam mogao odvojiti pol metra lajsne. Prije sigurno desetak godina bili smo na prezentaciji brtvenih masa...tad su pokazivali kako se negdje camci lijepe...mislim na aluminij bez nitni i vijaka...isao je prajmer..pa ljepilo . Slican postupak kao kad lijepe vjetrobransko staklo na automobilu.
Imas sličnih primera u građevini dosta. Ventilisane fasade, gde se kamen ili HPL (fundermax) lepe za aluminijum. Secam se na jednom projektu bioskopa, neke kamene ploče iz Španije...Jedan segment postavljen je neko slučajno oštetio i trebalo ga je da se zameni. Dva čoveka pola dana skidala komad veličine 0,5m2.
@ DJ 17 Što bi rekao kolega IWE (inzenjer zavarivanja) pasulj se vari, metal se zavaruje   :toothy12: 

Sg.Pepper

dec d vej aj lajk it....