ZRAČNE/VAZDUŠNE PUŠKE

Autor mossi, Travanj 20, 2017, 08:30:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Pošto sam jako dokon, a kao i svi mladi .. volim i sve ostale stvari osim ribolova i nautike.
To podrazumeva i ostatak ljubavi prema raznoraznom oružju.  :tongue3: :rofl2: :stripii:

Nekad sam se bavio streljaštvom i nisam bio loš, prosek oko 350-360 krugova na 40 hitaca, što uopšte nije loše.

Već neko vreme razmišljam o nabavci vazdušne puške i opreme za nju i naravno o kvalitetu pratećih komponenti.

Nekoliko pušaka mi je u užem izboru, aii nikako da se složim sa optikom.
Sa njom imam najmanje iskustva, pogotovo na vazdušnim puškama
koje zbog specifičnosti dva kontra trzaja vrlo često pojebu optike lošijeg kvaliteta.

Evo ovo je jedna od pušaka u užem izboru i jedna od optika:

V.P Hatsan AT44 10 QE u 5.5mm

I optika:

Vaša mišljenja i predlozi.

:hi:

nodi

majstor

Pajdo, pa ti bi mogao u ribolov s karabinom. I ja pogađam 40 krugova od 350 hitaca. Nisam ljubitelj oružja, ali razmišljam o prački od plašim, ne gađam, labudove.  :stripii: :stripii:

mossi

Lov i streljaštvo su dve različite dimenzije i potrebne su različite veštine da bi se bio dobar u svakoj.

Nemam nameru da rokam divlje svinje niti ostalu sitnu divljač.
Jednostavno volim da pucam i gadjam. A snaga 5.5 ima svojih prednosti.

Inače čisto usporedbe .. što je puška jača ona je manje precizna, tj ne koristi se za takmičenja u streljaštvu.
Puške koje se trenutno promovišu za PEST Control (ubijanje štetočina) ili lov sitnih životinja (u USA),
su brze 300+ m/s, a puške koje se koriste u streljaštvu su ispod 200m/s.

majstor

Imao sam nekad takmičarsku zračnu pušku, mislim Shul. Izgledala kao ozbiljna puška, a tako je i koštala. Stalno je netko dolazio posuđivati i ni sad ne znam gdje je. :sha: :uf: :baba:

mossi

Inače koliko je bio jak naš klub u Somboru govori i to da sam ja bio jedan od prosečnih.  :icon_scratch:
Imali smo 3 devojke u jednom periodu koje su bile reprezentativke u EX-Yu, sa rezultatima od 390+ krugova od 400 mogućih.

Gledati njih kako pucaju i mene.. nebo i zemlja. A 356 na zvaničnom takmičenju je kategorija MAJSTOR.  :icon_thumright: :glasses9:

pajdo77

Ma Mossi meni je veća fora dobar mehanički nišan na 10 metara. Pokupiš par pajdaša i lagano uz pivo i zahebanciju. Tu se vidi pravi maher a nisi na nekom takmičenju da moraš imati sve desetke nit ubijaš ko Ameri šta protrči il proleti. Za rekreativca samo bacanje love(po mom mišljenju).

mossi

Baš jedan od problema je novi zakon u Srbiji u Hrvatskoj je to od ranije,
koji omogućava nabavku ovakvih oružja ljudima koji se bave krivolovom.

Govorim o tome da se to oružje nabavlja samo uz ličnu kartu i eventualnu prijavu policiji u roku od 7 dana samo za puške +300m/s.

Koliko je to opasno i ubojito oružje vidi se i u okačenom video klipu.
A samo lovačke municije ima na desetina vrsta, pa onda hobby i target još toliko.

mossi

Citat: pajdo77  u Travanj 20, 2017, 09:58:59
Ma Mossi meni je veća fora dobar mehanički nišan na 10 metara. Pokupiš par pajdaša i lagano uz pivo i zahebanciju. Tu se vidi pravi maher a nisi na nekom takmičenju da moraš imati sve desetke nit ubijaš ko Ameri šta protrči il proleti. Za rekreativca samo bacanje love(po mom mišljenju).

Imao sam svoju pušku pre nekih 20+ godina ali se zagubila. Neko ju je nekome pozajmio i pa pa.
Imao sam baš takva druženje uz pivo i zezanje. Pa se napucamo na razne mete.
Ali .. hebiga ovako nešto nisam imao do sada.. pa me djavo vuče ko poglavicu cigareta.  :rofl2:

A i to me Mudri zarazio.. sa onom Gamo i par metaka kod njega u dvorištu, spucaš metu skoro u centar iz ruke na 30-40m.

To je izazov. A onda polako pomeraš granice, sve do 100m!  :takoje:

majstor

Morat ćemo ruke zavezat- imala je ovakvo oko. Nije valjda 100 m?  :clap2: :stripii: :stripii:

Juzba

Mossi, imam oduvjek zračne puške, i one ispod 200 m/s 4,5 cal, i one preko 300 m/s u kalibru 5,5 koje kod nas moraš prijaviti i dobiti dozvolu za njih, na svima su snajperi, trenutno mi je jedna plinska, a druga ima plinski amortizer umjesto opruge, ta je puno jača i ni malo bezazlena, isto kao i ti, volim ispucati u metu koju dijabolu, a i za štetočine, čitaj štakore, ponekad.
Ova na plin je pumparica i ima šanžer sa 10 diabola.
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

mossi

To Juzba!  :icon_thumright: Ti mi trebaš.  :takoje:

E sad ti meni kaži iskreno ..
Koliko zaista imaš problem sa optikom na vazdušnoj pušci i koji je cenovni rang optike koja ne pravi problem a ti je imaš?
Čak i za onu optiku koju sam okačio znači 100+20 dolara ima dosta loših komentara, a na skuplju optiku od 150e ne bih išao.

@majstore, da zvuči neverovatno pogotovo za nas starije koji smo puno vrmena proveli u streljani sa metama na 10m.
   Inače moja stara opružna puška takodje je imala problem sa golubom na 15m.
   Tako da u potpunosti te shvatam i sam sam bio  :eek: kad mi je Mudri rekao .. gadjaj NAJDALJU flašu (35-40m),
   a vreme malo manje vetrovito nego danas. Puko sam je iz šupa po sred srede iz ruke.  :icon_salut: :notworthy:

maverick

Imam neku slovačku ali s kineskim prizvukom  čin mi se...cijela puška s optikom prije xy godina je koštala recimo 200 eura...Optika je ok...neumoljiva s vrabcima( sad ce zeleni imati sto reci  :stripii:)  Najbitnije je kako se puška ostavlja kad se ne koristi da ne moraš upucavati često...Upucavam sam...imam stalak..imrovizacija...stari šraftok na stolu...upucana je na 15 metara...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

A upucavanje puške BEZ optike je jedna jako čudna stvar.
Jedno vreme, par meseci delio sam jednu Slaviju 631 sa jednom tetom (u klubu).
Meni je nosila gore desno, njoj dole levo.  :takoje:
Pa smo svaki put preštelavali zadnji nišan, ali upucavali smo je na ruku.
I to funkcioniše sasvim lepo, treba ti 10-tak dijabola.

Prva i osnovna vežba u streljaštvu vazdušnom puškom je provera stava, i puca se u prazan papir.  :takoje:

majstor

Imam i danas neku Slaviju, i naravno - posuđena je već godinu, dvije. Kad je ženin otac koristi ne mogu pogoditi ni drvo jer je on "upuca" da bude precizna. U dvorištu imam toliko drveća, ukrasnih grmova i slično, a samim tim i ptica, da ih ni ne pokušavam gađati. Starac mi zanimljiv kad ih u predvečerje pokušava istjerati udarajući štapom po čempresima.  :stripii: :stripii: