Montaža orašćića "na dlaku"

Autor seljo, Kolovoz 02, 2017, 20:01:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

seljo

Molim pomoc oko montaže mamca orasčćića na dlaku.Da li staviti dva ili jedan i da li koristiti spuzvicu da oraščić lebdi?

Molim i odgovor na pitanje zašto u sistemu "na dlaku" koriste ribički konac a ne flaks obzirom da opterećenje nije na dlaci?

Vidio sam sistem "na dlaku" gdje dlaka ide od vrha udice ( zaobljenog dijela) dakle dlaka je na taj način učvrsćena na udicu.

Takodjer nemam onaj skupi sustav za navodjenje kroz dlaku,tj onu iglu,koristio bih krojačko šilo a klizenje oraščica riješio stoperom.

Za kraj moram reći da sam do sada nikad nisam lovio na dlaku ni montirao,kupio sam danas navezanu udicu s dlakom i hranilicu s produzetkom koja bi bila posebno sa strane spojena pomocu virble,kako su mi objasnili u dućanu.

No

Pogledaj si tu u šaranskim temama,garant imaš o tome više nego što ću ti ja evo pokušat odgovorit

-zavisi kolika ti je udica,uskladi veličinu udice i mamca i to ti je to

-tanja je,jača,mekša..

- :sha:

-nije ti to skupo,igla za šnjirat kedere će ti poslužit.Dve-tri u pakovanju oko10 kn

:occasion14:

seljo

Dobro.Bitno mi je da budem jasan da ljudi znaju što pitam dakle sistem bi bio na tzv "T" virbli sa tri kraja,jedan sa strane za hranilicu s cjevcicom ,a druga dva kraja normalno u liniji.Na taj nacin bi mamac lebdio iznad hranilice jet t virbla drzi pod tim kutem. Staviti ću orašćić sa spizvicom na dlaku na udicu na zaobljeni dio ,ne knotless knot.Jel to ok?

kawasaki

Ili prerezi jedan orascic popola i izmedju spuzvicu. Ili dva zrna tako da im zarezes krajeve i opet spuzvica izmedju.
Velicinu spuzvice stavi toliku da ti moze podici sistem na visinu koju zelis. Idealno ti je da ti se podigne orascic pod 45 stupnjeva al da udica lezi na dnu i taman da je tolika spuzvica al da nema snage podici udicu i predvez.
Brzi od Bolena.

dac

Pretpostavljam da si "novi" u ovom obliku ribolova....
Naravno da možeš raditi dlaku od najlona, kao i cijeli predvez, ali špaga ili upredenica je puno podatnija od najlona i  ima neke svoje "specifičnosti"...  :takoje:
Igla nije skupa, pa i to nije neki problem za nabaviti...
Ne znam zašto koristiš oraščić, to je mamac koji se koristi u "posebnim" prilikama, ima puno učinkovitijih od njega... :takoje:
Spužvica između dva oraščića, a može i pop-up boila(plivajuća) sigurno rješava lebdenje, samo moraš prilagoditi dužinu dlake....  :hi:

seljo

Kako mislis da je orascic specifican.Koji mislis dy je dobar? Uzeo sam orascic jer je tvrd da mi cvergli ne smetaju.Uzeo sam i " kokicu" ali omekani i mislim da sama padne s udice.Kako to mislis " plutajucu boilu" ? Sreca da imam stapove i osnovnog pribora od prije.Bio sam u ducanu,dosta je to sve skupo. Dajte savjet o prikladnom mamcu i prihrani kada se ne ide cesto u ribolov na jedno mjesto.Probao sam kukuruz,obicni domaci,iz konzerve i aromatizirani za pecanje klasicno na udicu ali nema uspjeha.

dac

Ustvari, problem je vode na kojoj loviš....  :icon_scratch:  ....koja je voda(tekuća ili neko jezero) i kolika je populacija šarana u njoj. Ima li ga tu gdje loviš i dali ga love drugi ribolovci oko tebe i na čega.... :sha:
Nije samo mamac u pitanju, puno više toga je u "igri"...... đabe i najbolji mamac ako riba nije tu.... :takoje:
Koliko često si na tom mjestu, prethodna prihrana mjesta, kratki ribolov ili duga kampanja, malo gledaš druge ribiće kako i na što love( ako love ?)....ima tu dosta faktora !  :uf:
Postoje tonuće i plivajuće (tzv. pop-up) boile, možeš ih kupiti ili sam raditi....  :hi:

majstor

Mislim da si preskočio neke faze u ribolovu. Staro pravilo je da loviš s čime hraniš. Jajjeftiniji je kukuruz. Kukuruz može biti tvrd, može na dlaku, može sa spužvicom. Ako nisi hranio s oraščićem, nečeš ni ulovit na njega ribu. Tvrdi kukuruz u staklenoj boci košta 15 kuna, igla za nabadanje zrna 5 - 10 kuna, nije investicija. Na otvorenoj vodi stavi zrno na udicu, na zatvorenoj na dlaku. Bistro.  :hi: