TESTiranje ELISA - Generalna tema

Autor mossi, Veljača 02, 2018, 15:33:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Danas sam imao prilike KONAČNO da pronadjem originalnu Yamahinu 9 7/8 x 10 1/2 za F25. U stanju 8/10.
Sitnija oštećenja kako farbe tako i samog aluminijuma ali ajd da kažemo zanemarljiva ali ima ih pa smatram da je 8/10.

Imam čamac Alu 5.5x1.42taban (1.9 širina preko svega) težak kao tuč sa duplim dnom 3mm, boksovima, tvrdom tendom, šajbnom .. sve u svemu oko 250kg.
Kad se na to doda motor 72kg, gomila stvari po boksovima, akumulator 55Ah .. benzin plus barem jedna osoba .. to je oko 450kg sa dve osobe 550+kg.

Stanje dna je u prilično lošem stanju .. znači algi i ko zna čega sve ne ...

Danas sam prvo testirao svoju staru elisu
- 11 1/4 i "uspela" je da izvrti 4800 obrtaja i da brzinu od 27km/h na stajaćici.
- 11 1/4 na 2100 obrtaja da brzinu od 10km/h na stajaćici.
- (ta elisa na novom antialginu sa dve osobe nizvodno prilikom prve vožnje nakon mazanja daje brzinu od 39km/h, obrtaja max 5100-5200 ne mereno)
- (ta elisa na potpuno praznom čamcu bez tende, bez antilagina čisto dno, prva vožnja .. jedna osoba dala 2010. brzinu nizvodno 42km/h)

Elisa 9 7/8 x 10 1/2
- pri  10km/h se vrtela 2300 obrtaja u minuti,
- a na punom gasu 5350 obrtaja i brzina na stajaćici je bila 29km/h.

Prilikom davanja punog gasa sa 2000 obrtaja sa sporijom elisom nije bilo knedle koja je sa 11 1/4 uvek prisutna.

Čamac je sa 10 1/2 startniji i u većim obrtajima u svim režimima.. koliko će to pokazati u potrošnji?
Kolika će biti maksimalna brzina kad nanesem novi antialgin?!

To ćemo videti .. tadaaa..  :stripii: :uf:

Elisa mi se svidja i potvrdjuje moju teoriju da mi treba čelik 10x10!  :icon_thumright:

Hvala kolegi Vasi koji mi je izašao u susret i dao elisu na probu uz eventualnu kupovinu .. koju smo na kraju i dogovorili.  :ok:

:occasion14:

retfala

maverick

Gorivo trose obrtaji....tako da...sve znas..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

feco

Kad smo već kod elisa imam i ja jednu situaciju, naime motor proizvodi vibracije u pravilnom razmaku od cca 2 sekunde. Nije to jako ali dovoljno da svake 2 sekunde zavibrira poklopac spremnika i dovoljno da nervira.. Moje je mišljenje da je elisa malo dobila od naleta na neki komad grane . Na performansama ne primjetim razliku. Dali je netko od vas imao sličan slučaj ?  :hi:
POLAKO I BEZ VEZE

baka

Citat: mossi  u Veljača 02, 2018, 15:33:49

Elisa 9/7 x 10 1/2

Daj Mossi nemoj nas zezati, ja ne znam za tu oznaku elise. Da li je to možda 9 7/8x12?
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

mossi

Citat: baka  u Veljača 02, 2018, 23:13:18
Citat: mossi  u Veljača 02, 2018, 15:33:49

Elisa 9/7 x 10 1/2

Daj Mossi nemoj nas zezati, ja ne znam za tu oznaku elise. Da li je to možda 9 7/8x12?

:uf: :uf: :uf: :uf: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii:

Da to je ta .. nemam pojma kako sam uspeo da složim elisu 9/7!   :glasses9: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2:

Ne nije 12 ica!

9 7/8 x 10 1/2 F je ispravna oznaka Yamaha original.

Idem da ispravim gore.. Hvala Baka!  :notworthy: :occasion14:

mossi

Citat: feco  u Veljača 02, 2018, 22:16:28
Kad smo već kod elisa imam i ja jednu situaciju, naime motor proizvodi vibracije u pravilnom razmaku od cca 2 sekunde. Nije to jako ali dovoljno da svake 2 sekunde zavibrira poklopac spremnika i dovoljno da nervira.. Moje je mišljenje da je elisa malo dobila od naleta na neki komad grane . Na performansama ne primjetim razliku. Dali je netko od vas imao sličan slučaj ?  :hi:

2 sekunde je jako dugačak interval.. elisa se vrti 5500 / odnos menjača najčešće oko 2.08 znači 2700 obrtaj u minuti.
2700/60 sekundi 45 obrtaja u sekundi x 2 .. znači za dve sekunde okrene se elisa 90 puta.

E sad pitanje je šta pravi ciklus od dve sekunde da bi ti se pojavila vibracija?!

Sumnjam da ima veze sa elisom.  :mt1032:

mossi

Citat: retfala  u Veljača 02, 2018, 16:16:31
Trosit ce ti i do 20% vise goriva

20%  veće potrošnje je jako puno goriva.

Pun gas je 5350/4800 je 1.1145 tj oko 11.45% više obrtaja što se i poklapa sa 2000 na 2200 pri brzini od 10 km/h na stajaćici.
Po tome potrošnja bi trebalo linearno da skoči za 11%, a efekat rasterećenja je na uho skroz drugačiji ...
Pošto sam do sada nosio u proseku 5 litara benzina po pecanju što mi je bilo dovoljno za radijus od 20-25km..
Nadam se da se to neće puno promeniti ako se i desi da se potrošnja drastično poveća .. ima da obe elise prodam i pazarim čelik 10x10!  :stripii: :uf:
Od nekog brendiranog proizvodjača .. znači oko 200-250 USD!  :glasses9:

baka

Sve je to 'relativno' mossi što ti računaš 'teoretski' oko elise. I ja sam imao pitanja oko elise, čak sam i kupio drugu, probao, skinuo i eno mi stoji u garaži. Nikad nisam gledao s nijednim motorom obrtaje, ni koliko mi troši s kojom elisom, nije me nikad to pretjerano zanimalo dok sam ja bio zadovoljan brzinom i potrošnjom, ali to ne znači da neću još fantazirati.
Znam samo da ako hoćeš ići brže, ta elisa će teže izglisirati, a opet ako hoćeš da ga odmah ispuca bez obzira na teret imat ćeš manju krajnju brzinu i to je to.
Jebiga, tu treba naći kompromis što te zadovoljava.
Znam da si ti barem kemijao s elisama, čak mislim da si uzeo i onu što se naštimava, pa zato očekujem da nas ti nas savjetuješ i daješ nam prijedlogem, a ne obrnuto :wave: :headbang: 
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

mossi

Da dobio sam od cimera elisu sa promenjivim korakom, ali na žalost nije bila za moj motor.

Ceo život je kompromis, ako ćeš levo ne možeš istivremeno i desno.

Ekonomija je bitan faktor jer ja od pecanja ne živim, to mi je hobi i uživanje. Po pecanju trošim skoro 10l benzina plus sitnog pribora što iskidam. Znači prosek oko 20e po izlasku. To je ljubav...

Ovu "novu" elisu ću koristiti neko vreme.. pa ću imati i više informacija.

Drugar koji mi je prosledio elisu ju ju koristio kratko na ladji kao vanbrodski motor F25. Vratio se na 11 1/4 jer mu upravo u režimu 2000 obrtaja troši 2-3 dl manje benzina pa x 100 i više sati godišnje to je oko 30 i više litara benzina.

Zato sam i odradio test koji su obrtaji pri 10km/h. A onda i maksimalni gas.  Motor mi se baš patio krajem godine i ova elisa je veliko rasterećenje za mašinu. Svi matorimo.. pa i F25 ima dušu.. ako joj prija 10 1/2 nek i troši 2-3 deci više.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

maverick

Toliko dugo sam se mučio s tim elisama, ustvari , uvijek sam želio da elisa kao spoj čamca i motora bude savršena...Još nisam nikad dao da mi naprave odgovarajucu, jer su mi takvi sportovi preskupi....Kontam da bih se ove godine mogao počastiti s jednom pa koga hebe  :stripii: Inače moj način pecanja i koristenja čamca u konačnici zahtijeva dvije elise...ali ne da mi se to mijenjati i hebati buve   :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

im84

Puno fantazuke, pali, tenkiraj, vozi i end. Radim po pecanju 40-50-60km, kako kada. Kada sam knap sa vremenom, a odem rijetko poslije posla, i imam 2-3 sata max za izlazak, napravim opet 15ak km. I ja sam razmisljao dugo vremena oko elise, ali to su toliko male nijanse u mom slucaju, da mi to nepije vodu. Ovako, palim , tenkam, uzivam.
#foxrage
#fox_rage_fishing

maverick

Tebi je to ok...ja ljeti imam pun camac...puna kabina djece...ne mozes lako izglisirati...a drugi vikend lozim 100 plus km do dunava i nazad...Ali sto jest jest...svelo se na to tenkiraj i peglaj...hebe mi se za potrosnju...malo jos vodim racuna o camcu i rekreaciji  :stripii: a onda cu valjda biti malo ozbiljniji  :stripii:

pajdo77

Imaju se kompletići čamac-motor po 50 000 kuna i onda će se cmoljiti za dva decilitra većom potrošnjom po satu plovidbe. Samo peglajte dok se može a za ta dva deci goriva nećete bit kruha željni a ako do toga dođe ima čikl i lama i opet je čovjek na vodi. :hi:

maverick

Pajdo...camci su duplo skuplji od tog iznosa a to je samo zato sto smo stedljivi  :stripii: mada..zanemario si ekoloski aspekt koji se tu jako malo pominje a jako je bitan