ŠRD DRAVA

Autor maverick, Svibanj 01, 2018, 21:29:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

Petakk  napisao sam jedan post u nekoj drugoj temi o svemu ovome, ne znam točno zakon o ribarstvu i li kako se već zove, ali ako je točno da krše zakon, onda ih prijavite i kraj priče. Svima je dosta da pojedinci svojim postupcima čine štetu nama ribolovcima, ribljem fondu, rijekama i sl.

šime

Pozdrav svima , e sad da ne bude ono rekao sam ,,,,,.Naime povome što zajednica pokušava i vjerovatno če napraviti je moguče ali nije u skladu sa zakonom . Naime ako je Zajednica izašla iz stečaja ,a u stečaju je postavljena stečajna uprava od strane stečajnog upravitelja,onda po prestanku stečajnog postupka , MORA SE ODRŽATI SKUPŠTINA  TE SE IZBORIMA postavljaju predstavnici svih članova zajednice .Po ovome koliko če ova garnitura biti "predstavnici" tko ih je izabrao i na koje vrijeme nije jasno i može trajati najmanje još 4 god .Protiv ovakvog načina djelovanja zajednice  Vi kao ribolovno društvo "Drava" možete pokrenuti Upravni spor prema Ministarstvu uprave , i to od njih tražiti tumačenje . Sukladno zakonu o udrugama ne postoji prepreka da vi kao kao ribolovno Društvo "Drava" sa tradicijom istupite iz zajednice i sa još dva društva osnujete novu ribolovnu zajednicu koja se priključi ribolovnom savezu a i ne mora . Sa ministrastvom poljoprivrede možete kontaktirati ali budite oprezni , nisu baš voljni se upuštati u riješavanju sad već naveliko velikog problema jer tamo ima jedna struktura službenika koja paše ovakva situacija , da sada ne obrazlažem ,ali ovo gore navedeno je jedino riješenje . A samim time ovaj problem pokušajte ( argumetirano ) riješavati i putem medija ,

šime

Da zaboravih ,a čitajuči ove postove a koji se ponavljaju već godinama , a naravno nije se ništa promijenilo .Nije mi jasno da neki ljudi a prvenstveno u zajednici ne vide ili ne razumiju ili neče da razumiju što sae dešava oko njih . Naime prvo i najjednostavnije riješenje (ako ne čuju članstvo) napravite UPITNIK prema SVIM Članovima zajednice , sa pitanjima i prijedlozima - .Slijedeče  a ključno je RAZDVOJITI REKREATIVNI  RIBOLOV OD ŠPORTSKOG RIBOLOVA ( natjecateljski dio) . Zar ovi u zajednici neznaju da u 21.st ove ere ima idrugih načina nadzora ribolovnih voda( a zasigurno nije kupovina terenskog vozila ) .I to itekako učinkovito .Silni troškovi natjecanja opravdanim podmlatkom je mazanje očiju .
   Ovo pišem kao ljubitelj ribolova i kao predjednik jedne udruge vezanu za Dravu i Dunav , a navesti ču vam troškove kluba .Trošak predjednika ( putnii troškovi i sl,) je O kn, toškovi Tajnika je O kn , Troškovi čistačice ( sami skidamo prašinu i paučinu) O kn , Troškovi skupštine O kn , Troškovi redovitog održavanja  O kn ( sponzorima pokrivamo taj dio) Sav novac od članarina  ulažemo u klub i infrastrukturu kluba. Nema nikavih naknada za nikoga , ako voliš nešto to platiš i uživaš u blagodatima za koje platiš ( članarina) .
   Ovo je zaista više neodrživo , zapravo nezna se tko i zbog čega nečim gospodari  i tko je tu za koga , da mi plačamo i ne možemo utjecati što se radi sa nošim nopvcem je zaista NEDOPUSTIVO   
     Smatram i duboko sam uvjeren da VEČINA ribolovaca ovako razmšlja, samo  svatko ima svoje probleme i neželi se upuštati u akrobacije i ljutito šute .

petakk

RAZDVOJITI REKREATIVNI  RIBOLOV OD ŠPORTSKOG RIBOLOVA

Naslov sam uzeo od forumaša (šime) jer mislim da nije jedini koji predlaže ovakvu vrstu razdvajanja pa sa ostalim forumašima želim podijeliti svoje znanje i razmišljanje na ovu temu.

Kao prvo moramo usvojiti zajedničku i razumljivu terminologiju, a kojom se služi Zakon o slatkovodnom ribarstvu, a iz kojeg proističu sva naša prava koje želimo konzumirati.

20. športski ribolov jest lov riba udičarskim alatima uz moguću uporabu opreme za ribolov radi rekreacije ili športa
23. ribič je osoba koja se bavi športskim ribolovom na temelju važeće dozvole za športski ribolov
26. ribolov je lov riba uz uporabu ribolovnih alata i opreme, a može biti gospodarski ribolov ili športski ribolov
28. ribolovne vode jesu slatke vode na kojima se obavlja ribolov
1) Ribolov se dijeli na gospodarski ribolov i športski ribolov.
Članak 17.
(1) Ribu na ribolovnim vodama smiju loviti ribiči:
– koji imaju položen ispit za lov riba u šport¬skom ribolovu (u daljnjem tekstu: ribički ispit),
– koji imaju dozvolu za lov riba u športskom ribolovu (u daljnjem tekstu: dozvola).

Dakle usvojimo da smo mi športski ribolovci (ribiči), koji kupujemo ribolovnu dozvolu i zahtijevamo da se 80 % vrijednosti dozvole uloži u gospodarenje naših voda.

Takmičari u sportskom ribolovu prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu nemaju ništa zajedničko sa nama ribičima.
Takmičari, njihova prava i način financiranja proističu iz Zakona o sportu.

Dakle, potpuno je jasno da su športski ribolovci i takmičari u sportskom ribolovu precizno  razdvojeni sa dva neovisna Zakona.

šime

Naravno ,samo tumačenje zakonskih odredbi nas ostavlja tu gdje i jesmo .Moramo pokrenuti KONKRETNE AKCIJE ,a koje već sam napisao u jednoj od tema sličnoj ovoj u rubrici RIBOČUVARSKA SLUŽBA

pišta

Petakk :headbang:
A,dali ti vjeruješ da, u upravnom odboru Zajednice, sjedi čovjek (najglasniji "za" takmičenja) koji svoju tezu brani iz naslova  ŠPORTSKO RD, ovo ŠPORSKO znači takmičarsko jer, pobogu, pa šport ja takmičenje. On uopće ne razlikuje športski i ne športski ribolov.

šime

Pa naravno tu i je problem zasjela garnitura koja propagira kojekava natjecanja i time imaju svoj nekakav interes i nije ih briga što večina članstva upravo njihove potrebe finacira i normalno je da če te pozicije grčevito braniti. Ko j.....e 90 % članstva  rekreativnih ribiča .Evo tu je problem .Cijeli sustav su napravili da onii drugi ( večina  rerkreativni ribiči) ne bih dospijela na njihova mjesta . Ako se pozicije zamjene onda nemaju više izvor sredstava i nema više "natjecanja" .Nemam ja ništa da se u bilo tko i u bilo čemu natječe ali ne iz moga đepa , ja ako ču se natjecati ja to moram platiti i ne očekujem da mi netko to plača .Lako je na tuđoj grbi i sa tuđim klincom gloginje mlatiti .Ma sve je to jadno ali pogledajmo samo proračun za 2019 god , koja je to lova , a puno stavki je opčenitio prikazano . kojekavi fantomski troškovi , a ponajviše je začuđujuče to poribljavanje . Da bise ta ista riba izlovila za par dana . Gdje je tu opravdanost poribljavanja , itd.....

šajzika

Audentes fortuna iuvat

petakk

petakk

miha

lijepo za vidjeti ,al mislim da ste zakasnili jako puno ....( nemislim na Vas osobno nego opčenito sva ribolovna društva ) ....kad se dođe na sjednicu i vidi struktura (najmlađi član sa 40 godina ) sve pada u vodu ...mladosti nigdje ...čast izuzecima....

maverick

Poštovani članovi ribolovnog Društva „Drava“

Sukladno Odluci Skupštine Društva, održanoj dana 29.12.2018. godine prijavili  smo se na Javni natječaj  za financiranje programa udruga iz  Proračuna Grada Osijeka u 2019.godini na temu :
ZAŠTITIMO NAŠE VODE – ŠKOLA ZA MLADE RIBOLOVCE
Smatramo da  ribolovne vode koje smo, od Ministarstva poljoprivrede RH, dobili na gospodarenje predstavljaju ogroman potencijal za razvoj naše regije a posebno za razvoj športskog ribolova kao i ribolovnog turizma
Cilj našeg projekta je da u ribolov uključimo što veći broj mladih, motiviranih za šport i rekreaciju u prirodi.
Temeljni zadatak svakog ribolovca je da voli prirodu  i rijeku i poštuje ribu, naše podvodno blago. Samo tako moguće je sačuvati neprocjenjivo bogatstvo i za buduće generacije, naše nasljednike. Neophodno je da temeljna znanja iz ribarstva naših slatkovodnih voda postanu svojina svakog športskog ribolovca.
Projektom predviđamo uključivanje najmanje 30 učenika u dobi do 14 godina a za koje je izrađen program u tri povezana edukativna dijela u trajanju od dva dana.

-   Edukativna radionica sa temama : vrste voda, osnovna znanja o ribama,
        migracija riba, športski ribolov, etnička načela športskog ribolova, te
        opasnosti u ribolovu.
-   Upoznavanje, montaža i rukovanje s osnovnim ribolovnim priborom.
-   Jednodnevni športsko-rekreativni i edukativni izlet na ušće Dunava u Dravu
        kod Aljmaša.
Po završetku programa svim učesnicima je osiguran osnovni ribolovni pribor za lov sitne ribe i ribička dozvola za kadete.
Ovom prigodom želimo se zahvaliti ravnateljici osnovne škole Ljudevit Gaj na razumijevanju i podršci predočenom projektu. U koliko projekt bude prihvaćen od strane grada isti će postati dijelom nastavnog programa osnovne škole.
Namjera ribolovnog Društva je da svake godine provede isti ili sličan program sa jednom osnovnom školom u Osijeku kako bi budući mladi ribolovci naučili da su u prvom redu čuvari i gospodari prirode na vodi a tek onda ribolovci.
Predviđeno je da se projekt realizira u mjesecu kolovoz/rujan, a za voditelja programa imenovana je istaknuta članica Društva profesorica Ljiljana Rudinski-Mijatović.

IZVRŠNI ODBOR
                                  ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO „DRAVA“ OSIJEK D.G.
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

maverick

Drava je poslala upit i dobila odgovor:
ZAJEDNICA ŠPORTSKIH RIBOLOVNIH DRUŠTAVA OSIJEK
31000 OSIJEK, Južno predgrađe 21, Tel : 095 593 6000, M.B. 3058263
OIB - 29325054571, Ž.R.HR2624020061100816088

O B A V I J E S T

Zajednica ŠRD Osijek zbog poribljavanja donijela je odluku o zabrani ribolova na Jezerima Jug 2, Zidine, Getro, bajer Sarvaš, Meandar Lasovo, Stara Drava Višnjevac i Sarvaš. Zabrana ribolova je od 21.03.2019. g. do 30.03.2019.g. Ribolov je dozvoljen od 30.03.2019. u 5.00 sati. Zabrana za bajer u Vladislavcima je od 21.03.2019. do 01.04.2019.

ČISTO I BISTRO!!!

PREDSJEDNIK

Igor Lonča

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"