Ciljano varaličarenje soma

Autor Kugla, Siječanj 13, 2013, 21:49:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tutnja

Eh, ne bi se ja ljutio uopće da me napadnu takvi malo ćešće.. bar kad "vijam" bucka laganijim alatom.

Poslano sa mog T40Pro koristeći Tapatalk

retfala

SMT

Koji broj papuča nosiš, da izmerim dužinu ribe?

I ovim putem:
:clap2: :clap2: :clap2:

Som je rodeo, sad vuku kao da su duplo teži…

retfala

Bio sam razocaran kad sam ga vidio...mislio sam da je debelo preko 30

maverick

Ala ste i mene zarazili s tim glavinjarama hebale vas glavinjare...Jucer sam 30 km radio vertikalu  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Garofeeder

Ajd malo (ponovo, jel) opisi taktiku i tehniku, ako ti se da.

Ja nisam previse pokusavao, a radio sam tako da se pustam po nekim dubljacima, pustim blizu dna (sonar) i cimam brze ili sporije nekih metar gore dole...

Citat: maverick  u Kolovoz 07, 2022, 11:54:25
Ala ste i mene zarazili s tim glavinjarama hebale vas glavinjare...Jucer sam 30 km radio vertikalu  :stripii:

maverick

Ja sam najvise na Dravi pa pisem za te uvjete...varalicu pustim na dno i lagano podignem prema gore da odradi 3-4-5- puta...mozda pola metra ili manje od samog dna...Stapom je spustim da dotakne dno i tako polako voda me nosi...Od riba sam ulovio sve...ali nista vecih gabarita...Radim na kamenoj obali..radim i na sprudovima...vrtim se u krug po limanima...Žena se sunča na palubi a ja cinculam uz neko hladno pićence. Tunjo lovi na Dunavu i to bas lijepo...puno vise i puno vece ribe...ja sam tu amater...Na Dunavu me one rijeke pecarosa koje rade vertikalu...jurcaju gore dole s čamcima pomalo uznemiruje pa tamo to ne radim često...Ali ovako odem na kupanje uzvodno pa u povratku radim vertikalu. Jucer sam bio do Valpova i u povratku cijelo poslijepodne proveo cinculajuci...jedan smuđ...jedan somić...puhao je vjetar pa se ni jedna druga tehnika nije mogla koristiti ..Sad neki kazu bolje jutrom neki predvecer...nisam bas toliko strucan...

maverick

Volim jos i pustati se po rubu sprudu po onoj mirnijoj strani a glavinjaru bacim u sami tok pa jigam s njom prema sebi...tako mozda ulovim i koju ribu vise

Garofeeder

Hvala!

Nizvodno sam od Vukovara, guzve nema, vertikale (osim mene) prakticki nema. Kum peca kod Aljmasa, ono je nesto, kako kazes, uznemirujuce, a to mi ne treba.

Obicno vertikala kederom na jig glavi, tu je bilo krasnih smudjeva i pokoji som. Nekako se pokusavam pustati pri dnu skarpe (rub rine)  pa polako tuckati po dnu. Udarci, nekad vrlo njezni, su uglavnom na 'brijegu', na mjestima gdje se naglo smanji dubina.

Glavinjarom sam skoro pa bezuspjesno pokusavao na istim terenima, ali bez dodirivanja dna, jednostavno previse zapinje. Pratim na sonaru pa uglavnom idem do 20-30 cm od dna.

Ovo sa sprudom moram pokusati, tu zapinjanja ne bi trebalo biti previse a bas pod nosom imam par kilometara takvog terena.

maverick

Evo prebacio sam tu u varaličarenje soma. Inače na Dravi varaličarenje i to neko ciljano počesto je utopija...Moze tek kad zamjetis aktivnost...ili ovako s glavinjarama...tu sam amater i početnik...Mnogi su tu na level pro...pogotovo ovi s Dunava...ulova je nebrojeno . Čak i sam Park Prirode je prepoznao tu pošast kao nesto sto narušava riblji fond pa planiraju vjerovatno od slijedece sezone zabraniti taj vid ribolova..Mada s nautičke strane puštanje niz rijeku s ugasenim motorom je zabranjeno...pa tako ispadne i da bucka i vertikala nisu bas najlegalnije tehnike ribolova...ali da ne cjepidlačimo bas u svaku sitnicu

Garofeeder

Isao sad pogledati pravilnik o plovidbi. Bolje mi je ni ne izlazit na vodu  :angel5:

maverick

Okacicu negdje pravilnik s napomenom na bitne stavke...nevezano za ovaj slucaj vec opcenito :ok:

SMT

Som je jedna cudljiva riba i nije ga lako upecati, šta god mi kažemo… To pogotovo znaju ribolovci sa sonarom… Vide ih a neće bas lako da uzme…

Bude nekad somovska godina, pa mi “na lupamo” ribe ali nije to tako uvek, ni blizu…

Ako pričamo o ciljanom varalicarenju soma, to je jedna odlična disciplina i krajnje uzbudljiva… Meni lično najbolje dunavsko pecanje… Taj napad na varalicu, borba, osecaj sile i moći… A ja ne znam šta traziti više od ribolova… U toj disciplini ne treba biti isključiv..  Šta želim reci, ono sto je bilo prošle godine, ne mora da važi i ove… I to samo prihvatimo kao normalno, prilagodimo se… Nekad hoće bolje glavinjaru, nekad dzig… Vertikalni dziging sa gumom je takodje ubitacan( ne mora uvek glavinjara za to)…

Naša kreativnost i energija, na kraju dana donosi nešto…

Tehniku dosta diktira i teren na kome radimo… Najbolja kombinacija za soma do noći,  je dzig, svlacenje i vertikala… Sva tri u jedan… Daje rezultat, provereno… Ne možeš biti lenj za ovu ribu, kao i za smudja.. Rezultat mora doći ako ima ribe. Proješće 102%…

Posle ko hoće igre bez granica sa voblerom ( najbolji udarac i osecaj), može i da sačekuje na odredjenoj poziciji… Toga svega smo se dotakli u temi…

Živi bili, probali i krupne somove lovili :hi:

kockar

Nece skoro opet biti somovska godina,
iznalupavalo se udarnicki, nisu somovi pecurke pa da narastu preko noci.

Po stoti put kazem - daj boze da gresim.

Drugar slicno misli, pa ovako radi:
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs