Ciljano varaličarenje soma

Autor Kugla, Siječanj 13, 2013, 21:49:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

nekinho

Baš, brzo će 2025. Lete te godine i vrijeme ko formula...
Vidi ovu što je završila, nikad kraća...
Siječanj...
veljača...
korona...
i već Nova godina.
:uf:

kockar

Jako lepo napisano SMT (dve stranicxe unazad) i mnoge zanimljive teme dotaknute i nacete.

Dobar deo zivota sam posvetio lovu soma, da stvari budu teze i sladje vise sam na Dunavu pecao sa obale. Jako puno rada, truda, selekcije. Samo jedan covek (okumili smo se u medjuvrmenu) je uspevao u potpunosti da isprati zeljom i odricanjem, kao i odnosom prema ulovu. U medjuvremenu je otisao za Nemacku, nije imalo smisla za njega patiti se vise ovde....

Imao sam srece i da jedan lep period provedem u Spaniji i tamo sakupim iskustvo za koje bi mi ovde jos koja decenija trebala.

Medjutim ludilo koje je masovno pocelo pre nekih 5-6 godina a kulminiralo pretprosle i prosle me je nateralo da prodam somovski komplet i potpuno odustanem od ciljnog ribolova soma.
Nesto sto me je silno inspirisalo, vuklo da radim, trazim, ustajem ranije, lezem kasnije, kisnem, mrznem, hranim komarce, pecem se na suncu, pesacim, putujem.....i danonocno razmisljam, razmenjujem iskustva....se pretvorilo u konstantne susrete sa najgorom vrstom ljudi koja dolazi na Dunav. Brojni, nesputani, bucni i bezobzirni.

Cljani ribolov krupnog soma varalicom je neverovatno dobra, teska i zanimljiva stvar.
Sreca je imati vodu gde je to moguce i zemlju u kojoj svest ljudi moze da isprati i odrzi to blago.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

SMT

Som je inspiracija velika... Jedan pravi, natera čoveka da zaboravi sve ostalo... Vrati boju i osmeh na lice...Nekad i suze na oči...

Uglavnom ne ostavlja ravnodušnim i budi emocije :hi:...

dravski pecaros

Ja sam donio odluku da ove sezone krećem u još intenzivnije blinkeranje Soma..malo ču zapostaviti šaranski ribolov da se više mogu posvetiti Somu.. :occasion14:

SMT

:stripii: :stripii: :stripii:

Doping, a? Dobro zviždi?

dravski pecaros

A gle meni je to više izazov...na Karašici ga niko osim mene baš Ciljano ne lovi na varalicu...nema tu nekih kapitalca sve preko 5 kg je vrhunski ulov... Volio bi uhvatiti jednog od 10+ čisto radi svoje sreće... Po danu sam ih hvatao sada bi malo probao na voblera po noći... Meni je pecanje izazov i to me čini sretnim riba je samo ona krajnja nagrada koja me ispuni neopisivim zadovoljstvom... Volim biti drukčiji od drugih i sam otkriti neke nove stvari  :occasion14:

Mornar Popaj

Kolega, kladim se da postoji period u godini, koji u kombinaciji sa povoljnim vodostajem, donese i kojeg većeg soma, pogotovo jer tvoj rajon nije daleko od ušća u Dravu.
Nebi vjerovao koliko somovi daleko izadju. Npr. iz Dunava udju u Vuku i ladno odu uzvodno 10-15 km sve do Nuštra, i to dvocifreni komadi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

dravski pecaros

Citat: Mornar Popaj  u Siječanj 24, 2021, 22:07:33
Kolega, kladim se da postoji period u godini, koji u kombinaciji sa povoljnim vodostajem, donese i kojeg većeg soma, pogotovo jer tvoj rajon nije daleko od ušća u Dravu.
Nebi vjerovao koliko somovi daleko izadju. Npr. iz Dunava udju u Vuku i ladno odu uzvodno 10-15 km sve do Nuštra, i to dvocifreni komadi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ima sigurno večih riba ali drava je sama po sebi slaba sa somovima tako da nema tu šta puno ući većega....u kombinaciji da je meni 80% izlazaka na šarana nisam baš imao vremena se posvetiti baš somu..ova godina bi trebala biti malo drukčija  :occasion14:

SMT

Motivacioni... Dosta toga receno :hi:

Izazov je ta prava reč... Ili izazov kao motivacija... Izazivač, tek je on pravi... Kako se tu odmeri snaga i proradi adrenalin... Ne izlaziš uvek kao pobednik :hi:, opasan borac...

DJ17

Da li neko koristi Shimano Socorro SW rolnu za varalicarenje Soma? Sta misle iskusniji da li bi mogla radit s glavinjarama(i do koje tszine) i tezim jigom 10-15 izlazaka godisnje?

SMT

Ja je nemam ali je znam pomalo...

Ako je ozbiljan ribolov sa puno izlaza u pitanju, za soma treba samo najbolje... Socoro ne spada tu... Greske su skupe...

Za 10-15 izlazaka godišnje, da kupis neku skupu ne znam koliko ima smisla... Radice, kako neće... Nemoj očekivati samo čuda od mašine 90-100€...

Socoro sw 6000 je teška 445 g kao i stella sw u toj veličini... To nisu lagane masinice ali ne može za soma puno drugačije...6-tica uvek pre 5-tice, razlika u kapacitetu strune je na strani ove prve a teža je svega 5g, znači neznatno... Prenos je 4,6-1 tako da će vuci sve sto treba... Mislim da kod Shimana samo  PG TP ima sporiji prenos 4,4-1... Ručka je dovoljno dugačka, tako da je i to dodatna snaga.. Kočnica je 10 kg...

Sad ove veće 8000sw su već preko 600 g... ne znam, ja imam stellu sw 6000 i meni je dovoljno...

Bistro...

DJ17

O super, fala na pomoci sve si mi reko sto me je zanimalo...  :ok: bistro...

SMT

Ozbiljan ili polu ozbiljan ribolov soma zahteva i dobre mašine, pogodjene veličine i treba da je vidimo i kao resurs kad štap “zapne” da pripomogne “na ručku”...

Lepo je loviti soma na dzig ili vobler plitkoronac, nema lepše... Samo ozbiljan pristup na Dunavu se teško može zamisliti bez glavinjara... Kod nas je ta varalica dobila negativnu konotaciju iz razno raznih razloga, pa treba da je nekoga sramota bacati glavinjaru...Pa će da im skidaju trokrake ili ne znam šta... To govori o nama, a ne o varalici, nacinu vodjenja i lovnosti...

Istina oko glavinjare iz ribolovackog ugla je da je to strasno efikasna varalica, protiv gotovo svih grabljivica, a pogotovo soma... I čini mi se samo napreduju u izradi i lovnosti( pričam o ribolovu za usta)... Ja bih je po lovnosti stavio u rang dziga... To nije lagan ribolov svakako ali glavinjare se danas tako “pakuju” da ne opterećuju ribolovca kao ranijih godina... Sve ih je više sa sitnom i efikasnom vibracijom, da ništa nisu izgubile na lovnosti... Meni se čini da su i lovnije od onih sto “šamaraju” sa velikom amplitudom ili ih ja više volim, moguće...S druge strane, za njih treba takodje ozbiljna mašinica( pored štapa) koja to podnosi bez problema...

Kompromis oko pribora kod ciljanog napada na  soma, može doneti ulove uz pomoć  sreće kao neophodnog faktora generalno u ribolovu... Obično taj kompromis, donese razočarenja, pa čekamo drugu šansu...

Nekad ništa ne pomogne, jednostavno velika i luda riba... Ne saznas odgovor...

U 8-9cm se spakuje 30-60g, sitna i brza vibra, bez prevelikog otpora na pribor...

ossa

lepe, imam neke blede, nalik ovima. jel to mmire lures?
Naidju krize, drukcije grize...