Shimano Lesath CX 45-135

Autor SMT, Listopad 21, 2018, 16:12:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

SMT

Uvek mi teško bilo odabrati štap za soma i neki tezi dunavski dzig. Najviše zbog toga sto je u jednom štapu trebalo biti više elemenata, da je lagan, balansiran, jak, osetljiv, da nije kolac i svašta nešto... Takav valjda ni ne postoji... Godinama sam pokušavao sa uglavnom Sportexovim modelima HM4/ HM5, Sea Spin, dok nisam uzeo Black Arow... U to vreme odličan štap, družili smo se 10 i kusur godina. Kako ostarismo i postadosmo prevazidjeni i on i ja, došlo vreme da se rastanemo.
Zameni ga Shimano Lesath BX 50-100g, odličan štap, blank vrhunski. Medjutim pogrešno deklarisan, to videh u mnogim situacijama na vodi. Teška srca resih taj štap da zamenim Lesathom CX 45-135g i ne pogreših. Usudio bih se reci, dobih ono sto sam zeleo. Štap kojim mogu pecati i smudja i soma. Odlično mi se pokazao u situacijama gde se koriste glave od 30 do 80g, kao i snažni dubokoroneci vobleri, podmornice... Veće glave nisam bacao ali mislim da može i za nijansu jače.
Za razliku od prethodnika, mnogo tačnije deklarisan. Štap dužine 260cm, izuzetno snažan, težak svega 220g, dovoljno osetljiv za smudja, extra brz u vrhu, snažne i jake kičme... Daleko od toga da je tipičan somovski štap ali prilično dobro se bori sa njima, lepo amortizuje pumpanja i begove ribe. U paru sa mašinom 5000/6000 po Shimanu, čini komplet sa kojim se može osećati “sigurno” na Dunavu uz odgovarajucu debljinu strune.
U poredjenju sa gore navedenim Lesathom BX-om, CX je mnogo ozbiljnije i čvršće napravljen. Tu pre svega mislim na karike i halter, jednostavno na njemu ništa ne diše, nema lufta kao na BX-u.
Opremljen je fuji torzite karikama, od kojih su prve tri dvostope. Rukohvat je od plute, tvrda tuba ide uz njega. U poredjenju sa njegovim naslednikom DX-om, ako se ne varam  razlika je u blanku, halteru,  a karike su iste...

S obzirom da je to vrh Shimanove ponude za Evropu, nije jeftin... Jeftiniji je od nekih modela Sportexa koji se mogu kupiti kod nas.

Vrlo, vrlo, ozbiljna motka. Kako često mi volimo da kažemo, “pravi dunavski stap”

Da napomenem, da je testiran iskljucivo i jedino u ribolovu iz čamca.

Ako sam nekome pomogao  :hi:... Ako sam nešto preskočio, tu sam da razglabamo.

P.S. Više puta ponovljeno, pribor ne lovi... Treba ići na vodu samo.

Bistro

feco

SMT.....kad ti kažeš da valja, ja sam duboko uvjeren da valja. Odgovaram na ovaj post samo zato što sam i ja zamijenio Sportex za Shimano u iste svrhe. Sporetx je Carat Spin 5, 100g, osjetljivoga vrha i ogromne rezerve snage....nije toljaga, jedino što je malo poteži, ne znam točno koliko. On je dobio prekomandu u šaransku sekciju, a u zamjenu sam uzeo Shimano Speed Master CX 270XH, 42-84g, i mogu ti reći da sam vrlo zadovoljan, možda zato što nisam probao bolje, ali zadovoljan. Dostojna je zamjena za Sportex i također se ne boji velikog soma.
Jedino što me brine je to što sam na štap Shimano stavio Daiwa rolu, ali eto za sada se dobro slažu  :rofl2: :rofl2:
BRZO I BEZ VEZE

maverick

Nisam pecao s tim lesathom ali procitao sam na vise mjesta samo pohvale...ja ni onog svog 100 gramca ne koristim...i sve vise naginjem nekom light ribolovu...mada za Dunav treba neki ozbiljan alat
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

SMT

Citat: feco  u Listopad 21, 2018, 18:22:28
SMT.....kad ti kažeš da valja, ja sam duboko uvjeren da valja. Odgovaram na ovaj post samo zato što sam i ja zamijenio Sportex za Shimano u iste svrhe. Sporetx je Carat Spin 5, 100g, osjetljivoga vrha i ogromne rezerve snage....nije toljaga, jedino što je malo poteži, ne znam točno koliko. On je dobio prekomandu u šaransku sekciju, a u zamjenu sam uzeo Shimano Speed Master CX 270XH, 42-84g, i mogu ti reći da sam vrlo zadovoljan, možda zato što nisam probao bolje, ali zadovoljan. Dostojna je zamjena za Sportex i također se ne boji velikog soma.
Jedino što me brine je to što sam na štap Shimano stavio Daiwa rolu, ali eto za sada se dobro slažu  :rofl2: :rofl2:

Hahaha, ljuti navijači Daiwe i Shimana sigurno imaju primedbu na to... I ja sam u jednom trenutku imao shimano/daiwa kombinaciju, pa drugar ljuti daiwas nije to mogao svariti :stripii:...

Taj štap sto imaš  Speed Master je odličan...

Ja sam inače mnogo Sportexa imao, bas mnogo, ne znam koji nisam, volim tu kuću... Danas, imam samo jedan :uf: :uf: :uf:

SMT

Polu detaljan opis stapa sam dao u prvom postu...

Kao i prošle jeseni i zime, tako i ove, izlazak na smudja bez ovog stapa mi je nezamisliv... Koristim ga u situacijama gde “ nema umiranja u lepoti”, gde je potrebna brza intervencija. Štap je izuzetno brz, ni sekundu ne kasni sa kontrom ni sa jednom glavom iz gore navedenog raspona... Kontre su jake i efikasne, probadanja kako treba, spadanja nema...Uz neku potvrdu kontre koju često praktikujem, čini mi se da smudj izlazi kao beba, umoran i pravo na ruku, okrenut na ledja... Ne krijem oduševljenje karakteristikama stapa, “devojka za sve”... Verovatno bi za ciljani ribolov smudja mogao proći  i prvi po redu slabiji, CX 42-84 ali meni služi i za soma i ne bih ga menjao... Ako bi se neko odlucio samo za ribolov smudja, može da razmisli i o slabijem modelu...
Granje, krš, dubina, jak i brz protok vode su mesta gde se radi sa ovim štapom ako pričamo o ribolovu smudja...

Ponavljam da se kod ove serije možemo pouzdati u težinu bacanja, pravilno je deklarisana( ili mnogo blizu tačno ga)... Po mom iskustvu kod Shimano stapova to nije čest slučaj, jer malo “slažu” na gore, sto zna itekako da nas zbuni...

Pribor ne lovi :hi:...

ossa

Joco , jel imaš još ovaj lesath i kaži kako se ponaša( kako oseća ) sa glavama 30-65g Šta si najmanje bacao i kako ti se čini ? Razmišljam o CTS 8'6" elite SD na 75 g , ali nisam gadljiv ni na ovaj CX XH 8'6" što ti imaš ili si imao ? Ako je još kod tebe daj da ga vidim malo ponesi u NS molim te !
Naidju krize, drukcije grize...

SMT

Imam naravno... Jedan lesath uvek mora biti... Odličan je to štap...

Ja pecam samo soma sa njim... Glave od 20, pa do ne znam... Nosi tih 65 i više...

Ne znam kakav je taj CTS ali meni to sve za ribolov smudja, preterano... Jasno je da teren diktira, da mora jedan jači štap ... Ja trenutno vozim Reva, kao i sa ovim Lesathom, smudjevi izlaze polumrtvi... To meni sve pre brutalno za smudjevsko pecanje... Prokucavaju onako, nemilosrdno... Nepotrebno mi to nekako, kao i prevelike masinice za smudja...

Subjektivan komentar...

Ako ćeš pecati soma sportski, kupi tog lesatha, samo DX... Bolje je to pletenje blanka, drzac masinice Ci4, lepši štap generalno a akcija tu negde ista...

Za smudja ti je bolji onaj dx 42-84, sto sam ja prodao... Bolje čita- tanji vrh a nosi to sto tebi treba...

Mogu poneti, u paru je sa sw stellom 6000, može tu i lakša masinica...

ossa

Ajde živ mi bio. Onaj dx mi se ne sviđa gornja drška, kod ovog to lepo izgleda. mašinu već imam onu...

Rap

ossa

Ne znam druže RAPe ali na jednoj temi ovoliko smuđeva i somova odavno nisam video. Divota na ovu vetruštinu napolju. Počeo sam da gledam te štapove za koje ni u ludilu ne bih investirao. Verovatno sam ušao u drugi pubertet.

SMT

Citat: Rap  u Prosinac 03, 2020, 17:22:02
Sad je CX nasuprot DX

DX je unapredjeni CX koji je odličan... Ne može se puno pogrešiti...Meni lično bas lep štap, DX... Na žalost ni u 2021 neće biti nešto od te serije na 240 cm, sto meni treba...

SMT

Citat: ossa  u Prosinac 03, 2020, 17:26:11
Ne znam druže RAPe ali na jednoj temi ovoliko smuđeva i somova odavno nisam video. Divota na ovu vetruštinu napolju. Počeo sam da gledam te štapove za koje ni u ludilu ne bih investirao. Verovatno sam ušao u drugi pubertet.

Ta se godina verovatno neće skoro ponoviti :hi:... Upecati soma 10+ bilo nekako, pre lagano....Smudjevi bili koleterala, nisu me puno zanimali...

Nekako se ne vezem za stapove ali taj bi mogao na zid, kao suvenir...

P.S  Probaj ovo, pa  uzmi  taj CTS, to su prilično “izvikani” štapovi...

ljuska

ossa

@ Joca SMT
Drugar mi ovde u ns ima novi taj cts 70g , a imao sam i ja davno staru (prvu ) seriju 75g na 9' . Sada gledam 8'6" , neki moj trip. Da može i ponekada sa obale , a za čamac super radi posao. Lesath nisam do sada gledao zbog cene , a i nije ranije bilo te gramaže. Bilo je 50-100g najjači još to nije bilo realno označeno. Pre kožnog mislim. Sad su po meni ozbiljna priča, a da nije onaj POWER GAME (po meni dosta težak u odnosu na cx)

SMT

Citat: ljuska  u Prosinac 03, 2020, 18:15:43
da  li si imao DX 2.70  21-56g

Ljuska,

Nisam... Ne mogu to stići sve poplacati :stripii:...

Imao sam DX na 210 7-28 i DX 42-84 na 270 cm... Oba su bila odlična... Prvi je bio čist hedonizam, drugi jako ozbiljan štap za Dunav... Za taj drugi mi je dužina 270 smetala i ništa više,  sve drugo je bilo kako meni odgovara...