Pitanje - šarani ispadaju sa "udice" ? kako je to moguće

Autor siscanin, Kolovoz 09, 2020, 13:39:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

siscanin

Poštovanje,

Imam pitanje.
Krenuo sam C&R vode u okolici i ima šarana jako puno, uglavnom 2,3 i ponekad 4kg.
Udice koje sam koristio su Maruto carp I/O 2
Gamakatsu 8-ce
Zebco carp 6-ce

To su udice koje su kao veličina zrna kuhanog kukuruza od xtrabaitsa ili cukka koji se prodaje na kg, možda malo veće. Udica se naravno vidi, udica ja jako oštra.
Imam šaranski griz, štap se savije u 90°C, a ja kontriram, imam ga, krenem da namotavam najlon i otkači se riba.
U zadnjih 5 odlaka na C&R vode oko 30 grizova i samo 2 izvucena šarana.
Najlon nije pukao, udica se jednostavno izvadila i to ponekad ostane i kukuruz gore.

Koristim male udice za šarana od 2,3kg? Koje da koristim, ako može naziv modela i marke udica za šarane 2-3-4 kg koji se love na 1 veliko zrno kuhanog kukuruza od recimo cukka.

Molim za savjet.

P.S Pokušao sam pustiti u drilu više, pokušao sam da pustim da više vuce najlnona prije nego zategnem, probao sam zagnenuti lagano, pa jače, pa kontru, ma ništa, on je gore 5-10sek i ode. Krive su male udice ili ?

nele01

Produzi predvez da bude 25-30 cm. Mislim da su ti udice preostre pa pocepas saranska usta,  ili koristis prejake stapove.

tutnja

Dok sam "šaranao" svojevremeno nisam koristio udice manje od 4 ako dobro pamtim.. Najčešće 1 i 1/0, nekad i veće, nisu bile velike ni kilašima a kad naleti amur da ne pričamo.. Predvez isto uvijek duži, 40-60, pa i do 100 u nekim prilikama.
Ne znam kakvi su sad trendovi, šarani se vjerovatno nisu puno promjenili..

Poslano sa mog LG-G6 koristeći Tapatalk

siscanin

Citat: tutnja  u Kolovoz 09, 2020, 14:44:15
Dok sam "šaranao" svojevremeno nisam koristio udice manje od 4 ako dobro pamtim.. Najčešće 1 i 1/0, nekad i veće, nisu bile velike ni kilašima a kad naleti amur da ne pričamo.. Predvez isto uvijek duži, 40-60, pa i do 100 u nekim prilikama.
Ne znam kakvi su sad trendovi, šarani se vjerovatno nisu puno promjenili..

Meni je podvez trenutno 35 do 45 cm od olova do udice, olovo 30 gr jer je spora voda, mirna.
Može link ili ime neke marke i veličinu udice koju bih trebao koristiti, vidim da su po markama i veličine drugačije.

siscanin

Citat: nele01  u Kolovoz 09, 2020, 14:33:40
Produzi predvez da bude 25-30 cm. Mislim da su ti udice preostre pa pocepas saranska usta,  ili koristis prejake stapove.

Štapovi su

Team Feeder Robinson 50-150 gr 390cm, 3 dijelni , struna 0,28 Okumina
Okuma Feeder G-roce 360 cm 3 dijelni, strun 0,28 Dam special
Robynson 390 cm feeder štap, struna 0,30 Pescartore

Udice su vrlo oštre, kad povucem udicu po noktu ona bi se odmah upiknula već na prvi pomicaj udice po noktu, ne klize.

Zar može biti da su udice tako oštre? Pa piše na njima da su za šarane :D

pajdo77

Udice i moraju biti oštre,probaj mijenjati za veće,silikonsku dlaku gore i predvez 10 cm pa ako i dalje otpada a ti polako produžuj predvez za dva-tri cm dok ne napipaš dobitnu kombinaciju

tutnja

Citat: siscanin  u Kolovoz 09, 2020, 18:02:38

Može link ili ime neke marke i veličinu udice koju bih trebao koristiti, vidim da su po markama i veličine drugačije.

Da ti budem iskren, nemam pojma. Sa šaranima sam "raskrstio" prije 15 i više godina, tako da sam po tom oldtimer.
Šaranska udica i mora biti oštra ali po toj istoj "staroj školi" mora biti i jaka i deblja. Tanje i elastičnije lakše prorežu usta, pogotovo sa jačim štapovima..
U to vrijeme su kod nas vladali Owner i stari dobri Mustad. Gamakatsu je imao dobrih modela, ali tanje, i bile su ok za lakši ribolov match štapovima, takmičenja, komercijale i sl.

Kakvi su trendovi i tehnike sada, to će vjerovatno neko od kolega koji se time bave reći..

No

Možda ne bi bilo loše da napišeš ili uslikaš kako izgleda sistem kojim loviš

nele01

Ostra-pretanka, bukvalno ga prosece. Malo sam se pogresno izrazio. Svojevremeno isti problem ima sa jednim modelom Hayabusa udica, ali na divljoj vodi. Udicu biram tako da je ostra da moze lako da ubode, ali da ga ne cepa. Trenutno mi je owner no.1 vec duze vreme. Ja pecam na divljoj vodi, tako da nije bas neko merilo.

siscanin

Ne pecam na sistem dlake, ne pecam sa boilama.

Moj sistem je zaista seljački rekli bi se. Ide olovo 30 gr "sisa" i zatim podvez na koji dodajem 40cm strune koja je vezana za udicu dolje (recimo Maruto 6 carp) i na to ide kuhani kukuruz (1 komad) koji ne radim sam nego je kupljem u teglici (recimo Cukk vanilija kukuruz), taman se vidi pola udice kada prođe kukuruz taj.

Jednostavan sistem. Između podveza nemam virbl jer kad god zapnem (ako zapnem) samo udica ostaje jer je podvez uglavnom 0,26 a gore najlon 0,28 ili 0,30.  Najlon mi ne puca kad riba pobjegne. Najlon je nov, nije se izvukao, nije star i udica nikada nije spala zbog recimo mojeg vezivanja (ako bi netko mislio da je do toga).

Moram napomenuti da nemam ništa osim običnog držača za štap. Znači štao je na zemlji, a dio štapa je na držaču. Rola je zaključana, ali ju dolje pomaknem na najmanje pa kada šaran lupi, štap se savine i struna se lagano otpušta, tipično zzzz zvuk strune, ja sam odmah uz štap i pri tom savijanju štapa i izvlačenja strune, dižem štap, lijevom rukom zatežem rolu na jače, a desnom štapom dižem laganu kontru (probao sam i jaču kontru, a probao sam i da ne lupam kontru nego dižem štap i krenem navlačiti najlon) Štap kada držim i navlačim najlon je uvijek visoko dignut, a i zbog visine ja sam oko 2m iznad vode, pa se riba diže prema meni prema gore, zna se desiti da iskoči iz vode na 30m od mene jer je voda 1,5m duboka samo, a ja sam 2m iznad vode, jer nemam pristup niže (nasip, sklisko, blato) a za dizanje ribe imam 3m podmetač pa nije problem. Riba nije otpala kod dizanja podmetačem, nego nakon 5m namatanja najlona.

Nadam se da sam sada opisao sve jako detaljno. Naučite me ako radim greške. Molim Vas.

No

Čini mi se da ti šarani ne padaju sa udice, nego se nisu dobro ni naboli na udicu. Probaj vezati dlaku ili koristiti silikonsku dlaku

dravski pecaros

davor99

Imaš problem sa mekanim štapovima i predebelim udicama i to je glavni problem
Postavi Owner AYA vel 4 i štap feeder nije za šaranske klasične udice zato postoje šaranski nazovimo to tako štapovi
Vodite ljubav, a ne psa

kawasaki

Ovdje sarani ne spadaju zbog udice.
Ovaj vikend sam lovio sa dva prijatelja i 40 + ulovljenih sarana je iza nas. 3 ribe su nam ukupno spale.
Dakle prvo odrezi taj sistem i baci jer ono sto znamo je da ne radi. Zatim pronadji i kopiraj sistem ribolovca koji lovi uspjesno. Mani se one stare izreke ja ne lovim na dlaku i koristim jednostavan sistem i bla bla...jer covjece ti ne lovis uopce. Potrazi si teme o tehnikama ribolova sarana, o predvezu i cijelom sistemu. Procitaj to sve dobro s razumijevanjem. Iskopiraj te tehnike i lovit ces. U protivnom se nemoj cuditi nicemu.  :hi:
Mozda zvuci grubo, ali prije 30+ godina je izmisljena dlaka i safety bolt, in line i sl sistemi.... :takoje:
Platoni se odavno ne koriste...  :ok:

Brzi od Bolena.

feco

Puno sam godina pecao šarane, što na mirnim vodama što na Dunavu pa se usudim i ja reći svoje mišljenje. Nikad nisam imao takav problem, naravno ponekad otpadne koji šaran, ali ništa problematično.
Ja bih promijenio samo dvije stvari : udice su male, bez obzira što su to šarani od nekoliko kg, treba 1 ili 1/0 i pecaj na dlaku obavezno. Štapovi ne smiju biti mekani, ali ni toljage za soma. To je sad već druga tema. :hi:
BRZO I BEZ VEZE