lov soma varalicom na stajaćim vodama

Autor tole, Veljača 17, 2013, 00:06:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tole

ja bih rado pokušao ove godine pa ako netko ima iskustva kako i sa čim...

Greys

I ja bi svakako. Ovdje kod nas, na Staroj Dravi - Belišće, igrom slučaja, hvatajući basa (grgeča) na razno razne silikonce bez otežanja u samom lokvanju, počeo je primat som. I eto, kako to biva, na razne silikonske gliste, worme i ostala silikonjare počeli su ih peglat.

TOMO

genjura

mislim da bi i u mom slučaju billo krajnje vreme da uhvatim soma ,a da se može reći da je riba a ne oni miševi od somića :angryfire:

kawasaki

Dobre su ti glavinjare za jezero ili rapalin ratlin rap

naravno sporo vodjene kasike  :headbang:

a u vrijeme mrijesta kedera udri sa plitkoronecim voblerom po povrsini sporim vodjenjem na samom mjestu mrijesta u travi uz obalu i drzi stap jer udaraju zestoko tada

ovo ljeto kod nas je dominirao Monarch Dok Bombic  :headbang: :headbang:
Brzi od Bolena.

tole

hvala kolega, tako sam si nešto i mislio. pokušat plitkoroncima i površincima uz trsku iznad pojasa trave ili kašikama uz travu...jel ima kakva glavinjara koju možeš preporučit?
naime, nikad u životu nisam ciljano lovio soma, nikakvom tehnikom pa bi ove godine malo probao...

Greys

Nisam na barama, ali vjerujem da su sve dobre glavinjare. Vida i Mushokijeve su odlične  :icon_thumright:

kawasaki

Brzi od Bolena.

YUGO BOSS

Musokijeve sebile bih zaobisao u sirokom luku zbog pretanke zice i udica koje pucaju kad zapnes za granu  :director:

Soma sam pokusavao da jurim na nekoj sljunkari cele 2014 godine bez uspeha :) Najsmesnije je sto nisam nesto dobro prosao sto se tice ostalih vrsta,recimo ima i smudja i stuke pouzdano ali dzabe kad sam gresio u necemu.Voda je jako prozirna dubina u proseku oko 3 metra mada ima mesto koje ima dubinu od ~ 20 m. Prvo da naglasim da ga nisam pecao na pravi pribor za soma(stap 35-gramac) ali tako sam uspeo da bez zamaranja precesljam dosta teren dostupan sa obale.
Najcesce jig preko dana i to najvise glave do od 10 do 15 grama na bas razlicitim silikonima(sve zivo) i glavinjare isto tako od 10-15 grama sa jakim udicama,a nocu vobleraj najvise plitkoronci ali bacao sam i dubokoronce.

I sad sam dosao u situaciju da ne znam sta da radim vise(a znam da ima soma jer je poznanik prosle godine upecao komad od 34 kg na kedera).Jedini planovi za 2015-tu su recimo da kupim jaci stap i da mogu da probam da bacam teze glave i time da imam neku drugaciju prezentaciju od dosadasnje?Videcu da probam da bacam glavinjare i dzigove nocu.Ili da probam da u najdublji deo bacim neke blokove i cigle i pokusam da primamim belu ribu na to mesto pa ce i som doci za njom? Mada ova druga opcija mi se i ne svidja,ako neko ima konkretan odgovor za som lova na jezeru nek javi,mislim da je ovo oblast o kojoj se najmanje pisalo na forumima i da ga retko ko ciljno lovi na jezeru

mossi

Dosta pecam soma na stajaćici i mogu ti reći da je metal ono što se baca najviše i na čega se ima najviše uspeha.
Posle toga dolaze vobleri, a tek na kraju silikon i to u kasnu poznu jesen pa sve dok traje ovako lepo vreme.

Juče sam imao somića od ok 2kg na silikon sasvim redovno za usta, borba za medalju!

Ali da se vratimo na ono probao sam svašta ali neće.

Na toj mojoj vodi je upravo takva situacija, soma ima ali ne radi stalno tj radi na mahove.
Radi 3-7 dana pa ne radi 3 nedelje.. Moraš biti na vodi i provaliti foru..  :ok:

Vidi, ja nisam naj naj na toj vodi, pa je to moje mišljenje ali svake godine upecam barem 10-tak komada.
Prilikom izbora kašike neka budu barem 10cm i ne teže od 40gr, znači od 25-40gr, da ih možeš vući polako i plitko!

Puno sreće i javi kako si prošao u 2015.  :icon_thumright:

:occasion14:

mossi

Da ne odgovaram preko PP-a.

Som voli podlokanu obalu, mesta gde u obali može kopati rupe, veću dubinu kamen ili potopljena veća debla ili panjeve/krš.
U kasno popodne se dignu sitniji, noću krupniji.
Krupni komadi znaju da iznenade prepodne 10-12h  :icon_thumright:

Tvoj teren je neki ribnjak ili tako nešto...
Ili stara ciglana. Ako ima mesta od 20m ima i njega.
Ali svako mesto pa i to je u problemu ako ima lopurda.
Pojedinačni ulov je premalo da bi se za neku vodu moglo reći da je bogata somom.
Za nabijanje iskustva je zgodno otići na Ebro ili Italiju sa dobrim vodičem se napucaš ribe za 30 godina pecanje u EX-YU.
Posle toga ide maaalo lakše.

:occasion14:

YUGO BOSS

:notworthy:

Mesto je nastalo iskopavanjem sljunka(sljunkara) povrsine 17 hektara,bravo :)
Hvala na savetima,ceka se prolece pa cemo videti

kawasaki

osobno planiranm u 2015 dati vremena blinkajuci ga Boroviku(190 hektara).

E sad nekoliko puta sam isao bezuspjesno.
Javim rezultate za u buduce.

Misim da je bitno da on hoce jesti i onda mu ponudi varku pred usta. Inace sto bi on u jezeru ganjao varku kad mu hrana dodje sama pod nos.
Varku prilagodi prezentaciji i to bi trebalo bitj to.
ali vidit ce mo.
npr na jezeru on nece ni kedere po dve tri nedjelje i onda se desi da u tjedan dana padne pet kapitalnih.ili cak za jednu noc.
tako da i to treba potrefit a da bi to potrefio moras ici cesto i po danu i po noci.

Brzi od Bolena.

kockar

Ko sto rece mossi, na stajacici je osim kad bas zahlai jako retko na samom dnu,
sto vise mulja, to redje.

Sto se mene tice, kasike su za to zakon!

Kawasaki, cekamo izvestaje sa Borovika, cenim da se treba pomuciti,
ali moze itekako da se isplati trud!!!
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

kawasaki

evo jos samo da pribavim stap, a i do tada ce se snjeg otopiti i krecem sa spinom  :ok:
Brzi od Bolena.