Strune

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 13:54:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

DJ17

Ne stignem na vodu pa bar mozemo pisat... Vidim da neko koristi 4X neko 8X, neko koristi #1.2, drugi #1.5  ne bitno koji proizvodjac (pricam o jigu Smudja, uglavnom kamen,panjevi bez predveza). Sta Vam se najbolje pokazalo, sta namotat na TP 4000 koja je na CMW  70g, previse modela, oznaka, boja Varivasa,YGK,Sunline,Kairiki,PP?

ossa

Zašto bez predveza  :sha:
Sve koje si naveo su dobre. Sa obale pecam sa 1.5 iz čamca kako kad. 1.5 baš zbog predveza 0,40 ili 0,37 kako na kom terenu.
Naidju krize, drukcije grize...

DJ17

Ne znam, ne koristim predvez, ne volim i neda mi se vezat jbg.

ossa

Razumem. onda bih stavljao neke jeftinije strune , ima jakih provereno ili od ovih gore sa 4 niti, zbog cene.A i malo su bolje u kontaktu sa kamenom. Ali bez predveza niko ne peca koga znam.  :uf:
Prelazna ti je varijanta da staviš malu vrtilicu pa na nju predvez. Ako ti nije loše za trerene koje pecaš.
recimo ovako nešto

ili ovakve sam nekada koristio , nisu loše.

DJ17

Evo brate ubedi ti mene da pocnem ipak i ja koristit FC! Koju onda kombinaciju predlazes? Koji Varivas ili YGK i koji FC? Dosadan sam jbg. al ne pravim se pametan pa pitam?

ossa

Ygk 1.5 pentagram ili upgrade koristim, kombinacija sa 0.40 predvezom. Upgrade 1.2 , prevez 0.35mm. Ygk 8 nitne strune su.mi se najbolje polazale za daleke izbacaje i dobru detekciju dna jer su najtanje u klasi. Ako poredis npr varivas 8 niti, sunline 8 niti , i ygk 8 niti , ygk je najtanja a i najjaca. Uskladis je sa dobrim najlonom, ne koristim fluoro carbon vec iskljucivo monofil.
Bistro

DJ17

Fala na odgovoru, mislio sam da je 1.5 debela ali kad ti kaze iz iskustva da je ok, onda verujem...bistro...

DJ17

Osso brate po tvojoj preporuci uzo sam YGK Upgrade #1.5 i Mate spin leader 0.35mm i 0.40mm. Kojim cvorom vezes? A mozes mi rec za svaki slucaj i kojim cvorom si vezo kad si stavljao vrtilicu?  :notworthy:

ossa

Vrtilica classic sport - palomar.
Direkt, FeGe čvor.
Ovde ti je najjednostavnije vezanje FeGea.

Garofeeder

Dosadno sinoc pa hajde da probam ovu metodu, inace FG vezem s napetom spagom.

S 0.40 predvezom i 0.16 ga lijepo slozim, 0.26 i 0.10 bas i ne, previse mi se predvez savija. Ali uvijek je dobro imati poneki trik u rukavu  :thumbsup:

mossi

Možeš probati ovaj čvor. Napredni Albrajt. Meni se pokazao kao solidan, FG čvor mi malo komplikovan.

https://youtu.be/6-NuAYHmM9A?si=WYWM2-Y3yWGQFUAB

ossa

Vežbom se stiže do perfekcije. Nije uopšte više kompilikovan. Samo ga UVEK treba par puta cimnuti da se proveri !!! Vežem kući metar, metar i po predveza, nekada mi izdrži i po 3-4 pecanja. Zavisi od predveza. Obično stavljam 0,37-0,40-0,45-0,50 pa i 0,60 kako kada i gde. Sa 0,60 svaki čvor je debeo za vršnu kariku osim FG ! Za voblere mi traje mesec dana kada jednom vežem 0,40 ne menjam. Kopča dole obavezna . A ako baš moram na vodi, noću i po vetru, da se ne bih zezao vežem uni-to-uni. I odradi mi posao. Ranije dok sam bio neiskusan samo sam taj vezao. Jer je dolazio na powerpro kutijama. Otkada je Youtuba neme komplikacija . Jel ti ne vezuješ sa onom napravom ? Šta si odustao ?

mossi

Napravu zaboravim i da je imam..  :stripii:  :baba:

Ovaj napedni olbrajt sam počeo da vežem ove jeseni i mnogo je jači od uni to uni koji sam vezao godinama. FG je odličan čvor ali vezanje traje par minuta i može se desiti da ga ne vežeš dobro.

Garofeeder

Drzim se FGa, obicno ga vezem na camcu. Stap stavim u bocni nosac, kraj strune omotam oko malog prsta lijeve ruke i tako rjesavam finu napetost spage.

Na spulu s predvezom stavim kutiju s glavama i desnom rukom napravim 25 namotaja FGa, zakljucam cvor, zategnem, svezem konacni 2-3x overhand. Otcvikam viskove i voila.

Brzo to ide, minuta-dvije.

Ovu  Ossinu metodu moram uvjezbet da ne razvlacim stapove po sobi kad doma pripremam pribor.

ossa

Progledaćeš, veruj mi. Uživam otkad sam ovaj način usvojio.