Primopredajnik na plovilu

Autor maverick, Ožujak 31, 2013, 21:26:50

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

Pozdrav za ovakve teme.
Nekad davno prije rata sam imao cb-uređaj, pa onda pnekad i sa kolegom i onaj zvali ga 2m tj. ukw ili kako god. Tad nisama morao imati nikakve dozvole, samo član kluba i sa ovim cb uređajima je bilo milina. 20. kanal bio stand by, i opleti.
Pa da vidiš u pola noći padne dogovor za palačinke kod nekoga ludilo. Možda i netko od vas ovdje ima ta iskustva.
Možda i nije baš za ovu temu, ako admini smatraju da brišu neka.

pampasexpress

da , dobro si napisao,,,
ali to je bilo nekada,,,,
a danas je vec novi dan , i danas pada kisa,,,
pijuckam kavicu , zapalio lulu i prisjecam se lijepih dana,,,
i naravno , cekam proljepsanje pa mozda i nakvasim stoplove za stuku
pravilo je da nema pravila

Traper

To je bilo vrijema koje se teško ponovi, ostalo nas je nekoliko, a od nutičara su dečki iz Vukovara svi i na CB.u i na UKV-u.
Zanimljivo je da se jedna klapa skuplja na forumima, a sasvim druga ekipa na radiovalovima. Svi su na vodi, samo se na forumima piše kada se vratiš sa vode, a ovi su stalno u kontaktu.
Spomenute su palačinke. Moramo pojasniti drugima o čemu se radi. U neko doba oko 20h racimo se čuju dvojica i onda se počne dogovarati za palačinke kod nekoga i u roku od 1 sata skupi se po 20 ljudi. Svatko nešto ima, neko mlijeko, neko pekmez, jaja i krene se na druženje. Znalo se družiti do ranih jutarnjih sati.
CB je bio vrlo rasprostranjen i znali smo ići u Županju, Našice, Veliškovce naravno u Petrijevce, tu su bili DADO, PIPINI, ANKA . Mislim da svi i danas imaju uređaje.
Ta frekvencija je postala na žalost slaba za ozbiljne veze od Aljmaša do Osijeka, tako da je puno CB operatera prešlo na UKV, a puno ih je prestalo raditi pojavom mobilnih telefona.
Onaj ko je bio mjesečno najaktivniji dobio je za nagradu veslo ( jer je najviše veslao-klafrao drugim riječima)

pampasexpress

sad je ovo sve vec debelo zagazilo u OT ali,,,
samo u kratko , zapravo kad se drustvo raspalo (dijelom zbog narusenih medjuljudskih odnosa) , mobiteli su svoje odradili a ja onda sve svoje porasprodavao , nadodao to gore na lamu i pojacao malo ks na zadnjoj stranici svoje krstarice
pravilo je da nema pravila

Traper

Malo sam pogledao druge formalne i neformalne skupine i može se vidjeti da ih ima vrlo načitanih i naprednih. Forum Moja lađa je uveo svoj pozivni kanal i to izgleda za sve koji plove ili love na tom teritoriju  to izgleda ovako:

Oficijelni kanal za korisnike sajta..

Znaci kada trazite nekoga sa foruma:

"Brod (ime broda) zove Moju Ladju"

pa ako cujete vi se javite :)

Uveli su kanal 88 a to je možda malo nepraktično jer nemaju repetitor. Tako da im je vezu problem ostvariti.
Osijek je u velikoj prednosti imamo repetitor i legalno se koristi tako da i dečki sa Save modu imati vezu sa svim ostalima. Ja iz Osijeka -baze pucam preko Slankamena do Beograda. Od Osijeka do Siska . Sa linerom od 100 W i antenom Ringo renger, a usmjerenom prema Zgn bez problema Zagreb odnosno 300 km krug.
Ovo je samo primjer , sigurno da se može i drugačije.
Naš Forum danas za 10 minuta može officijelno proraditi na kojem se kanalu dogovorimo sa Moderatorom i sys admnistratorom. besplatno .
Dajem repetitor na korištenje forumu.

Traper

Kako mi se javio veći broj ljudi zainteresiranih za radioamaterski ispit, pomakao sam termin ispta za 11. svibanj 2013.
Tečaj i ispit su besplatani za sve nautičare i pecaroše- uvijet, dozvola za pecanje, dozvola za upravljanje
Članarina u radioklubu je 80 kn/godina.

Znanje možete provjeriti na online ispitu na stranicama
http://www.hrvhf.net/ispit/online.php

Ispit će biti sličan samo na papiru.

Kugla

Valjda ću položiti ovo za upravljanje brodicom, do tog datuma pa da mogu i to polagati. Traper i zaboravio si napomenuti jedna ili dvije palačinke su uvijek bile iznenađenje, onako lijepo napunjene sa ljutom paprikom, biberom i sličnim stvarima i bez problema svi šute i jedu a onda se primjeti tko je dobio baš tu palačinku. Bila su to lijepa vremena. Imao onaj Stalker V, poslije neki President grand, pa pucao susjedima na TV pa ujutro komšinica zna sve što sam razgovarao sa nekim heheheh

mossi

Položio!  :hello2:
Kao i pre 30 godina.. ha ha ha ha
Dobra fora ovo sa ONLine ispitom.  :icon_thumleft:

Hebiga sad opet moram častiti!

P.S. Prve dane i možda najlepše - proveo u Somboru, Narodna Tehnika - YU7KMN  :icon_salut:
       A nisam seo za stanicu sigurno 25 godina!

Traper

Čestitam , puno lijepih veza na svim frekvencijama ma gdje bio. POzdrav 73 od 9A6LIC

mossi

Hvala Traperu, ali nemam niti stanicu niti sam aktivan preko 25 godina.  :violent1: :BangHead:

maverick

Drago mi je da ima više zainteresiran  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

A Marineli možemo poslati i 88  :toothy10:

73 pozdrav
88 poljubac
99 psovka

Traper

Danas su stanice prava šala, već jako dobar uređaj se dobije za sitne novce. Naravno ako hočeš više e onda kume nema kraja http://pecaros-os.com/Smileys/Lots_O_Smileys/occasion14.gif

Kugla

Ja sinu kupio motorole voki toki za 500 kn par imaju i svoje punjače fino rade na par stotina metara pa se znamo zezati kad nas dva idemo na pecanje i sl. Nekad davno sam Stalkera V dobrano platio tj. pokojni otac mi to tad kupio, a sad cijevi od antene ću iskoristiti za topljenje u đig glave heheh   :icon_thumright:

Traper

Ako je marka Motorola , ta se može programirati za sve opsege. Ne bacaj antene trebače ti onda imaš domet 200 km