dozvola za čamac

Autor genjura, Studeni 19, 2012, 15:34:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvona

pozdrav.. da vas pitam koliko je sada polaganje za čamac do 6m i jel istina da je trajna reg u hr do 7m za čamac? i koliko dođe novaca?

Greys

Citat: zvona  u Ožujak 14, 2013, 16:38:16
pozdrav.. da vas pitam koliko je sada polaganje za čamac do 6m i jel istina da je trajna reg u hr do 7m za čamac? i koliko dođe novaca?

Do 6m i do 8kw motor ti je 600kn.

maverick

Citat: zvona  u Ožujak 14, 2013, 16:38:16

da trajno...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

zvona

hvala vam na odgovorima.. pravit cu uskoro metalni čamac duzine 6m pa sam zato pitao :)

Greys

Sretno, i naravno, stavi slike malo kada ga budeš pravio, otvori temu ili se uklopi u neku pod Čamci  :icon_thumright:

zvona

stavio sam vec 2 nacrta pod temu nacrti posto nitko nije nista stavio pa da malo osvjezim pogledaj ako te zanima.. hocu naravno da cu objavit samo se nadam da ce ubrzo biti novaca za lim

Mornar Popaj

Prijavio sam se za polaganje B kategorije u kapetaniji Sl. Brod. Cijena bez prethodnih priprema ( tečaj ) za polaganje iznosi oko 480 kn, a ista cijena je i u Osijeku. Polaganje za A kategoriju ( 6m / 10 ks ) košta oko 250 kn. Čovjek u Brodu mi je dao i tablicu sa pitanjima. Sutra polažem, pa javim kako je prošlo   :occasion14:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Greys

Ideš kod 5.ero ljudi na svaku podkategoriju, svaki ti da prolaz, i to je to, sretno  :icon_thumright:

Mornar Popaj

Napokon i ja položih ispit za upravljanje brodicom B kategorije. Ukratko ću opisati preceduru za buduće polaznike. Nisam pohađao nikakav tečaj niti pripremu za polaganje, jer mi je Sl. Brod udaljen 60 km. Skriptu sam skinuo sa neta, prijavio se za prvo sljedeće polaganje. Nazvali su me tjedan dana prije i rekli kada se polaže.

Da bi pristupili ispitu za B kategoriju, morate prije ispita uplatiti 420 + 15 kn i kupiti 40 državnog biljega tj. takse,znači ukupno 475,00 kn. Dvije slike kao za vozačku dozvolu i važeća osobna iskaznica  te OIB. Za A kategoriju ( čamac do 6m i motor 10ks ) se plati ukupno 207,00 kn i sve je identično osim dijela o radiotelefoniji, frekvencijama itd...

Slijedi polaganje, ono se odvija na sljedeći način. Za B kategoriju ima 5 grupa pitanja, i 5 ispitivača. Svaki se nalazi u jednoj sobi i postavlja nekoliko pitanja, tri-četiri, a neki i pet pitanja. Za A kategoriju ima 4 grupe pitanja ( ne polaže se radiofonija i telegrafija ). Pitanja nisu preteška, međutim moraju se znati. Ispitivači pitaju samo gradivo iz skripte koja ima oko 30 stranica, i dovoljno je nekoliko puta pročitati tu skriptu i nema problema. Nakon što uspješno odgovoriš na sve grupe pitanja i dobiješ potpise od svih ispitivača. Prvih 5 polaznika ide na praktični dio ispita.

Prošetali smo se do broda od kapetanije koji je privezan 200 m nizvodno, zatim ga je majstor kresnio, odvezali smo se i isplovili. Jedan po jedan smo ulazili u kabinu, i on nas je ispitivao da mu očitamo dubinu, smjer u kojem plovimo, brzinu, da dodamo i oduzmemo gas i da se okrenemo. Moram priznati da mi je taj dio bio najbolji jer sam na moru već vozio slične brodove. nakon što smo se provozali pola sata, vratili smo se nazad u kapetaniju, predali fascikle u tajništvo ostavili adrese na koje će nam poslati plastificirana uvjerenja o položenom stručnom ispitu za voditelja brodice.

Sada ću se prisjetiti nekih pitanja koja su mi bila postavljena:
1. Procedura za dobivanje dozvole za radio stanicu
2. Koja frekvencija i koji kanal se koristi za bdijenje ?
3. Prioritene poruke, međunarodni nazivi
4. Podjele motora
5. Objasni podmazivanje motora kod 4t i kod 2t
6. Mjere opreza za sprečavanje curenja ulja u vodu
7. Lateralne oznake, kako se postavljaju i značenje
8. Oznake na svjetionicima- objasniti gdje se nalaze, kako ih tumačiti itd...
9. Noćne svjetlosne oznake na brodovima, sa koje stane se nalaze kada nailazimo na njih iz nekoliko kuteva
10. Nabroji lučke kapetanije na Savi, Dravi i Dunavu
11. Objasni razliku između kursa i azimuta
12. Objasni sjevernu i južnu zemljopisnu širinu kao i istočnu i zapadnu zemljopisnu dužinu
13. Opća pravila prednosti prolaska na moru
14. Što je kormilarenje a što navigacija ?
15. Propisane stvari koje se trebaju nalaziti u čamcu

ovo su pitanja na koja sam odgovarao, ali bilo je još nekih podpitanja nemogu se sad sjetiti. Uglavnom nije preteško ali nije da možeš doći bez pripreme. Najbolje je pročitati skriptu 2 puta i miran si.
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

ljuska

upravo tako ja sam polagao prije pet šest godina sve isto samo što sam dobio u kapetaniji uvezenu skriptu u boji koja mi je ostala pa se možeš nekih stvari i podsjetit

Juzba

ja sam u Osijeku polagao, duplo više platio, išao 1puta tjedno, 4 tjedna na predavanje.
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Mornar Popaj

Mogao sam i ja odabrati opciju ići na predavanje, al do broda imam 60 km, + trošak tečaja od 300-400 kn + svaki puta 150 kn za gorivo, kavu i burek. Mnogo je brate.... Ovako sam doma nekoliko puta pročitao skriptu, otišao jednom i položio   :occasion14:

stribor77

Ja sam položio prije 10-tak dana u Vukovaru isto B kategoriju dobio od prijatelja skriptu učio sam moram priznati i položio!Od nas 12 troje je palo na ispitu tako da nema zafrkancije mora se znati!Što se tiće pitanja ona su slična kao i ovdje što sam pročitao jedino što u Vukovaru nema izlaska na vodu,cijena je oko500kn. :icon_salut:

zvona

Popaj idem i ja polagat B kategoriju oko 15-og ovog mjeseca ce mo zvat.Meni su rekli da je polaganje 660kn?

Mornar Popaj

Ista je cijena u sve tri kapetanije, samo je razlika u tome dali ideš na njihov tečaj ili učiš doma iz skripte. I eto u Brodskoj kapetaniji se izađe na Savu sa nekim velikim brodom i malo te lik ispita da mu očitaš smjer, dubinu, dodaš i oduzmeš gas itd...