Gdje ga tražit

Autor zvona, Svibanj 31, 2013, 11:45:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

MIF

O bijeloj i zimi..istina sakuplja se u dublje dijelove i limane ali sami manji dio.Zbog toga sto se radi o relativno malim dijelovima vode,stjece se dojam da je jako puno ribe.
Medjutim nije bas tako...Dobra baterijska lampa je dovoljna da se svatko uvjeri gdje je sitna riba i u najvecoj zimi i da to nema veze da dubinom vode.

maverick

Vec pricali o tome..mi na Dravi nemamo tih klasičnih zimovnika s dubokom vodom...vec nam obicno dio toka bude zimovnik ali privremeno..ta masa ribe se kreće tokom i zadrzava ponegdje krace a negdje duze
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

MIF

Da,ali je ima svuda,samo u manjem broju.E sad,sta od toga treba smudju i u kojem broju,to je kljucno pitanje.

maverick

Jbg kod mene je nema svuda...bas imamo kilometre prazne rijeke...a znas koja mu treba...ona koja je najbliza mjestu gdje ce se mrijestiti
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

MIF

Na Savi je drugacije.Bijele ribe ima svagdje cijele godine,samo sto ces ju u zimi jako rijetko po danu naci uz dno.Obicno pliva u pola vode.
Nocu je sasvim druga prica..dno uz obalu..

pajdo77

ne znam gdje pa ću u ovoj temi. Nešto sam si mislio pecajući bajine ovih dana ima li smisla na tim pozicijama gdje vijam bajina do mraka ostati i pokušati blinkati smuđa. Mislim si i bajin i smuđ vole kamen,gdje bajin vija po danu tamo mora ostati kedera u obali,taman za smuđa po noći. Po meni ima neke logike. Imate li vi neka iskustva o ovome o čemu pišem i razmišljam li ja kako treba? :hi:

Ervin

Jedno vreme sam redovno posećivao jedan dunavski kamenjar, ali sam pecao uglavnom ujutru. Namestim se na poziciju pola sata, ili sat pre svitanja i na istom mestu mi prvo dolaze smuđevi, uglavnom po mraku i dok se ne razdani, a kad se razdani stižu bucovi.
Ne vidim razlog zašto se to isto ne bi događalo i uveče, samo obrnutim redosledom, prvo bucovi, a posle njih smuđevi... :takoje:
Jedino što smuđevski cug može da bude sa prvim mrakom, a može i da se pomeri do kasno u noć. Ujutru je to nekako bolje definisano i vezano je za svitanje.
Ovo naročito može doći do izražaja ako se lovi u gradu gde ima saobraćaja i prolaznika, na takvim mestima jutro je uvek mirnije od večeri.

yopatami1

Ima mesta gde se mogu loviti i smuđ i bucov. Na malom prostoru, kompletan ugođaj.

maverick

Ljeto je uvijek nekako od lokacije do lokacije...preksinoć je keder bio čak i na pol drave ...a inače kako se voda bude hladila i kako se keder bude vise grupisao...tako ce ta mjesta posjecivati redom sve grabljivice....počesto tokom zadnjih sati dana bucov radi kao blesav , kasnije smuđ dolazi u smjenama a ako su dijelovi s dubljim tokom poput limana navrati i som...Ja to zovem kao sindrom Konzuma.... :stripii: svi idemo tamo po hranu...samo neki ujutro...neki u podne a neki navecer...

šajzika

ti i tvoj sindrom konzuma  :rofl2: :rofl2: :rofl2:
nema gdje nema bjele i kedera pa ga ti sad nadji  :smjeh: :smjeh:
inace puno veca aktivnosti ribe ujutro nego preko noci , vjerojatno sto je hladnije bar za tih par stupnjeva.

jedva cekam da zahladi malo   :tongue3: :tongue3:
Audentes fortuna iuvat

maverick

:stripii: Malo je smijesan taj sindrom Konzuma...ali na njega...ako je smudj i Drava u pitanju...mozda treba uzeti u obzir i otvorenost...odnosno ne mogucnost zaklona za ipak koliko toliko siguran lov. Kedera imas recimo i u limanima na rezu ostrije i sporije vode...na mjestima gdje ta voda zakreće...gdje se pravi staklo ali recimo da ih smudj jako rijeko posjecuje jer mu som tu ozbiljno prijeti...ista ili slicna kad som dodje na sprud...mislim na ozbiljnije primjerke...smudj se povlaci...pa uzmes mjesta gdje se mrijesto...itekako zna loviti ljeti na takvim mjestima kad veca voda u te mirne dijelove donese protok veci no sto je bio u mrijestu.
Puno je tu igrarija na takvoj vodi...koje mozes znati...ili tu procitati...ali sam konstantani izlazsci dati ce i konstante ulove. Cak za ljetnji ribolov...prednost bih dao prirodnim mamcima...sumrak i noc vobler a guma na zadnje mjesto bas zbog silnih kedera posvuda.

maverick

Da ovo sto pisem nije pravilo vec samo moje razmisljanje potvrduje i zadnja dva primjerka od plus 80 cm...u zadnjih 15 dana...jedan na vobler u 18 sati a drugi na gumu u 19....znaci opet se vratimo na ono da ozbiljan ribolov smudja ozbiljno utjece na bracnu zajednicu  :stripii:

Batica

Ovih dana obala krcata sitnom ribom, najvise babuskica i sarana. Obicnim meredovom izvadio nekoliko mladji da vidim sta je.
Danima prolazi mladj. Bukvalno.
Jutro, podne, mrak. Tako danima.
Jako je tesko naci smudja, krupnog i soma kada hrane ima na tone. Svako mesto izgleda dobitno ali njega ni traga.
Ali zato kada smo pecali krupnu babusku na plovak, uletela mrcina od 9-10kg, napravila haos na 3m od obale, babuske od 400-500g letele na sve strane.
Do mraka nista vise nismo upecali, kao u bunar.
A bucova na tone, od 3-4kg koliko zelis.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

pajdo77

Zadnjih par izlazaka sam bacao kod tranzita (donjogradskog) te između osmog i devetog kilometra Drave i ni čvoke. Sličnost između ta dva terena je u tome što na oba ni glava od 40 grama što zbog dubine što zbog jake struje ne dotiče dno već baci jig u obalu i mogu se hebat. Dakle u dubini i među velikim kamenjem gdje bacam trenutno nije. Do prije mjesec dana na takvim mjestima se dao iščačkati koji a sad mauna. Očito je da je negdje zbriso a pojma nemam gdje. Ima li smisla da je negdje na prijelazu između dubine i pješčanih sprudova pogotovo sad kad su sunčani i topliji dani pa ako i ima kedera on ode vjerovatno tamo gdje je toplija voda a smuđ negdje za njim. Ukratko gdje ga vi dobivate i gdje ga tražiti u ovo doba godine s obzirom na temperaturu i vrijeme općenito  :sha: :hi:

maverick

Dob godine je preširok pojam...smanji malo krug potrage. Ako je jučer padala voda mogao si ga pronaći u malo dubljoj kamenoj obali ili u pokojem lijepom limanu ako si ga imao usput. No u danima ranije kako se voda hladila češće ga se moglo naci iza sprudova, znaci u blizini hrane ali u malo oštrijoj vodi....Sad sto bi to tebi konkretno znacilo...Imas otok iznad sebe..tj plazu gdje se osječani kupaju ljeti ...preko puta bolnice...Dio ispod nje i njen vanjski dio je jako zanimljiv za ovo doba godine...Ali ipak to je dosta široko podrucje za pretraziti bez sonara i jos jednom pecarosu....Tako da najboljei je da ti i dukson u dva čamca na puškomet udaljenosti i šišaj redom...Često me puno ljudi zove da dodje na pecanje ili me zovu...vidi pokoju sliku u galeriji i misle da ima neki čarobni štapić, čarobno mjesto... Ima ..na nekoj mikrolokaciji ali ovaj ribolov na Dravi nije Dunav i ovo je tesko rudarenje..tu lijen covjek nema sta traziti...mislim na konstantne ulove. Znaci jucerasnji izlazak...nisam nesto imao vremena...6 sati s jednim pišanjem bez prestanka ...i otisao sam kuci a jos toliko toga nisam stigao odraditi...