Gdje ga tražit

Autor zvona, Svibanj 31, 2013, 11:45:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šajzika

Meni nevjerojatna kolicina ribe. Sto malih smudjeva sto ostale ribe. Zimska jata po par stotina metara u živom toku Dunava.
Nevjerojatno riblje bogatstvo.

Mozda kad bi kod nas bilo malo vise bjele ribe , zimovnici pa grabljivice nebi toliko tranzitirale .
To mi jedino pada na pamet. Tamo zlocesti mogu haklat koliko hoce a kod nas toga nema. Bar ne u tom obliku.
Neko razmisljanje mi je da se zadrzava kraj jauzne
Audentes fortuna iuvat

SMT

Istina za Dunav. Broj komada po izlasku vrlo cesto dvocifren, ne secam se ovakve godine... Letos je bilo redje, a veci...

maverick

Na Dravi ima bijele...ne previse...umjereno...kormorani su tu...jata po pedesetak jedinki...Znaci da imaju sto jesti. Ali gdje je taj sitan smudj koji je tako masovan na Dunavu. Veci primjerci koji sudjeluju u mrijestu jedu rijedje jer su puni i zreli vec u ovom periodu...zato je taj sitan intenzivan pri uzimanju...
No kod nas sve nekako naopako...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

No

:hi: Kad se pogleda težina tih smuđeva može se točno znati iz koje godine potječe taj mrijest. Bila je to plodna godina.

Jednom sam bio na Dunavu na par dana i dobio sam dojam da je izuzetno bogat ribom.

Teško je tako moćnu rijeku opustošiti,iako se vjerojatno mnogi svojski trude.

mlb

Ne zaboravite da je kopački rit najveće mrjestilište u ovom djelu dunava!! Od tih terena i kreće ta silna mlađ!! Bilo je toga i u dravi dok se nisu uništila i ispregrađivala mrežama sva prirodna mrjestilišta na dravi (primjer valpovački hagl)!! A smuđ kreće u migraciju tek kad postigne neku određenu veličinu i snagu za uzvodni put kojim migrira!

No

Upravo tako Dravu kao i Savu je puno lakše masakrirati nego moćni Dunav.

maverick

Mislim da je Drava izlovljena koliko je to bilo moguce prethodnih godina..pogotovo taj kraj koji mlb pominje. Sad smo na nekom istom nivou zadnjih godina. A mrijesti se smudj u dravi...sigurno vise prije no sad. Ali da bas nemamo tih sitnih...pa makar da ulovis jednog dnevno a tamo je to 90 posto ulova. Lupam napamet...I nije mi sad bio cilj...kritizirati tamosnje ulove i prodaju te ribe...ne vidim tu neku razliku pogotovo ako se s Drave proda krupniji smudj...isti urac..bar s moje tocke gledista...vec cisto uporedbe...sto takvog nema kod nas...a mrijest ni prosle ni pretprosle nije bio sad tako los...cak sto vise imali smo solidan postotak naseljenih nasih gnijezda...a sigurno je bilo pozitivno nesto i od onih koje je stavljala zajednica
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mlb

Ma sve stoji da se i u dravi mrijesti! Ali omjer je ogromno puno puta veći na dunavu nego na dravi a drava nije toliko drastično manji teren od dunava na kojem mi pecamo!I sad kad se ta mizerna količina raziđe po dravi normalno da ga je pun puno teže naći!

No

U te razlike između Drave i Dunava vjerojatno ulazi i razlika u količini školjki,plangtona tj. hrane.

Dunav je tu u prednosti i tu je i razlika. Možda je lakše odrasti u Dunavu,nego u Dravi.

Drava često oscilira s vodostajem gore,dole.

Da bi se odredile neke usporedbe koje imaju glavu i rep trebalo bi provesti istraživanja za koja bi možda bio malo i cijeli jedan život.

dac

Činjenica je da i Dunav, a i Sava na svom toku imaju nuklearke, pa to doprinosi prosječno toplijoj vodi za par stupnjeva i sigurno utječe na razvoj ribe i njenu migraciju, a da o možebitnim i nekim drugim ( štetnim) utjecajima da i ne govorimo....  :uf:

maverick

Naravno da ima sto razlika izmedju Drave i Dunava...mlb me pogresno shvatio...nama je smudj na poznatim lokacijama i posto pecamo svaki dan relativno ga lako i pronadjemo..Pitanje je...zasto nema sitnog kao na Dunavu. Kopacki rit je spojen i s Dravom  u donjem toku...pa ni tamo nema sitnog smudja. A ni bucov nije tu u mjeri u kakvoj zna biti...Zanima me ima li ga u gornjim tokovima...Da li je mozda Belisce...ili nesto drugo mozda uzrok neke zagadjenosti pa je jednostavno otisao ...a krupniji primjerci dolaze po defaultu na mrijest...Ne znam koliko vam sve to ima logike

mlb

Ma shvatio sam ja tebe . hoću reći da ga ima ali s proporcijama veličine rijeke i mrestilišta znatno manje! Ja sam recimo baš u belišću dosta često hvatao te kao što sada na dunavu grizu!Ali evo opet tu oko belišća ima par malih lokacija koja služe kao mrijestilište i spojena su sa dravom(kad se poklopi vodostaj) tipa stara drava i još pokoja manja barica uz dravu!

urtelja

Smudj se negde mresti, negde raste, negde putuje... Ima bas bas komplikovane obrasce kretanja, tesko je to pohvatati. U manje reke ulaze bas krupne jedinke, Drava, Morava, Kolubara, kod mene jedna recica Koros... Tu se izmreste, ali ko zna sta se dalje desava sa larvama, odnosno mladju, ima sve to svoje zasto. Mislim da mrestilista i rastilista nisu uvek u istoj reci. Larvu tok moze da nosi kilometrima i kilometrima na dan, a ne mora da pocne jesti bar sedam dana po valjenju.  Isto tako su i ove gomile zbog neceg dosle u na ovo podrucje, desava se to svakih nekoliko godina. Da li je iko belezio odnos polova? Mislim da se zenke na tim mestima tek cekaju...

No

Tko to može znati? Jučer mi prijatelj javlja kako je smuđ ušao iz Save u jedan kanal i da ga baš ima.
Možda se i sam tamo izmrijestio, pa se vraća.  :sha:

KvacakZu

Jer se javlja po noči na vobler na Dunavu  :hi: