Struja u čamcu

Autor Juzba, Srpanj 01, 2013, 23:28:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Juzba

Na motoru imam 24 voltni generator za dopunjavanje baterije.
Ovo je bilo testiranje:
Desilo mi seda kad direktno uključim far, koji bi mi služio dok vozim po noći, iako je na njemu halogenka od 24 volta i 70 ampera, kad dodam gas, ona eksplodira :icon_scratch:
Dok je motor na leru, tinja lagano, što više dodajem gas, ona jače svjetli.
Dali se ta struja može prepraviti na 12 volti, tj. kakvu vi imate struju na motoru 12 ili 24?
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

pampasexpress

neki motori vec dolaze sa ugradjenim reglerom za punjenje accu.-a od 12V (starije generacije),,, a zadnje generacije vise ne ubacuju nego se to kupuje kao dodatni dio i ugradjuje (jer moraju i oni nesto zaraditi na prodaji rezervnih dijelova) a neki nemaju cak ni zavojnicu za struju nego se jos i ona mora dodatno naruciti (kupiti) npr. toh 10ks a info radi regleri yamaha ,tohatsu (10-25ks) cca. 1600-1800kn original a postoje i zamjenski ,,,inace ,,, ako nije tajna , koji motor , koliko KS , koji accu ,,,
btw. motori sa ugradjenim anlaserom imaju to vec ubaceno kao tvornicku postavku jer moraju ga imati kako bi mogao puniti taj isti accu. koji vergla anlaser
pravilo je da nema pravila

Juzba

motor je yamaha 9,9 hp 4-taktni, star oko 25 godina, i to je bilo na njemu kad sam ga kupio prije 4-5 godina.
Problem je što nije 12 već 24 voltni punjač, ja bih to prepravio na 12 da mogu dopunjavati bateriju za sonar, a i da mi služi za far po noći dok vozim, iako to još moram isprobati, koja je korist od tog fara.

baka

Far ti ne treba, nema šanse da s njim voziš po noći. Isprobano. Jedino ti treba za pristajanje, a to riješiš s baterijskom svjetiljkom.
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

Juzba

tako u biti i radim, htio sam isprobati da vidim kako ovo funkcionira

pampasexpress

Citat: Juzba  u Srpanj 01, 2013, 23:28:51
Desilo mi seda kad direktno uključim far, koji bi mi služio dok vozim po noći, iako je na njemu halogenka od 24 volta i 70 ampera, kad dodam gas, ona eksplodira
Citat: Juzba  u Srpanj 02, 2013, 11:37:16
Problem je što nije 12 već 24 voltni punjač, ja bih to prepravio na 12 da mogu dopunjavati bateriju za sonar, a i da mi

mozda grijesim ali po ovim svim opisanim simptomima dolazim do zakljucka da je to nekad bio 12V punjač (regler) a nakon krepavanja ti imas dojam da je 24V punjač iako mi nije poznato da su igdje koristeni naponi 24V osim u kamionima  :icon_scratch:
upravo radi toga ti i krepava cak i 24V zarulja kad dodas gas jer probaj izmjeriti napon pod full gasom pa ces sjesti na dupe ,,, stoga su se pametni u tvornici motora dosjetili da je tu potreban i regler (naravno , ispravan) jer bi u protivnom accu. otisao u klinac kao i tvoja zarulja (pretpostavljam da si zelio napisati zarulja 24V / 70W a ne 70 ampera jer to su dva razlicita pojma)

Juzba

ma da, sj eb sam se, 70 vati, i planiram koji dan izmjeriti struju na vodi dok vozim pa ću vidjeti šta dalje. To je motor sa broda, pomoćni pa je možda na njemu zbog toga 24 volta

pampasexpress

Citat: Juzba  u Srpanj 02, 2013, 20:10:11
To je motor sa broda, pomoćni pa je možda na njemu zbog toga 24 volta

ako je to "motor sa broda, pomoćni" pretpostavljam da i nije nista drugo nego "vanbrodski" motor jer nije mi poznato da ima i unutar brodski ugradbeni 9,9 hp 4-taktni, star oko 25 godina pa shodno tome ako mu je i ubacen regler  , onda je 12V a ne 24V !!!
unutarnji , tj. ugradbeni vec znaju imati drugacije generatore (tzv. alternator) , slicne kao na autima a time i sasvim drugacije i drugu vrstu reglera pa jedino da je u igri ugradbeni motor moze biti opcija da je alternator a i regler 24V ali kako si naveo , radi se o "pomocnom" motoru,,,

tole

Juzba druže riknuo ti je taj regler sigurno ako ti tako sagori žarulju; svrha regulatora je da održava stabilan napon neovisno o broju obrtaja, izmjeri napon u leru (kad ti tinja žarulja) i on neće biti veći od 10 - 12V, a kad dodaš gas penje se i do 50takV i zato ti žarulj puca  :icon_thumright:

Juzba

izgleda da će morati kod majstora na pregled  :icon_salut:

pampasexpress

Citat: tole  u Srpanj 02, 2013, 21:20:59
Juzba druže riknuo ti je taj regler sigurno ako ti tako sagori žarulju; , a kad dodaš gas penje se i do 50-tak V

na yam 10 , 15 , 20 . penje se u praznom hodu i do cca. 130V a kod 25-ice i do 180V , mjereno analognim instrumentom posto je on primjereniji za mjerenje nesinusoidalnih oblika napona a na osciloskopu mozes tek vidjeti pravi oblik , tj. da to nije sinus nego nesto "prljavo" , puno vrhova (pikova) tako da ocitana vrijednost nije zdravo za gotovo nego nesto sto treba uzeti za okvirnu vrijednost ,,,
ovako to izgleda na T18 u leru
(sory , pokusao sam ubaciti sliku ali nema podrske za pdf a nemam pojma kako ubaciti na drugi format , jpg ili sl.)

alexdja

Otvoriš PDF i stisneš taster Print Screen, pa u bilo kom editoru slika Paste i sačuvaš kao sliku...

Ako sa tim ne možeš da se snađeš onda idi na neki od free online convertera tipa:

http://pdf2jpg.net/
       Nema više divljeg bučka. :no:

pampasexpress

hvala kolega ali prestar sam a jos vise lijen da bih ista majmunisao i sprckao tako da ce to pricekati sina ili nekog od prijatelja pa cu i ja moci prebacivati slike iz jednog formata u drugi format,,,
netko muci muku sa motorima a netko sa kompjuterima  :dontknow:

Juzba

dobro kažeš........sad sam zvao kuma, i njima je na brodovim 12 volti, znači, najvjerojatnije je regler u pitanju, moram to provjeriti :icon_thumright:

pampasexpress

Citat: pampasexpress  u Srpanj 03, 2013, 05:55:49
Citat: tole  u Srpanj 02, 2013, 21:20:59
Juzba druže riknuo ti je taj regler sigurno ako ti tako sagori žarulju; , a kad dodaš gas penje se i do 50-tak V

na yam 10 , 15 , 20 . penje se u praznom hodu i do cca. 130V a kod 25-ice i do 180V , mjereno analognim instrumentom posto je on primjereniji za mjerenje nesinusoidalnih oblika napona a na osciloskopu mozes tek vidjeti pravi oblik , tj. da to nije sinus nego nesto "prljavo" , puno vrhova (pikova) tako da ocitana vrijednost nije zdravo za gotovo nego nesto sto treba uzeti za okvirnu vrijednost ,,,
ovako to izgleda na T18 u leru
(sory , pokusao sam ubaciti sliku ali nema podrske za pdf a nemam pojma kako ubaciti na drugi format , jpg ili sl.)

posljednji pokusaj brice da od dupeta napravi lice,,, ak sam sprcko , zao mi je