Udarci i kontre for Dummies

Autor Miro, Rujan 12, 2013, 10:07:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

maverick

Da se opet vratimo na početak...realizacija daraca mi je iznimno velika...usudio bih se reci 95 posto....kad pricam o gumama, lovim u plitkim i mekanim vodama s iznimno malim gramazama i slobodno mogu reci da lovim u prosjeku iznimno krupnog smudja...refleksno kontriram i u zadnje vrijeme ne prejako....zbog bolnog ramena.....uvijek se trudim biti spor i sto vise vremena provesti u leru oko mjesta napada....koristim uvijek brze stapove....udice su u zadnje vrijeme samo 570h...i to cak uvijek iste velicine....da pocesto imam promasaje mozda bih se i igrao s tim...ali jbg do sad nisam imao potrebe....
Nacin na koji uzme po meni ovisi o nacinu prolaska pored njega.....ako nece s jedne strane pomaknem se i probam s druge...i naravno konstantan sam s ulovima tokom cijele godine sto mi je mozda i najbitnije
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kockar

Drugar sinoc, par minuta posto je ulovio PB smudja, stojeci 4-5 metara od mene, cujem odjednom pocinje da mota,
a bez da sam cuo kontru, po zvuku desavanja ga pitam: "Nisi ga ni osetio?"
Vadi smudja i pita: "kako si znao?"
:)
U pecanju sa obale u jacoj struji, kad se baca popreko na tok, a uzima u prvom propadanju ili u prvih par jigovanja, dok je jos jig ispred nas i ne iznese ga struja nizvodno i zategne, pogotovo kad se bacaju glave ispod 20 grama, udarac se cesto ne oseti zbog neizbeznog stomaka,
ali se oseti da nasto nije u redu i da citiram mamija: "kad je nesto sumnjivo - kontra!"

Sa druge strane, pocetnici i ljudi koji nisu pocetnici u smudjolovu, ali po prvi put primenjuju neke nove tehnike ili prezentacije,
su izvor dobre zabave, nagledao sam se u proteklih mesec dana borbi sa stomakom na struni i tokom, a jig zapao u kamen,
kontri na granje, panjeve, kontri na preskakanje kamena i sicnih veselja, ali to je normalno.
Po nekom mom misljenju, kod pocetnika problem moze biti visak filozofije i preterano razmisljanje o u sustini veoma jednostavnim stvarima. Smudj kad udari (ili pokupi, pa ne skontamo odmah) - kontra! Ako je uzeo kako treba tu je, ako je uzeo lose - nije tu.
I gotova prica, bar je za mene tako.

Taj sto se nije zakacio je odao gde je, pa treba probati ponovo. ;)

Sto se udica tice, najludji ribolov smudja na Dunavu sam imao na zicanu aberdinku, koju bi vecina zaobisla sa osmehom prezira...
Od 8 udaraca 7 riba napolju i jedna spala. Najveci 82 cm... ;)
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Lomnica_city

Citat: Miro  u Siječanj 16, 2014, 09:33:23
Eto jučer na Dravi, imao dva osjetna udarca, dalje od obale da bi bio kamen.
Ja to ne bih opisao kao kvrc nego više kao neka vrsta trganja u propadanju, dakle osjetna razlika između jednog tupa o kamen ili dno.

I to dva zabačaja za redom, udarci na istom mjestu. Oba sam puta kontrirao odmah i ništa.
Poslije se sjetim ove rasprave - mislim možda sam trebao pustiti drugi put mili sekundu pa onda kontrirati.  :dontknow:
Nakon toga nula bodova.

Jel ima bandara na toj vodi? Jer to trganje u propadanju mi vise lici na njega nego na smudja, pogotovo ako se ponavlja to je njegova karakteristika, po 2-3-4 puta ce da napadne istu varalicu, a retko se zakaci zbog velicina udice koje stavljamo za smudja!

Citat: Miro  u Siječanj 16, 2014, 11:03:26
Kako skontaš da smuđ NOSI gumu???

Kad mi propadanje pre vremena odjednom prekine nagli pad strune, tad je uzeo i poneo ka meni!! Ako je jak vetar ili tekuca voda, to osetim naglim gubitkom osecaja tezine u ruci, iako udarca nema, ili je upao u vrtlog ili je smudj uzeo i... kontra!!

Miro

Bilo kako bilo, meni je bitno da imam što više takvih situacija (nego mrtvilo na vodi), a već će se razni osjećaji i situacije sami po sebi prepoznati i reagiranja će nadoći.
Barem meni kao početniku to tak izgleda.  :thumbsup:

mossi

Miro, uvek broj sekunde u propadanju.
Ako za propadanje treba 10 sekundi, sve ispod 8 je smudj u propadanju!  :icon_thumright:

Miro

Da, to sam primjetio.
Bas kvrc i to brzo nakon pada gume na vodu, a na to ne reagiram >:(

Miro

Zanima me jos jedna stvar koju nisam dokučio.
Koliko nakon pada gume na dno gumu u prosjeku efektivno treba podici ponovno od dna.
Dali se tu radi o trzajevima ili ono pol metra, metar.
Mozda glupo pitanje ali eto...

umpahpah

kad te izlude sve i svakako ces da vuces i cimas  :stripii:

Lomnica_city

Zavisi, ja prvo krenem nekim standardnim odizanjem do 50-ak cm stapom, sto zbog ugla obicno bude na drugoj strani 30-ak cm, ako ne dobijam udarce, krenem sa rusifikacijom jer kad se radi masinicom a stap je oboren nize se odize, moze da se vodi i na nekoliko cm od dna ako se stavi (pre)teska glava i lagano mota!

A ako ni to ne da rezultat onda neretko u ovo doba godine, ma kako nerezonski delovalo, krenem sa kontra pristupom i velikim skokovima od metar na stapu (tamo mozda 70cm) pa do metar i po (mozda malo preko metar) i tezom glavom, odizanje je takodje malo brze!
Ovo cesto izazove reakciju kod smudja, verovatno jer se "uplasi" da mu plen ne pobegne, to sam primetio kad napipam odsek pri normalnom vodjenju, a onda cimnem malo jace da preskocim i zastanem, pa posto je dno sad blize, brze padne na dno, i obicno tad ili u sledecem odizanju imam udarac!!

Otad povremeno primenjujem to, kad drugo ne daje rezultat, i cesto bude dosta uspesno, recimo pre mesec dana sam na 2 izlaska za 4 dana imao 9 smudjeva, dok svi ostali u ekipi, ukupno 6 za ta 2 izlaska, su imali 1-2 mozda!! Sami su krivi jer nisu hteli da slusaju da ponesu jace stapove, i radili su 50% laksim glavama, a na trecem izlasku je ceo 1 smudj pao ali opet na istu foru, i opet kod mene, ali zato je palo jos 10-ak bandara od 300-500gr, kakvi su to udarci bili, kakvo gutanje 22gr glave+Hamer 10cm+4/0 udica, kakva borba...   :clap2:   :icon_thumright:

Miro

Na kraju se sve svodi na tri stvari gledajuci to kao pocetnik:
1. Glavna stvar je - lokacija, lokacija, lokacij
2. Poznavanje raznolikih tehnika pecanja s obzirom na situaciju - vrijeme, dio godine, vodostaj...
3. Pribor prilagodjen za gornje dvije stavke.

Ono sto mene nervira sto nemam nikakvih promjena, nula realizacije i jednostavo ne kontam.
DAJTE MI NEKOG ZA SKIDANJE MALERA :o :o :o

silure

ma bit ce realizacija samo strpljivo :thumbsup:

Alija

Citat: Miro  u Siječanj 16, 2014, 22:17:44
Zanima me jos jedna stvar koju nisam dokučio.
Koliko nakon pada gume na dno gumu u prosjeku efektivno treba podici ponovno od dna.
Dali se tu radi o trzajevima ili ono pol metra, metar.
Mozda glupo pitanje ali eto...

.....kume nema glupih pitanja ,koliko mogu biti glupi odgovori (zeka,peka  :icon_biggrin:)
Savjetovao bih ti par stavri ....prvo poradi na osjećaju,tj moraš osjetiti gdje ti je guma i šta radi !
Kad zabaciš ovisno o dubini pusti nešto špage do srednjeg sloja otklonima štapa tj da slobodno ide ...a onda nastavi spuštati glavu štapom, tako da si u kontaktu sa gumom jer drukčije nećeš ni znati da si imao grizove u propadanju (ako se dese).
Spuštanje štapom kontam ...digneš štap okomito i prstom držiš špagu,a štap spuštaš prema vodi dok jig tone .
Kad je štap u donjem položaju makneš prst ,brzo digneš stap u gornji položaj i ponovo uštopaš špagu prstom i spuštaš ...dok guma ne poljubi dno.

Druga stavr je da bi trebao znati koji ti je prenos role npr 5:1 i koliko ti cca strune u jednom okretu kupi .
Npr jedan okret cca 20 cm ...jedan okret ručice je 5 x 20 cm i jačinu toka i kuta pod kojim bacaš u tom trrenu .... nageledao sam se i ja kad majstor ŠKOLSKI odradi dizanje.
Guma sjedne na dno ,a majstor okrene 3 x ručicu ....znači potezanje jiga cca 3m u komadu + koliko ga struja digne  :uf:

Najbolje je početi sa malo težim glavama da dobiješ osjećaj,a usput si ispitaš teren  :takoje: ...a, kasnije kad imaš osjećaj ideš sa normalnim ili čak lakšim glavama od normalnog.
Sa lakšim glavama bez tog osjećaja nećeš ni znati da je sjela, ako je dno muljevito tj mekano.
Kao u svemu i u ribolovu treba puno rada tj truda, da bi se steklo neko iskustvo ....a sa adekvatnim štapom kasnije ćeš znati razlikovati trkac po bijeloj ribi,kamen ,grana,dina,kad je podvirica tj struja malo povuče ili pogura !

Možda zvuči pretjerano, ali kad je sve kako treba osjetiš i usis gume prije trkca ...i kako rj reče mali trkac je često veliki smuki kojem si osjetio SAMO ZATVARANJE USTA tik iznad kopče!

Savjet za skidanje malera ....SAMOPOUZDANJE i vjera u ono što radiš ili u drugoj opciji ,pouzdaj se u sreću dok ne skineš maler  :occasion14:

Kugla

Alija pravo osvježenje ovoga foruma, svaka čast na savjetima!  :notworthy:

joker

zna stari lisac samo nece da oda.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

Miro

Aija  :thumbsup:
Hvala na savjetima, kažem, u detaljima je stvar, a to je jako teško dostići - naravno jedino uz praksu i odličan forum (čitaj: ovaj)
Samopouzdanje imam, samo nekad ti dođe da poludiš, pokupiš se s vode, ono - nek ide sve u pm.
I onda slijedeći dan nemoš dočekat da se vratiš i probaš nešto drugo  :whip2: