boja gume

Autor Darko, Studeni 21, 2012, 21:39:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Batica

Som, nema nikakav vid, ali zato receptori ispod donje vilice zlo. Najbolji sonar koj postoji.
Pricao sam sa roniocima koji rade na odrzavanju Ðerdapa, ciste od svega i svacega. Na dubini od 7m apsolutno nista se ne vidi. Smudj ima 11 puta bolji vid od covek ali to ne znaci da se u dubljoj vodi oslanja na vid.

rj

eto ti odgovora za vid ...sam si dao podatke smuđ 11 puta vidi bolje od čovjeka ...ronilac na 7 m nevidi ništa ...ok...
znači da bi na 2m trebao solidno vidjet ....
iz toga proizlazi....

11 x 2 = 22  :stripii:

dakle smuđ odlično vidi na dubini 10+m
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

dravski pecaros

neznam kak su dosli do toga koliko dobro smuđ vidi...???

bb

Došli su do računica kako smuđ vidi matematički odnosno ekonomski:) moraš kupit sve:)i onda kad imaš sve moraš nabavit još one koje nemaš:)

zvona

King ponekad kad vidim da smuđ mrljavo uzima..čvrka po gumi..uzmem par modela i stavim u đep da se ugriju i onda bacam jednog po jednog..

bb

Eto Kolega Zvona svaka čast ti si dao najbolji i najlogičniji odgovor.

kingluj

Pa da samo sto toplina nije isto sto i toplota inace bi mogao i na rostilj gumu pa u vodu ,
znas kad kazu "obuzela me toplina iznutra" pri jednom jako lepom osecaju,to ne znaci da si dobio temperaturu :)
@Batica,to je mislim malo diskutabilno kako su to utvrdili i po kojim parametrima, jer po toj logici ako covek vidi npr pomorandzu na razdaljini od 100m smudj bi trebao da je vidi na 1100m u sta je tesko poverovati,
jedina zivotinja koja zasigurno visestruko bolje vidi od coveka je soko,orao... koji sa 2-3km vidi misa sto je dokumentovano snimcima njegovog lova i dokazima,sve ostalo a posebno ostrina vida ribe je u domenu teorije,nepotkrepljene dokazima(osim da razlikuje boje),
som je jedan savrseni predator kojem vid i ne treba s obzirom da obitava u mrklom mraku, opremljen je receptorima kojima "vidi" iako je corav,a posebno oseca i razaznaje omiljene mirise na desetine metara udaljenosti(otuda ga preko 25god pecam najvise na vodeni cvet,i rovac ispusta neke mirise kao i i veliki zeleni skakavac koga u Djerdapu obozava ili kada se leti podignu uginule skoljke u Poreckom zalivu-tada podivlja)

zvona

Ma jasno je meni šta ti govriš king..ali evo zadnji večeri kako voda raste..lagano i  muti..smuđ se javlja al mrljavi totalno..zadnje što sam filetiro su puni kedera od 10-30mm..čak i u škrgama ima kedera.( sit pa nece da uzme jedna od opcija ) Bacam sve i svašta i onda ponekad pali baš ovo..šaku guma u gače i nek se griju..i vecinom u narednih par zabačaja riba bude na udici

Batica

To da 11 puta bolje vidi nisam ja ustanavio nego ljudi ciji je to posao i skolovali za to. Kao sto Soko ili Orao nekoliko puta boljevide od coveka tako smudj vidi bolje od coveka u vodi. Struktura zenice oka, nacin na koju upija suncevu svetlost...itd, to sam cuo od ljudi kojima je to struka.
Rj, ne mer se to tako, jer je np 9 m prozirnost vode tri puta manja nego na 7m i sto se dubina povecava smanju je se i prozirnost voda ali po nekoliko puta. Veliki broj i zivotinja i riba uopste ne razlikuje boje, naucno dokazano. Ili vide nekoliko nijansi ili vide samo sivo. Pas uopste ne razlikuje boje. Kod njega je uvek 50 nijansi sivo  kao i kod gazde .
Stuka ne vidi crvenu boju a nekada je bilo samo crvena boja, bacaj crveni meps za stuku i ne mozes da pogresis.

maverick

Citat: zvona  u Listopad 11, 2015, 08:28:15
..šaku guma u gače i nek se griju..i vecinom u narednih par zabačaja riba bude na udici

To je zbog mirisa a ne boje  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kingluj

Znas kako Zvone,u ribolovu treba sve probati,jer kada bi bilo sve isto i postojalo sve najbolje celi zivot bi pecao na istu najbolju varku i najbolju boju,ja mislim da se i riba prilagodjava i razaznaje varalice i boje kroz vreme,pa neke godine ignorise mamce na koje si pecao super predhodne godine i uzima neke skroz drugacije,
Tako da i nije nelogicno to sto kazes za zagrevanje silikona,
Mozda bi trebalo leti da se rashladjuje malo hehe da bi ga bolje uzimao(ko jos voli leti toplo pivo :) )
:stripii:  maverik,i miris i ukus

rj

garantiram da boja igra ulogu ....u tjedan dana znaju da rade 2-3 dekora ...ko pogleda moje ulove prošle zime po danima se vide ulovi bjeli sedef-crveni rep ....zeleni sedef - crveni rep.... zeleni ,prozirni sa šljokicama ....sve ista pozicija ...pošt0 radim shedove normalno da testiram sve kombinacije kad smuđ krene ...nešto sam 100% siguran ....rjetki su dani kad uzima sve što mu se prezentira ..........
osjećaj za "kombinatoriku" pravi razliku od "konstantnog" ribolovca i "blic" ribolovca  :mt1032:

ne bi nikom da pametujem ovo su samo moja zapažanja  :hi:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

zvona

Maverick hahaha o tom nisam razmišljo..treba sve i svašta isprobavat..drukčije neide..pošto sam ja na novom terenu nepoznam ga toliko kao svoj prijašnji..ni smuđ se ponaša isto..na mjestu di sad lovim 90% smuđa lovim na glavinjaru..boja mi nije mjerilo u tom slučaju vec gramaža i veličina..

bb

Ja mislim da to što zvona ugrije silikon je dobro jel topliji silikon je mekši sigurno nego obaj koji je 10 min u vodi.A koja je boja najuocljivija u tami znači mraku?

pajdo77

Mene zbunjuje to što ima kao što i sami znate boja gumica koje nisu ni približno boji prirodnog mamca a smuđ to napada,nije mu prirodni mamac tvister ili šed,tko je vidio zelenog kedera ili naranđastu kesegu a on ih npr. bolje uzima od tvistera u prirodnoj boji neke žive ribice,zašto?