Ribolov soma u jesen

Autor silure, Listopad 24, 2013, 09:55:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

silure

evo ja bih otvorio temu koja se iskljucivo svodi na ribolov soma u jesen..ima mnogo ribolovaca koji se odluce u jesensko razdoblje da se okusaju na pomenuto,ali nemaju dovoljno informacija... pa iznesite svoja iskustva..kako,gdje,u koje vrijeme i koji je vama omiljeni mamac.....?....

užas1

Mislim da je najbolji mamac deverika ili krupniji peš.

Ervin

Iako soma ne pecam na prirodne mamce, na Tisi stalno gledam dubinkaše koji ga u ovo doba (uspešno) pecaju isključivo na žive babuške (oko 150-300g)!

TopMix

Ja ga retko lovim ciljno, al ponekad udari i na jigovanje sa kederom, dok vijam smudja, pogotovo u jesen kad se sprema za zimu.

silure

evo da se nadovezem jer volim pratiti ponasanje somova toku cijele godine....pa mozda se netko samnom slozi a netko ne...znamo da som izlazi u proljece iz svojih zimovnica i hrani se sa xx imat cemo temu i o proljecu....zatopljavanjem vode svi na svoju stranu...znamo da ga ljetom hvatamo svugdje i na smjesnim mjestima...love sami po svom instiktu jer sitne ribe je svugdje....ali jesen....jesen je specificna....puno ribolovava peca i ne ulovi sa druge strane neki ribolovci  imaju poprilicne ulove....ima razloga za to....u zadnjim trzajima lova u godini posljednja istrazivanja su potvrdila da se skupljaju u jatu manja ili veca ovisno o lokacijama i brojnosti...ponasaju se poput bolena i u vise redova guraju u kut sitnu ribu na podrucju gdje je ima u izobilju...ali se moraju ispostovati neki uvijeti velikih dubina blizu vecih povrsina plicaka...najvise radi toga kako iz mjesta za zimu ne prelazi veliku udaljenost po hranu i kako bi se sto vise tovio a da sto manje gubi energiju loveci do zadnjeg dana dok mu metabolizam probave ne dodje do minimuma radi hladne vode....sak sam se sam uvjerio u zadnjih nekoliko navrata na dunavu da sq sonarom doslovno soma nisam nasao u potezu po 2km i onda manja jata vecih 3-4 komada u velikim dubinama i negdje velika jata manji...najcesce velike dubine blizine dugih plicaka...zato ako se pogode mjesta ribolov moze biti zanimljiv,najradje uzima ribu i skoljke...iako uzet ce i i sve ostalo dok gliste i durbahere pretezno manji uzimaju...zato su ti manji sesce na mjestima gdje voda vrtlozi(okrece)gdje se nakuplja sitnarija i smece,bube itd sto mali rado jedu.....npr nocas sam pogodio takvo mjesto i koliko je bilo zanimljivo toliko i nije....nevjerojatno koliko su radili i imao puno posla...ali nije vrijedno uzimanju toliko sitni....inace meni izuzetan mamac skoljka i durbaher i naravno sitna riba poput bandara i ostalih koji su stetocine i napadaju jajasca od grabezljivica i ostalih...njih ce grabezljivac povijati i kada nije gladan iz tih razloga...pa ih ubrajam medju boljim mamcima....eto nesto informacija i od mene...mozda netko drukcije vidi iz svog iskustva moja su ovakva...

Greys

Bitno da si se napecao i imao akcije  :icon_thumright:

silure

trudim se druze...hehe :thumbsup:   

usavrsit cu se ja.........kao i ti.... :thumbsup:
iako ucimo dok smo zivi

silure

velika priprema za nocas....idemo probati...jos se nemogu odluciti na postavu na babuske dal na dno ili povrsinu...nisam bio ovih dana pa neznam gdje radi...

Kugla

A ti jednu na dno, a drugu na površinu  i to je to!  :icon_thumright:

Greys

Silure, na dno, hvata se, provjereno  :icon_thumright:

tole

po danu dno...po noći mislim da se diže iz dubine u liman ako ima kedera na površini u jatima...barem mi se tako sinoć činilo, na mjestima gdje je bilo više kedera na površini čulo se da radi...

Greys

Tole, dobro si jučer čuo, kolegi zviždala rola nekoliko minuta  :icon_biggrin:

silure

nocas predivno jesensko vrijeme bilo...topla noc i lagana kisica...cijeli tjedan razmisljo kako cu traziti brkatog...nekoliko vrsti mamaca,upario sonar,2 dubinska sistema i 1 luna plovak i 1 za vobleranje,zednja noc reko na somovinu....i ja budaletina promasim mjesto...nadjem jato od 15-ak solidnih somica i 30m dalje dvije rupe od oko 15m djeli ih nekakav spicasti sprud,leze 2 tovljena komada...na obali spic obale isturen na vodu uzvodno 50m a ja se odlicim nizvodno cca 100m uvala sa plicakom i rupama sa obale...reko toplija voda,mirnjak i sitna riba...tu ce doci...logicno...i promasaj...oni se odlucili na spicu loviti uzvodno i oko 8 navecer do 9 su radili lom na tom spicu a ja camio nizvodno sa sicusnim smukijima...i naravno kada neje bilo loma na spicu ja se premjestio tamo i i bunar...poludio sam...ne znam kako toliko grijesim u zadnje vrijeme...valjda previse fantaziram....moram se opet zadovoljiti s -5kg nikako u +....

mossi

I jel ko probao soma na dubinku ovih dana?

ĆIĆOK

Jesam ja neki dan jedan šnajder od kile a danas na pijavice 4kom na kvačak i evo ga 12 kg! :occasion14: