Što ustvari lovi ribu.....

Autor maverick, Studeni 29, 2013, 14:05:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Miro

Citat: mossi  u Studeni 29, 2013, 15:18:18
Ali JAKO će teško sa 2 izlaska nedeljno i bez ičije pomoći iko postati maher.  :nono:

Potpisujem.

Izlazim konstantno i puno toga skontaš ali neke stvari ne dok ti neko ne pokaže.

Hehe, Greys, reko sam ti, već me žena zeza: jel ti pecaš ili...di je riba :-

Poslano od mene sa S3 moba,
preko Tapatalk-a

Greys

Ima ono staro, što je Maverick već negdje pisao. Uglavnom, koliko god puta izašao na vodu, pogledao prije toga vodostaj, kontaktirao se sa ljudima, ponekad dođeš i jednostavno neide. Prije toga hvataš u 2-3 dana na desetke riba (pričamo u mjeri), i sad misliš da sve znaš, i da si sve pohvatao, a zapravo dođeš na vodu, i nemaš pojma. Ono što imaš su samo pretpostavke gdje bi riba mogla biti i na što bi eventualno mogla gristi, i uz koju prezentaciju. Svaki izlazak je nešto novo. I naravno, što si više na vodi, više situacija imaš u glavi (ili na papiru) i slažeš kockice.

mossi

Tako je, ipak je riba pod vodom.

Ponekad (kao moj poslednji izlalak) tu je i riba, a ja ne znam šta da radim, a nema ko da me posavetuje.
Posle dodjem kući pa teoretišem.  :toothy12: :laughing5:

tole

nikad ne tražim smuđa, tražim pljen, ono čime se hrani, sustavom pogrešaka i eliminacija...patent ne postoji, samo neke smjernice...nekad obiđem i desetak pozicija prije nego što uopće zabacim...ne tražim ga tamo gdje mislim da je nego tamo gdje pretpostavljam da će doć lovit...nekad uspješno nekad ne...drugačije ne znam. nisam imao nikoga da me odvede i pokaže, nisu htjeli dok nisam i sam počeo lovit...sad lovim više od mnogih :icon_thumright:

maverick

Tema je u cilju ne kako da se nauci loviti smudj, vec kako da se nauci ocjeniti od te hrpe smeca sto je na trzistu sta nam treba a sta ne, pomalo sam vec postao alergican na te neke velike naslove....i slicne natpise po forumima nekih znalaca....
Miro...riba je uvijek u vodi...nekim lakse loviti po ljeti nekim po zimi, nekim po maloj vodi nekim po velikoj.....za mene je dobar ribolovac onaj koji je konstantan, koji uspijeva PRONAĆI ribu u vise manje svim uvjetima, ne bitno veci ili manji broj komada po pecanju...

Inace imao sam srecu sto sam poznavao kuma, koji je u ono vrijeme imao i zivaca i vremena da prenese osnovno znanje koje je on samouko sticao godinama, i da krenem u lov...ubrzo me izbacio iz čamca da idem sam razmiljati sto i kako...ali osnove su bile tu i bilo je puno lakse, izmedju ostalog zivim blizu vode i cesto...bas cesto idem na vodu....

I zanimljivo je sto ne smijem ni spomenuti brojku smudjeva kojem sam ulovio ali svaki put kad ulovim  naucim nesto novo...sto o njemu sto o sebi  :icon_biggrin:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Ma nadjem ja ribu na ovaj ili onaj način.
Jednom je odvalim, a drugi put ne mogu da joj nadjem žicu.
O tome pričam.

maverick

Naravno mossi, ali kod nas je postalo pravilo kad se prica o pecanju jeli znas da pecas smudja ili ne znas da pecas  :icon_biggrin: ostalo nije ni vazno....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tole

iz moje točke gledišta, što se tiče pribora, treba mi štap sa kojim osjetim gdje i u kakvoj struji je vobler, po mogućnosti ne pre oštar, mašina koja uredno slaže strunu i ima solidnu kočnicu, kvalitetna struna i nekoliko vobliša koji zadovoljavaju uvjetima na terenu na kojem lovim i to je to...nikad nebi dao 20e za vobler i 500e za štap ili mašinu. 

Juzba

"nikad nebi dao 20e za vobler i 500e za štap ili mašinu."
......to sam i ja rekao, i još uvjek se držim toga, al s vremenom, čitajući bajke o rolama i štapovima, koncentracija malo ipak popusti :icon_biggrin:
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Lomnica_city

Citat: Miro  u Studeni 29, 2013, 14:37:46
Čitam i ja takve časopise..ono...baciš Orku tvistera..op smuđ, baciš, Sakuru..op smuđ.
Ajde idemo kupiti, bacam...ništa, neišta, ništa.

A nitko nije reko kako i gdje i kada prilazi vodi, kakav teren, ma lega kojim tempom vrtiš j.... rolu i takve neke sitnice koje su nekome možda automatizam , a razlikuju ulov od ne-ulova.

Da me netko ne shvati kao morona, ja samo pričam iz pogleda totalnog početnika

Nije svaka varalica svuda lovna, ja NIKAD nisam ulovio smudja na obican Orka tvister, ali sam imao i velike ulove, kolicinski, na tvister sa zastitom i Hamer, i to koristeci ih na terenima gde ona njihova zastita uopste nije potrebna!

Isto vazi i za ne stranske varalice, video sam na par mesta pohvale za PB Attraktor, nakupovao blizu 100 komada u svim velicinama od 5cm navise, NIKAD ih nisam overio, dok nisam iz dosade uzeo da ih seckam i pravim nesto sto mislim da mi treba, i poceo da lovim!

Ima stvarno dosta onih koji lazu gde, na sta, kad, i kako, ja to ne praktikujem jer nemam problem sa tim da i neko drugi upeca smudja, posebno ako procenim da je covek sportski ribolovac a ne mesar! Mada se nekad i prevarim, a posle kad vidim da nosi sve pokajem sto sam mu pomogao...

A bilo je i ponuda da napisem da sam razneo smudja na ovo ili ono, da sam uhvatio krupan komad na tu i tu varalicu, pa cu dobiti koji komad, sve odbio glat, taj prvo sebe laze pa onda ostale!!

Kugla

Puno toga ste rekli u ovoj temi, ali opet ništa od nečega što je moj susjed (čitaj poglavica) spomenuo, OSNOVE koje je on dobio od svoga kuma pa onda svojim trudom nadograđivao. Puno današnjih pecaroša nije prošlo pecanje od početka od lova kedera kedericom, pa na dalje, neki odmah postali varaličari, neki uspješno ali samo oni kojima je netko objasnio neke osnove, ja od malih nogu pecam imao sam jednu dužu pauzu, volio bi kad bi mi neke od dilema po pitanju nekih stvari netko objasnio ali kako rekoh nitko ovdje nije spomenuo ništa tako, ništa što bi uputilo varaličara gdje griješi ili što radi ok a što ne. Puno sam naučio od svoga pokojnog djeda i oca ali oni su uglavnom bili stacionarni pecaroši, nije se prije 30-tak i više godina puno blinkalo, i što je to je bilo na štuku i željezom. Sad puno toga sam čitao, gledao, slušao i stekao neka svoja iskustva, al daleko je to od idealnog, i kad sam učiš najteže je, ja vjerujem da ću svoja iskustva podijeliti sa svakim koga nekad bude nešto zanimalo. Gadno sam se raspisao, idem na vodu!

Lomnica_city

Citat: Miro  u Studeni 29, 2013, 14:58:56
Eto jedan primjer, sada kada je Drava urnebesno velika ja čekam da padne, pošto nemam čamac.
Neki kažu nema šanse po ovakom vodostaju ali čisto sumnjam u to, iako nemam iskustva.

Vjerujem, samo su se neka pravila i varijable, malo promijenile. Od lokacije pa do ostalih svari.

Ma gde nema, vidi gde se pojavio koji liman, jos ako ima neke prepreke tu, pa bacaj nesto sto radi u kontra toku, ja sam sad naisao na par takvih spotova, taman poceo da bacam Madjarca na worm udici sa nalivenim otezanjem, kad me zena iscima da odjurim po dete i...
Propade mi sumracni cug, samo sam nesto usred dana bacao, a takvu lokaciju sam trazio jer je i kod mene Morava otisla 30-40cm gore za par dana (za nju mnogo), i neka mesta gde smo pecali "juce" u laganom toku, danas su u brzaku.

umpahpah

Moram opet tipkati!!! Gospodin koji je zapčeo temu me je sa pecaroša preobratio na varaličara,u biti on i još jedan drug čije se ime ne spominje!!!! Kupio ja sebi neki stap i onu red arc rolu za početak jer nije mi bilo smisla davati puno eura za štapove,dajivw,šimanove,cedejove nisam znao ja to ni izgovarati,nego dodje braco jedan sa tim svim silnim priborom kod mene u čamac da mi varalicama vatamo smudjeve ali ni on ni ja nista, pa dodje drugi isto tako aal taj ponese i sonar,meni nista jasno ćemu sve to kad ne vata ko ni ja!?? upitnik veliki ko marakana!!! onda  ja sa gospodinom ide po mraku,on cdeje,šimana i on "čita" dno (ja kontam čitas ti moj) kaže poglavica e tu je anfal sad ga citam iza njega je veci tu treba lupit (kontam lupit cu te ja veslom po toj glavi bosanskoj;sta ti čitas mrkli m rak ja ni tebe ne vidim) kad tup i eo riba!!! meni u glavi raspasoj,kupim i ja cd-a sad znam i kak se zove i stvarno bacam troduplo manje glave i vidi stvarno lupka u dno,super cd + red arc i opet problem,eo brke na vobler,red-arc jos crvenija nego je bila kad je kupljena,trokuke izravnane(nisam bio u camcu) ali sam ga uz puno drila izvukao,nece ta rola vise na moj stap,rijesim i to ali taj stap 35g ne moze neke teske glave bacat eo opet problem,i naravno samo cd dolazi u obzir i tako to ide!!!! ne treba mi mercedes kad mogu i ficom se voziti po varosi pa mozes ali kako!!!!??? Uglavnom ako cu odvajati 5 kn za pecanje onda kupim crvice i vatam praksle i babuske i cuvati zivce jer me boli djon ako mi babuska ode ali ako ocu  osjetiti i najmanji kvrc i otpadanje svesti na minimum i sacuvati ovo malo zivaca kupit cu si ono sto mi treba,ali se savjetovati prije toga sa provjerenim "prijateljima" pecarosima a ne onim cyber majstorima!!! Hvala Maverck sto ne pecam babuske!!!

umpahpah

Čiko moj seljak sam pa nisam stisnu dva puta jer je netko poslao poruku dok sam ja litaniju pisao!!!!
i da koji ce mi moj  neki vobler kojeg smudj od 2kg sazvace ko papir,ostanu samo dugmići od njega a platis ga 40-50 kuna i kao lovan je,pa je ali samo jednom!!!

Greys

Citat: kugla  u Studeni 29, 2013, 16:50:48
Puno toga ste rekli u ovoj temi, ali opet ništa od nečega što je moj susjed (čitaj poglavica) spomenuo, OSNOVE koje je on dobio od svoga kuma pa onda svojim trudom nadograđivao. Puno današnjih pecaroša nije prošlo pecanje od početka od lova kedera kedericom, pa na dalje, neki odmah postali varaličari, neki uspješno ali samo oni kojima je netko objasnio neke osnove, ja od malih nogu pecam imao sam jednu dužu pauzu, volio bi kad bi mi neke od dilema po pitanju nekih stvari netko objasnio ali kako rekoh nitko ovdje nije spomenuo ništa tako, ništa što bi uputilo varaličara gdje griješi ili što radi ok a što ne. Puno sam naučio od svoga pokojnog djeda i oca ali oni su uglavnom bili stacionarni pecaroši, nije se prije 30-tak i više godina puno blinkalo, i što je to je bilo na štuku i željezom. Sad puno toga sam čitao, gledao, slušao i stekao neka svoja iskustva, al daleko je to od idealnog, i kad sam učiš najteže je, ja vjerujem da ću svoja iskustva podijeliti sa svakim koga nekad bude nešto zanimalo. Gadno sam se raspisao, idem na vodu!

Poanta teme koju je Maverick otvorio i nije bila OSNOVE smuđa, već pogledati na greške koje svi radimo, i kako ih izbjeći. Drugi par cipela su osnove, a medju njima jest ''čitanje vode'', što možemo nastaviti u temi koja je već otvorena ''Gdje ga tražiti?''  :icon_thumright:

Umpahpah@odlično je to kad naučiš od ljudi koji stvarno se razumiju u ribu, što je danas rijedak slučaj da će ti itko išta reći, pokazati. Maverick je učio od kuma, osnove, a dalje uči svaki dan na vodi. Ti si od njega (pretpostavljam po priči), i dalje si na vodi svaki dan  :icon_thumright: