Kako je nastala penta

Autor maverick, Prosinac 08, 2013, 16:26:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Gosti renomiranog hotela Billingen u  Skövde   mogli videti mladića od oko 30 godina obučenog u kožnu jaknu i sa drvenim klompama na nogama kako skida jaknu i klompe pa u vunenim čarapama odlazi u trpezariju hotela na ručak.
To je bio Edvard Hubendick, inženjer koji je radio u Stokholmu kao inženjer i profesor na fakultetu za sagorevanje na Univerzitetu za tehnologiju.
Došao je da nadgleda testiranje motora koji će pokretati parafin a koji je napravljen u „Gjuteri & Mekaniska Verkstad“ po njegovom projektu.

Niko nije mogao da pretpostavi da će ovo biti začetak Penta B1 motora.

Penta je Grčka reč i znači pet.
Ime je odabrano zato što je sastanku na kom su predstavljeni prvi crteži motora prisustvovalo pet ljudi. Kada je trebalo izabrati ime motoru setili su se ovog sastanka i tako je počela istorija. Priča ne kaže ko su bila ta gospoda ali pretpostavlja se da su to bili: Čovek koji je preuzeo inicijativu Fric Egnell, njegov glavni inženjer Edvard Hubendick, generalni direktor livnice Džon Gronvall i dvoje njegovih najpoverljivijih ljudi. Oni su napravili istorijsku odluku da se pokrene proizvodnja.

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Juzba

a evo kako se danas izrađuje penta tj. vanbrodski motor........

How It's Made OUTBOARD MOTORS
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

alexdja

Da ne otvaram temu o 4t...

Vidim na oglasima motor iz 1928., made in England, piše četvorotaktni, Rones, čovek traži 1900€ (možda mnogo/možda malo  :dontknow: )...

Proguglam malo i vidim na vikipediji da su se prvi 4t motori prodavali još 1920., i to Roness i Sharland...  :book1:

:ok:
       Nema više divljeg bučka. :no:

majstor

Bravo za članak. Do nedavno sam ima British Seagull s kojim su se valjda iskrcavali na Normandiju. Namotaš špagu i dum. Palio uvjek i dobro išao. Jednostavan do bola. Koristio sam ga iz fore, mada sam imao 7 drugih motora.  :clap2:  :stripii: