Tehnike jiganja

Autor maverick, Prosinac 10, 2013, 09:54:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

twister011

Za tog se ne sekiraj.Smudju ionako lako ispada varalica, a kamoli ta sto nije bila ni zakacena

Lomnica_city

Citat: Miro  u Prosinac 12, 2013, 11:16:01
Da, a što je najgore od svega i moja GLUPA greška, prvi udarac je bio sa kačenjem. Dobro sam to osjetio.
I nakon kontre mi izleti struna iz vode , namotam i vidim samo otvorenu kopču - skontao sam da ju nisam dobro zatvorio  :BangHead: :BangHead:

Žao mi je još više ribe sa varkom u ustima  :(

Ne znam tacan razlog, ali moze biti tzv prevrtanje vode kako kazu, toplija povrsinska voda pada dole, i pomera sloj termokline, skoro kao da postoji malo toplija voda pri dnu, jos toplija u sredini, i povrsinska tek par stepeni iznad nule!
A i pritisak napolju je dosta visok, 1040 milibara, i keder danju koristi sunce pa jos uvek izlazi u plicake, a smudj to bas i ne voli da radi po suncu...

mossi

Hladnija površinska voda pada dole, usled iznenadnog zahladjenja.
Zato se zove prevrtanje vode.
Tada obično nastane kuršlus i u najgorim slučajevima bude i uginuća ribe pogotovo smudja koji je na to najosetljiviji

silure

moram priznati ako je tako onda sam nesto novo naucio   :icon_biggrin:   :thumbsup:

maverick

Prevratanje vode je mit i opravdanje onih koji ne mogu uloviti ribu... :thumbsup: fizicka pojava koja se dogodi ali ne utice na riblji fond u roku mjesec dana , dan dva...i ne bitno....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

twister011

Eeee hvala, sad mi je lakse. Iako me nikada nije tesko da priznam da ne znam, nekako me bi sramota sto ne poklanjam paznju "prevrtanju vode". Manje vise, uvek udari tamo gde ga ocekujem, tako da nisam bas upucen u taj problem :icon_scratch:
Kako god, to zvuci kao jos jedna nadgradnja u smudjolovu :icon_salut:

maverick

Meni se jedino prevrne želudac kad svasta procitam   :icon_biggrin:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

twister011

E ako ti je do toga, imas na drugom forumu temu "Brz stap" :thumbsup: Ostao sam bez reci :icon_thumright: Nije mi jasno, kako se tvoj Joska nije ukljucio :toothy9:

tole

Citat: maverick  u Prosinac 12, 2013, 17:53:34
Prevratanje vode je mit i opravdanje onih koji ne mogu uloviti ribu... :thumbsup: fizicka pojava koja se dogodi ali ne utice na riblji fond u roku mjesec dana , dan dva...i ne bitno....

...bitno je imati dobru ispriku :icon_biggrin:

silure

ja bi ipak da se vratimo tehnici jiganja... :thumbsup:

Lomnica_city

Citat: twister011  u Prosinac 12, 2013, 18:50:21
E ako ti je do toga, imas na drugom forumu temu "Brz stap" :thumbsup: Ostao sam bez reci :icon_thumright: Nije mi jasno, kako se tvoj Joska nije ukljucio :toothy9:

A zasto bez reci??? Stavicu ispred tebe Black Arrow na 3m, i recimo Carboflex na 3m, oba ce se pri mlacenju njima savijati vrsnom trecinom, na kontri ce oba maksimalno u prvoj trecini da se saviju, BA ce se smiriti posle 10 sekundi, Carboflex posle 4, koja je razlika ako brzi stap ne postoji???

Brz stap je bukvalan prevod anglosaksonsko-japanskih oznaka akcije, sa tim sto CD to bas pedantno radi i pise RELAXATION action, i rod action!
Dok recimo kod St.Croix fast znaci za koliko se brzo stap umiri iliti po CD-u "relaxation", a ne samu akciju blanka (jer su recimo svi Avidi sem 7,6ft 10gr akcije fast, a razlike izmedju njih i do 30%)!!

Miro

U svemu je kod lova smuđa, ako sam dobro shvatio, dobro varalicom (vobler, guma) imitirati neprirodan 'hod' ribice, ponekad nepokretan, živčan tj oštećen rad.
Dakle, izbjegavati jednoličnost

S3  - Tapatalk

Lomnica_city

Za svaku ribu je bolje tako, jednom sam sa drugom bezuspesno jurio dal klena ili bucova bese, na ravnomerno povlacenje po sprudu nista se nije desavalo, onda iz dosade uzmemo da razgledamo varalice, dam mu neki vobler koji nisam znao tad da nastelujem, da nasteluje i zadrzi.
I on uzme da ga baca tako da vidi gde vuce, ali ne ono ispred sebe da provuce stapom, i u povlacenju zastane da se vobler ispravi nakon izvrtanja na bok, i onda je poceo da dobija udarce i vadi ribe!?
Sledeci vobler je sam kupio i odmah klestima pokvario rad namerno, i nadalje tako radio voblerom, par metara vuce, vobler se izvrne na bok, pauza koji sekund da se ispravi, i tako ukrug...

silure

negdje sam to vec vidio da rade sa voblerom....sve u svemu bitno je da je mozak kod varalice i da imitacija bude sto kvalitetnija....sto se i sam trudim

Miro

Rapala za SSR-a predlaže takav rad. Povlačenje - pauza - povlačenje
S tim radom sam fatio 2 komada, na jednolično vučenje - ništa