Lov bolena zimi

Autor Darko, Prosinac 10, 2013, 20:34:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Darko

kakva su vaša iskustva sa njima u zimi , dali su slučajni ulovi na djig ili nešto drugo
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

Sreca pa ga nema, ili ga dobijem rijetko.....inace izbudali me u jesen....javi mi se sitan na muvanje i po extremnoj zimi ali bas zanemarivo
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Tićo

Ciljano ga možeš lovti tamo gde je krtog bele ribe,on se javlja na obodu krtoga, može se desiti u danu da se ulovi po 40-ak komada mada nisu neki primerci uglavnom od 500 g do 1,5kg ali ih stvarno bude ko voli stvarno je pravo uživanje.

MIKA

evo jednog od prošle srijede.  zaletio se na sirenu namijenjenu smukiju. meni osobno prvi ali  znalo se dešavat kolegama da stisne

Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

Greys

A gdje su komadi od 4+kg?  :icon_scratch:

MIKA

prije jedno 2 godine kolegi stisnuo jedan preko 4 kg. pecali sa obale na kamenu i sastavi mu na ravnomjerno povlacenje. ja mislio da mu se som zaletio  :toothy9:
Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

Juzba

davno prije sam znao, kad ovako malo zatopli zimi, dobro loviti bucova po pješčanim sprudovima, oko 2-3 metra dubine
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Vlada Tadic

nekada kad me nije mrzelo isao sam na bucka zimi .
Nasao sam mu par tajnih mesta razvaljivao sam ga kao u sred leta ali na dnu glavinjarom.

]

Brk

Nov sam na forumu.. ovih dana čitam pomalo sve teme redom.

Vidim, tema je pokrenuta a slabo se tipkalo o zimskom lovu bolena.

Volim ga lovit zimi.. boleni baš imaju periode kad su prek zime jako aktivni i mogu se lovit na voblere ko sred ljeta.. samo pozicije su malo drukčije..

Počeo sam ih lovit slučajno, na dubljim dijelovima rijeke prilikom lova smuđa.. ponekad kad bi iz nekog razloga ubrzao vođenje varke.. izbjegavanje prepreka il slično znalo mi se desit da mi drmne bolen.

Od malih nogu sam na savi, tako da sam s godinama pomalo sklapao kockice u glavi i donekle ih prokužio..
Lovim ih sa obale.
Najbolje prolazim kod je vodostaj duže vrijeme stabilan.

Prek zime istina zadržavaju se po zimovnicima.
Lovim ih na dvije šeme.
Ako su pozicije dublje rupe, poput riječnih zavoja i sl. a ne primjetim da je na površini aktivan.. zabacim varku (silikonce, manje sa jačom vibrom), pustim da potone i onda krenem kurblat varku malo brže prema površini, ne baš "ljetnom" brzinom" ali blizu.. ponavljam to više puta dok ne ulovim kojega i skužim na kojoj su dubini.
Kad ih skužim u kojem su sloju, puštam samo do te dubine, ali ako treba težu glavu da se i kod bržeg povlačenja silikon zadržava tu negdje .. u  dobitnom sloju..

A druga šema..
Kod mene, na reviru save di lovim bolen i zimi rauba, ne pljuska ko sred ljeta ali radi.. to izgleda slično izbacivanju bijele ribe pa ga puno ljudi mjenja sa bijelom..
Za njim ostane ili samo val.. ili pokaže leđa ko bijela..
Kad tako rade onda ih lovim na voblere plitkoronce.. i to sa jako dobrim uspjehom..
Po zimi, kad je voda bistra, hladna... bolen skuži vobler kad padne u vodu na 10-15 metara od sebe bez problema.. često kad ga vidim da lovi i nakon toga bacam, desi mi se ili da sam kratak u izbačaju ili vjetar zanase vobler dosta daleko od rauba al ovaj ga skuži i stigne...

Kaj se tiče zimskog bolena, ima tu dosta čarobiranja prilikom lova, al ovo su dvije jednostavne šeme koje fino rade..

Najbolje prolazim na sfc bojicu..
Na slici je SSR 8 cm

Ovaj mi je največi zimski 81 cm
Varkica Cyalipso F8

:hi:

mossi

:ok:

Ja ga takodje volim loviti zimi iz čisto sportskih raloga.
Pruža mi puno uživancije i za čas napunim baterije.
U 99% slučajeva ne nosim nijednog jer su uglavnom sitniji 0,3-1,5kg max
Lovim ih kao i ti prvom metodom.
Ali umem da dodam jako malu mušicu od udice trokrake br 12.
Pa nekad imam i jako lepe deverike za usta!
Ukoliko mi se desi da počnem da kačim belu, odmah prekidam, ili idem višlje, pa na kraju opet prekinem .. ha ha ha

U svakom slučaju za dan bude od 5 pa do 50 komada!  :icon_thumright:

Brk

Tako je, iz sportskih razloga!  :thumbsup:

Kod mene je kod svih vrsta tako, rijetko uzmem ribu da pojedem.
A na bolena.. ovde ispod ZG baš jako pazimo, ima nas dosta koji ga ganjamo i nitko koga znam ne ubija ga.
Ali ipak iz nekog razloga svake sezone sve ih je manje.

Zagor

Jel moguće da ih je sve manje unatoč C&R iz razloga sto dio nepreživi puštanje?   :sha:
Bolje golub u ruci nego vrabac na grani!

maverick

Sumnjam...većina ih se ulovi na neke površinske varalice tako da je preživljavanje u velikom broju slučajeva...iz osobnog iskustva znam da ribe koje ulovim na jig na vecim dubinama...teže prezive zbog razlike u tlaku...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kockar

Zimi su u grupama, koje pogotovo na Dunavu znaju biti ogromne, kao ova sa snimka u apatinskoj marini:

Na zalost kod nas se zimovnici redovno urnisu grabuljanjem ili privrednim ribolovom.
Najbrutalniji primer je Bezdan i ulaz u zimovnik Baracka, posto je tmao vec godinama proizvodnja "sardina" u procvatu.
Ribari su ih tamo bukvalno istrebili zajedno sa deverikom....
Bele je ostalo toliko malo da je to smesno, ili zalosno, ne znam ni sam.
I smudj i som su mnogo manje prisutni, sto i ne cudi, hran evise nema.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Ervin

Lovio sam ih na ulazu u Baračku pre nekih 15-ak godina, tada ih je još bilo, nisu bili krupni, ali ih se moglo nahvatati dvocifren broj za sat-dva pecanja. Udarali su na razne varke, ali najubitačniji je bio Effzett od 16g. Spustiš ga na dno i lagano motaš, a bucovi udaraju ko blesavi. Dešavalo se da se jedan otkači, a drugi odmah udari, ne stigneš ni dva puta da okreneš ručicu!