Akumulator za čamac

Autor maverick, Studeni 23, 2012, 00:08:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

S kabinasem stalno mucim bitku s strujom po camcu...s vremenom se tu nakupilo i previse potrosaca...prvo su tu bila signalizacijska svijetla, pa osvjetljenje kabine, pa webasto...pa koje kakve uticnice..pa sonari....na kraju dosao i tv ..a kilometraza koju predjem na dunavu tokom dana i noci nije bas neka prevelika tako da se akumulator ne stigne napunit na kratkim relacijama...na kraju sam start motroa stavio na jedan a sve ostalo na drugi akumulator...inace akumulatori su po 75 ah..obicni predvidjeni za automobilsku industriju..problem s njima je sto ne podnose ta svekolika drmusanja kojima su izlozeni dok skacem po valovima i imaju konstantan mjesecni gubitak kad se ne voze...
Tako da mi je slijedeca stavka dva GEL akumulatora....kod njih su svi ovi gore problemi izbjegnuti i imaju dosta duzi vijek trajanja....a samo praznjenje moze biti u vecim intervalima ,kod nas brand EXIDE kojeg toplo preporuca i mrecedes je izrazito popularan kod nauticara
Samo cijene su im...i 300 eura po komadu od sedamdesetak amper sati
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Slaven

bome lijepih se novaca da potrošit na tu nautiku, a sve treba

zorter

Au, Mario, gde ode na 300 eura za akumulator od 75Ah.
Pa kod tebe imas jeftinije. Evo ti cenovnik pa biraj.

Mi odavde iz Srbije dolazimo tamo po te akumulatore i invertore jer su jeftiniji nego kod nas.

maverick

zorteu ovi su i vise nego povoljni...r-t koliko kosta taj akumulator....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Moj panel je nešto malo preko 40W.
Daje struje do 2.7A.
To je dovoljno da dopuni akumulator za 2-3 dana bez raskačivanja, tegljenja itd.

Meni Sonar vuče 0,6A svetlo oko 1A, punjač za mob 1A
Tako da skoro sve napajam bez akumulatora koji je 25Ah. Danju.
A za noć je dovoljan! Kad smanjim osvetljenje ekrana na 2 ili 3 tu prepolovim potrošnju sonara.
Već dve godine imam struje i nijednom nisam dopunjavao akumulator (koji je stari - polucrknut)

maverick

znaci imas obicni akumulator..i koliko je veliki solarni panel...za taj bi jos i imao mjesta ..ustvari mogao bi i neku novu temu pa objasniti malo sta kako i koliko kosta

mossi

Akumulator je GEL ali neki veći, kao za motore, samo sam ga jednom našao u jednoj radnji u SO.
Cene su se do sada promenile, a na linku koji je dao zorter imate sve o tim panelima pa i o ovom mom.
Prošle godine rano proleće, sam panel platio 100e i regulator takodje oko 100e.
Sve je preživelo ledeno doba na vodi!  :walk:

maverick

moracu nesto mijenjati svakako po tom pitanju

BORKO

Solarni panel, jeftinija i trajanija opcija... :wave:
Ðe ronimo ?

Garofeeder

Rikno mi danas nakon 6 godina 70 Ah AGM akumulator na camcu, Honda BF50 je gore. Na vodi, fala Bogu.

Ne znam ni sam, da uzmem najobicniji 65-70 Ah ili ipak ponovo na AGM ili EFB koji su dosta skuplji  :icon_scratch:

Nemam nekih potrosaca, povremeno sonar ali uglavnom radi kada radi i motor.

Neki savjet?

BTW, spasila me veslanja ovakva Lidlova spravica, drzim ju u camcu:

DJ17

Razlika u ceni je 100€, AGM/EFB su start/stop akumulatori mislim da nemas potrebe, ja sam obicni koristio 5 godina, pogotovo sto nemas potrosace koji ga samo crpe. Sonar ti radi dok radi motor kako kaze, a motor dok radi dopunjava...

baka

Citat: Garofeeder link=msg=231075

BTW, spasila me veslanja ovakva Lidlova spravica, drzim ju u camcu:
url="https://www.youtube.com/watch?v=bWLVX_FwEGo"]https://www.youtube.com/watch?v=bWLVX_FwEGo[/url]

Ne kužim, kako veslanje, Yamahu upalim na špagu bez problema, a isto sam i staru Hondu mogao paliti potpuno isto tako na špagu, ako slučajno ode akumulator.
Ne znam, nije mi jasno, možda su to neki najnoviji motori koji nemaju tu mogućnost, ali nisam još čuo za to. Da se ne može omotati špaga oko zamajca i upaliti.
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

Garofeeder

Moze, jasno. Skinut kapu, na vodi skidat vijke s poklopca zamajca povelike mrcine, davat kontakt dok lampice bljeskaju i sve pusta cudne zvukove. Znam sebe, znam cika Murphyja, nesto bi palo u vodu, ili saraf ili kljuc ili poklopac zamajca.

Meni draze stavit stipaljke na kleme i kresnut.

Al dobro, vjerojatno ne bih veslao.

SMT

Ko nema aparaturu...
Adekvatan kanap treba imati svakako... ja sam sekao sidreni, nisam imao...Dva, tri namotaja... trzaj mora biti jak, sa dve ruke. Kanap obomtan oko šaka... Razmak izmedju šaka i motora, što kraci- trzaj što jači... ne moze bas mlako...
Tako pali ova 60-tka...

maverick

Što se tiče paljenja takvih motora na vodi, kad ih montiram kuci obicno pokazem vlasniku kako da ju upali i na "guranje" uvijek se moze dogodi pogotovo danas kad nad.amo te elektronike unutra da nesto ne odradi posao...da rikne sklopke itd itd...Nije komplicirno ali najbolje je da isproba u uvjetima kad se nemora...jer na Dunavu se zna dogoditi i dosta prometa...brodova ...pa ne bi bilo nesto lose. Ova priča s ovim malim starterom je odlična pogotovo sto ga mnogi imaju i sluzi im kao power bank za neke druge potrošače...A opet realno to su ipak rijetke situacije i one ne trebaju ograniciti uzivanje na vodi.
 Što se tiče samog akumulatora...bilo bi dobro neki namjenjen za nautiku ali danas te cijene su jednostavno otišle u neku krivu stranu tako da cijenu poštenog akumulatora mozes kupiti lamu i drveni čikl- Ovi akumulatori iz auto programa kako cijenom i kvalitetom odgovaraju za naše potrebe...dobro...mozda bas ne za Jovine koji imaju dvijesto izlazaka u punom gasu  :stripii:  ali nama obično neobičnim smrtnicama je taman.  :stripii:
Mada uglavnom ljudi kao ja vole puno da pišu i dijele savjete a u čamcu imam jedan startni, jednu bateriju za muljnju mupu i izbacivanje kišnice i treci mi je za elektromotor i to su sve tri odvojena strujna kruga ...pa tako uzmite s dozom moje savjete  :stripii:  :stripii: